Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"MARS" - Iwonki i Tomania... ogromna przygoda z bu

Recommended Posts

Naszemu Marsikowi troche sie przytylo...:) wstawilismy okinka i brame...chlopaki na dachu szaleja i kryja dach... koniec robót dachowych za dwa tygodnie...

http://images29.fotosik.pl/102/4ce91a93ef2d0422.jpg

http://images22.fotosik.pl/182/47127f7ff863f5ab.jpg

ALE PIĘKNIE WYKAŃCZACIE DOMEK SUPER!!! :p BARDZO MI SIĘ PODOBA I ZARAZ PYTAM BO TEŻ Z MĘŻEM WYBIERAMY DACHÓWKE W BRĄZACH (KARAMIC LUB CREATON) I CO TO ZAKOLOR OKIEN I FIRMA ORAZ KOLOR IMPREGNATU I FIRMA, KTÓRA MALOWALIŚCIE PODBITKE - WYGLĄDA TO REWELACYJNIE

• Odpowiedzi 390
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie,

my wiosną zaczynamy budowę Elektry. Domek na bazie Waszego Marsa.

Muszę napisać, ze bardzo się ucieszyłam jak zobaczyłam Wasz dziennik z budowy.

Iwonko, Tomku - domek poprostu śliczny. Jak przeglądam zdjęcia np.Elektry, każda jest inna, a Wasz jak z projektu.

To właśnie ta dachówka (kolor), wykończenia drewnem i ta imitacja piaskowca na elewacji mnie urzekły w Marsie czy Elektrze.

Bezwzględnie taką kolorystykę będziemy realizować.

Tomku widzę, że "pogrubiłeś "filar z przodu domu - wygląda super. Czy zamierzasz położyć jaką płytkę klinkierową lub orginalny piskowiec - wg koncepcji z projektu? Jeśli tak proszę o informację czy masz już może na oku jakiegoś producenta.

Myślałam o dachówce ceramicznej i drewnianych oknach - oczywiście ze względu na cenę gięłam się w stronę PCV i cementówki.

Teraz jak widzę jak ślicznie to u Was wygląda - bezwzględnie wybieram tą tańszą wersję.

Pozdrawiam i życzę powodzenia w wykończeniówce.

ps nie mogę się doczekać wbicia pierwszej łopaty, a o takim stanie budowy jak Wasza to poprostu marzę.

dzieki za mile slowa....:)

Witam !! Od jakiegoś czasu przyglądamy się razem z żoną pięknie realizowanej budowie Gratulacje!!

Właśnie jesteśmy na kiepskim etapie w porównaniu z Wami.

Wybieramy materiały na mury. Myslimy nad Ytongiem.

Pytanie :

Dlaczego budując z Ytonga ocieplałeś domek ?

Podobno Ytong to ściana jednowarstwowa bez ocieplenia...

I jak to się kalkuluje z ceramiką ? Ceramika podobno tańsza ale dochodzi koszt ocieplenie i dodatkowej robocizny ?

Więc mamy poważny dylemat. Może jakaś rada ? :p

W momencie, kiedy rozpoczynalismy budowe (kwiecien 2007) na rynku z materialow sciennych nie bylo nic, doslownie...wszystko nalezalo przywiezc od sasiadów z zagranicy, ytong to tez beton komórkowy, wtedy kazdy material byl w kosmicznej cenie 16,6/szt ytonga, H+H 15,8 tylko ze ponad miesiac czekania, tak to sie ksztaltowalo, jesli chodzi o docieplenie, to jest to gwarancja unikciecia bledów budowlanców, i teraz nie zaluje poniesionych kosztów, na dworze - 4 a w srodku + 6 przy ocieplonym poddaszu, braku drzwi, nieocieplonym poddaszu w garazu, a latem kiedy nie bylo jeszcze nawet dachu, na zewnatrz + 28 a srodku przyjemny chlod, i co jeszcze, biore 2,5 metrowa poziomnice i wszedzie mam "oczko" to duzy plus dla tego materialu,

natomiast jesli chodzi o beton komórkowy w scianie 2W to polecam zwykly beton komórkowy pod warunkiem ze nie bedzie szary...

Niestety zaczelismy budowe w najtrudniejszym roku dla inwestorów marzacych o wlasnym domku, brak materialow i galopujace ceny...teraz jest juz o wiele latwiej.

Jesli chodzi o wybór miedzy tradycyjna ceramika a np. betonem komórkowym wybór pozostawiam Wam...kazdy material ma tzw. "+" dodatnie i "+" ujemne,

Jednak co wazne polecam dokladne i staranne ocieplenie poddasza....jak to się mówi, ... jak duzo to % ciepla ucieka przez glowę ...???

No tak ... :D My planujemy 36,5 to powinno wystarczyć. Ale tak czytam i myślę i się stracham, bo w końcu to decyzja na całe życie.

Jeszcze się zastanawiam dlaczego ocieplałeś na zimę ? Podobno mury powinny oddechnąć i ocieplenie dopiero na wiosnę ? Hm...

Z materiałami to zaczyna się tak samo jak w tamtym roku. To sprawka czystej ekonomii. Gdzie duży popyt tam podaż rośnie w ceny. Na wiosnę zawsze tak już będzie.

Podsumowując jesteś zadowolony z BK ? Ile wyniosły Cię cenowo murki ?

mury odetchnely przez sierpien i wrzesien a ocieplalismy w pazdziierniku poto aby nie zamoklo przez zime, poza tym chcielismy zima pracowac na budowie, w momencie gdy uzywasz ceramiki i zwyklej zaprawy jest o wiele wiecej wilgoci niz w cienkowarstwowej zaprawie przy betonie komórkowym, ogólnie jestem zadowolony z decyzji, buduje ten domek dla siebie i nie chce miec klopotów tylko chce cieszyc sie z uzytkowania

koszt murów: ok. 49tys wszystkie sciany zew + dzialowe wew. parter + poddasze

do tego 12tys ocieplenie styro 12cm

• 2 weeks później...

...17.02.2008, niedzielne przedpoludnie spedzone w objęciach chlodu, kilka chwil spedzonych w Naszym Domku dalo odrobinę ciepla...po tygodniu przerwy, kiedy bylem w tzw. podrózy sluzbowej oderwalo mnie od calosci obowiązków, pora wracac... mówiąc do siebie,planuje co musze zrobić jeszcze... elektrycy nie skończyli, bawią sie za dlugo, przód prawie skończony, (patrz zdjecie), chlopaki od poddasza wracają w tygodniu, do końca lutego poddasze bedzie gotowe, na 03.03 jestem umówiony z Tynkarzami, musze do tego czasu skończyć wszystkie rozpoczete prace, poddasze, elektrykę, hmmm żebym nie zapomnial o czymś....

fotki....

• 2 weeks później...

Ufff.....

znalazlem chwile na napisanie kilku slów, na Budowce dzieje sie duzo, kończymy elektryke, wyprowadzilismy kable do anteny sat. w ilosci trzech sztuk, przygotowalimy miejsce na splitera i rodzielacze sygnalu.

W poniedzialek tynki...

i kilka fotek z etapu:

http://img129.imageshack.us/img129/8900/dscf0137mg5.jpg