Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"MARS" - Iwonki i Tomania... ogromna przygoda z bu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 390
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Chcialam zapytac o wentylacje kuchni-czy ten kapturek ktory widac od frontu to wlasnie jest jakas wentylacja ?Bede rysowac bardzo podobny projket do waszego domku i architekt radzi mi przeniesc kominek z rogu salonu na scianke pomiedzy kuchnia a salonem.Podobno wtedy moge wykorzystac od razu komin do wentylacji kuchni.Osobscie nie podobaja mi sie wogole kominy na frontowej polaci dachu dlatego wolalabym zastosowac inne rozwiazanie niz wystajacy murowany komin.Czy Wy nie spotkaliscie sie z opinia ze lepiej byloby przeniesc komin od komina gdzies blizej gory dachu i dalje od kosza?Podobno tam ciagle bedzie zbieral sie znieg i moga byc problemy.Ja rowniez zastanawiam sie nad takim zadaszeniem tarasu dlatego chcialabym uslyszec wasze zdanie na temat tego nieszczesnego kominka :oops:

Hej!

Co do drzwi to mi tez najbardziej się podobają te ostatnie...

Natomiast jeżeli chodzi o kominek i przenoszenie w środkową częśc domu to nie chcialem tego zrobić, zastanawialem sie nad tym na etapie projektowania i teraz sieo tym przekonalem, kiedy pierwszy raz rozpalilem w "kozie", kiedy przygotowywalem podbitke (malowanie 2razy impregnatem w kolorze kasztan i tzw.kombinowanie z kolorami (uwielbiam to robić), czyli impregnat kasztan i lakierobejca dąb daly super efekt, ten wynalazek zastosuje na wiosne,kiedy trzeci raz pomaluję podbitke jak juz będzie pod dachem)

Wracając do tematu, kiedy rozpalilem w tej kozie (ok. 7KW) po dwóch godzinach bylo cieplo w salonie i przedpokoju, wyobrazam sobie jak byloby kiedy domek bylby juz ocieplony (poddasze) i byly by drzwi zewnętrzne, także efekt kominka w rogu nie jest moze taki jak w środku pomieszczenia ale też daje niesamowity efekt i ciepla w pomieszczeniach i wizualny,tymbardziej że mam plana na tą sciankę oddzielającą kuchnie od salonu, chcialbym ją rozebrać i wymurować z klinkieru holenderskiego i powiesić na nim nasze zdjęcia rodzinne, teraz to tylko kwestia finansów i tego czy mój znajomy sprzeda mi trochę tego klinkieru

Ten wystający kominek na dachu, to bedzie wentylacja kuchni,bardziej nawet wentylacja do wyciągu tzw. pochlaniacza. Musze to jeszcze uzgodnic na Nasza Kierowniczką Budowy

Teraz jestem na etapie projektowania jak? gdzie? kiedy? tzn. gdzie ma stac wanna, jaki prysznic, jakie umywalki, gdzie zmywarka i dlaczego pralka ma stać w pomieszczeniu gospodarczym tlumacząc Iwonce....hmmm :)

Oraz jakie oswietlenie, gdzie kontakty, itd....

Na początku stycznia zabieram sie za dokończenie scianek dzialowych na poddaszu i do konca stycznia chce instalacje....

...jeżeli chodzi o kominy i przenoszenie ich w inne miejsce...moje zdanie jest takie, że projektant który projektowal ten budynek uwzglednil to wszystko o czym piszesz i ja jestem tego zdania, ze jesli wybieram projekt gotowy to nie zmieniam w nim nic, prócz malych zmian kosmetycznych oraz zmian ekonomicznych, czyli rodzaj ściany z 1W na 2W, czy rodzaj dachówki (ja np. nie żaluje że zmienilem ceramikę na Braasa, calkiem nieżle wyglada...po co mialbym kupowac dolną pólke z ceramiki jak kupilem górną pólkę z betonu)

Bardziej martwię się o zbieranie się lodu i śniegu w koszach i miejscach nie naslonecznionych, wczoraj to zauważylem w koszu...