Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"MARS" - Iwonki i Tomania... ogromna przygoda z bu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 390
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam serdecznie i gratuluję wytrwałości. Bardzo się cieszę, że znalazłam Wasz wątek, bo też przymierzam się do zakupu MARSA, ale cały czas mam wątpliwości - czy nie za duży, czy nie za drogi, czy .... itd itd. Proszę o szczerą odpowiedź, czy jeżeli będę miała jakieś pytania do projektu czy samej budowy, czy mogę się do Was zwrócić? Wiem, że budowa pochłania masę czasu, a pytających (czytaj - zawracających gitarę) jest pewnie dużo, dlatego wole zapytać.

Pozdrawiam Agnieszka

Bardzo dziękuję. Jedyne, czym mogę się podzielić w chwili obecnej, to to , że wczoraj miałam okazję, dzięki uprzejmości właścicielki, zobaczyć na żywo Marsa z zewnątrz i od środka. Niestety, dom był chyba budowany nie do końca zgodnie ze sztuką budowlaną, skoro nawet ja, laik, zauważyłam sporo niedociągnięć. Z informacji, jakie uzyskałam w biurze projektowy (tym od MARSA) wynika, że te uchybienia musiały powstać z winy wykonawców np. dom jest na oko za nisko osadzony (tylko 1 stopień wejściowy do domu), a brama garażowa równiutko z ziemią (podejrzewam, że w garażu będzie woda na podłodze). Zadaszenie tarasu było skrócone tzn. wyrównane do krawędzi dachu wokół całego domu - z tą poprawką okurat się zgadzam, bo obniża koszt dachu, skraca czas wykonania, no i więcej słoneczka będzie w salonie. Poza tym, nie wiedzieć czemu, ścianka kolankowa miała nie więcej niż 50 cm u nasady okna (wg projektu powinno być ca 95 cm), więc prawdopodobnie okno zostało za nisko osadzone, a Pani na korzyść powierzchni podłogi pozbyła się fukconalnej ścianki pod skosem. Ale co jest fajne, to wejście do garderoby na piętrze jest od strony korytarzyka, a nie, jak zakłada projekt od pokoju. Dzięki temu w pokoju zyskuje się dodatkową ścianę normalnej wysokości. Dzięki tej wizycie już wiem, jakie zmiany sama chciałabym wprowadzić. Może to brzydko, że skorzystałam z czyjejś uprzejmości, a teraz krytykuję, ale mam nadzieję, że to jest zrozumiałe - to , że ja zrobiłabym coś inaczej, nie musi pasować innym. Dlatego bardzo wdzięczna jestem za udostepnienie domu do wglądu i sama chętnie komuś pomogę w ten sposób w przyszłości , bo jak ktoś nie ma dostatecznej wyobraźni.... to na tyle.

Pa

CYTAT (to Twój Tomasz, znalazłam w innym wątku):

Różnica w poziomie bloczków przy wjeździe do garażu wynika z róźnicy poziomów między pomieszczeniami domu a garażem (garaż jest 30 cm niżej niż reszta) dlatego tak to wygląda. Mamy super Kierowniczkę Budowy która to pilnuje. Acha i byl Czlowiek u którego zamiawiamy okan na pomiarze okien i drzwi również garazowych i jest ok.

O CO CHODZI Z TYMI POZIOMAMI? czy o to, o czym pisałam na samym początku, że w Marsie który widziałam na własne oczy, garaż, jak zresztą cały dom jest tak nisko osadzony, że w garażu przewiduję podtopienia?

• 2 weeks później...

uuuu.... wreszcie udalo mi sie dorwać do kompa i powklejac troche fotek, brak czasu sprawia ze opuszczam się w prowadzeniu dziennika pokladowego kapitana budowy... :D

wklejam po troszku kilka zdjec z budowy... prawie aktualne...

http://images29.fotosik.pl/79/96bc96b5d81a4701.jpg