79mirka 27.05.2007 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2007 Witam, jestesmy wlasnie w trakcie wykanczania naszego domku i zamarzyla nam sie do lazienki bateria umywalkowa z termostatem-glownie ze wzgledu na dwoje dzieci, ktore potrzebuja zawsze bardzo duzo czasu by ustawic sobie wlasciwa temperature wody do mycia. Jak dotad znalazlam tylko 4 modele-z firmy Kludi i Sanitop-Wingeroth,niestety nie ma duzego wyboru wzorow, sa tez dosc drogawe. Czy ktos z Was ma taka baterie? Albo slyszeliscie jakies opinie od ich uzytkownikow? Jesli tak to BARDZO PROSZE o pomoc i dobre rady!!![/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
79mirka 27.05.2007 11:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2007 Masz racje, to faktycznie szczyt lenistwa, choc z pwnoscia duza wygoda. Ale te ceny!!! Termostat bedzie u nas pod prysznicem-to juz zdecydowane. Co do wanny, to tez o tym myslelismy ale doszlismy do wniosku, ze nie jest konieczny, bo kazdy z nas lubi inne temperatury wody w kapieli, wiec byloby chyba za duzo przestawiania i latwiej skorzystac z mieszacza. A czy to problem przy termostacie, ze czesto sie z takiej baterii bedzie korzystac? To bedzie lazienka na poddasza, taka bardziej dla domownikow niz dla gosci, wykorzystywana glownie do rannych i wieczornych zabiegow toaletowych a bateria z termostatem wydaje mi sie ze przyspieszylaby sprawe? Sama nie wiem i wlasnie dlatego szukam tu pomocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 27.05.2007 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2007 Witam,Ja mam 2 baterie termostatyczne firmy OMNIRES, jedna pod prysznicem i jedna przy umywalce w lazience.Dla mnie super!Czasem sobie mysle ze ta przy umywalce to zbytek luksusu, ale przy malych dzieciakach jestem przynajmniej spokojny.Dzialaja trzeci rok bez zarzutu.PozdrawiamMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 27.05.2007 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2007 Znalazlem (http://www.omnires.pl)!Prysznicowa:http://www.omnires.pl/produkty_s/baterie_omnires_TERMO_55-14e_chrom.jpgUmywalkowa:http://www.omnires.pl/produkty_s/baterie_omnires_termo_74-14e_chrom.jpgPozdrawiamMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
79mirka 27.05.2007 21:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2007 Drogi Mirku! Bardzo ci dziekuje za ta odpowiedz!!! Ja bardzo sie napalilam na ta umywalkowa, ale brakowalo mi wlasnie opinii kogos kto uzywa taka baterie. Tez uwazam ze przy dzieciach to bardzo dobre i ekonomiczne rozwiazanie, a takze bezpieczne bo mam swiadomosc, ze nie zrobia sobie krzywdy. Wiadomo, ze za jakis czas, beda sobie radzily z ustawianiem wody ale w tej chwili tego typu baterie sa w na tyle przystepnych cenach, ze wole oszczedzic na czym innym a na ten luksus sobie pozwolic. Jeszcze raz dzieki za odpowiedz, pozdrawiam cieplo! Mirka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czajnik 28.05.2007 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 Popieram opinię mpoplaw. Mam zrobione dokładnie tak samo. Powiem więcej: kiedyś miałem baterię termostatyczną na umywalce. Nie sprawdziło się. Po wymianie armatury mam już na umywalce zwykłą mieszającą, a pod prysznicem termostatyczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
79mirka 28.05.2007 07:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 czajnik, teraz to mnie zaniepokoiles Dlaczego ta bateria na umywalce sie nie sprawdzila,czy moglbys napisac konkretniej co sie dzialo? A jakiej ona byla firmy, moze to dlatego? Bardzo prosze o odpowiedz, bo juz sie prawie zdecydowalam na to rozwiazanie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
novi_ana 28.05.2007 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 bateria termostatyczna przy umywalce to oszczędność wody, a w kuchni zapobiega oparzeniu; zawsze ta sama temperatura;to czy się sprawdzi zalezy od pieca, jego rodzaju odległości itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czajnik 28.05.2007 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 Właśnie. Widocznie u mnie jest niekorzystna konfiguracja. Kocioł 2f przepływowy bez zasobnika, dość krótki odcinek. Sądzę, że problem leży w tym, że z umywalki korzysta się często, ale przez krótki czas. Z prysznica odwrotnie, rzadziej, ale za to przynajmniej kilka-kilkanaście minut. Jak powszechnie wiadomo, termostat wbudowany w baterię, to nic innego, jak regulator bezpośredniego działania, ma swoją bezwładność, więc czas reakcji na zmianę temperatury jest relatywnie długi przy załączaniu częstym i na krótko (na przykład na umywalce). To najwidoczniej jest przyczyna, dla której przy częstych skokach temperatury w krótkim czasie takie rozwiązanie po prostu się nie sprawdzi, co stwierdziłem osobiście. Rekomenduję rozważenie rozwiązania zamiennego: zawór termostatyczny na przewodzie głównym za podgrzewaczem, jeśli takowy posiadasz. Wtedy regulujemy temperaturę c.w.u. centralnie. Działa to w ten sposób, że w podgrzewaczu masz 60 st., w zaworze następuje mieszanie ciepłej i zimnej wody, na wyjściu masz 40 st. a do punktu czerpalnego dopływa 38 st. po uwzględnieniu strat ciepła. Komfort murowany. Zamiast kilku baterii termostatycznych jeden zawór. Tak zrobię u siebie, jeżeli jeszcze raz będę przerabiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
79mirka 28.05.2007 11:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 Czajnik to co proponujesz jest z pewnoscia wygodne ale nie przemawia do mnie z tego wzgledu ze jednak kazdy z nas lubi kapac sie w innej temperaturze wody a przy zamontowaniu takiego "centralnego termostatu" nie masz mozliwosci swobodnej regulacji. Np. ja napuszczam do wanny wode ciepla ale umiarkowanie a maz uwielbia kapac sie w bardzo goracej wodzie i co wtedy?A jakie dokladnie miales problemy z tym termostatem umywalkowym -za dlugo potrzebowal zeby ustawic odpowiednia temperature,rozumiem ze nie byla to wada materialu. Jakiej byl firmy ten termostat jesli pamietasz? novi_ana A czy ty jestes szczesliwym uzytkownikiem? Jak tak to napisz cos wiecej, prosze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czajnik 28.05.2007 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 A jakie dokladnie miales problemy z tym termostatem umywalkowym -za dlugo potrzebowal zeby ustawic odpowiednia temperature,rozumiem ze nie byla to wada materialu. Jakiej byl firmy ten termostat jesli pamietasz? Po prostu zanim się ustawił w odpowiedniej pozycji, lub jak chciałem zmienić z ciepłej na zimną albo odwrotnie, to ja już kończyłem korzystanie z umywalki. Bardzo dobrze zostało to ujęte przez mpoplaw. Teraz mam baterię z głowicą mieszającą i zmiana temperatury wody, to kwestia sekundy. Jeśli chodzi o producenta, to i wcześniej i teraz mam baterie ORAS, bardzo dobre i przyzwoita jakość. Problem, jak słusznie zauważasz, nie leży po stronie wad materiałowych, lecz sposobu eksploatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
79mirka 28.05.2007 14:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 Czyli z tego co napisaliscie wynikaloby ze jesli zalezy mi na jednej, stalej temperaturze wody z umywalki, ktorej raczej nie bede zmieniala, to jest duza szansa ze taki termostat zdalby u mnie egzamin. Jak juz wczesniej wspominalam, chce ja kupic glownie z mysla o dzieciach, bo im zajmuje wiecznosc ustawienie wlasciwej temperatury, a i tak zazwyczaj okazuje sie ze ustawili prawie zimna. Dlatego tez, nie mam planach zmieniac ustawien termostatu, dobiore raz odpowiednia dla nich temp i koniec! A jesli okaze sie, ze do jakis innych celow potrzeba wody np. tylko zimnej (choc oprocz podlewania kwiatkow nie wiem do jakich innych celow mialaby ona sluzyc-jako ze jest to lazienka na poddaszu, wiec plukanie naczyn raczej nie wchodzi w gre ), badz goracej-to skorzystam z nie-termostatycznej baterii przy wannie i zalatwione! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czajnik 29.05.2007 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 Czyli z tego co napisaliscie wynikaloby ze jesli zalezy mi na jednej, stalej temperaturze wody z umywalki, ktorej raczej nie bede zmieniala, to jest duza szansa ze taki termostat zdalby u mnie egzamin. Z całą pewnością. Nie ma powodu do niepokoju. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
79mirka 03.06.2007 12:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2007 No coz, nie sadzilam ze tak malo ludzi ma (lub mialo) taka baterie. Ale to nic, ja jestem na 99% przekonana do tego rozwiazania. Jak mi sie uda to wkleje zdjecia tych baterii co znalazlam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
79mirka 03.06.2007 16:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2007 A to obiecane zdjecia! http://images22.fotosik.pl/127/e3a5020557782604.jpg cena: 450,00 http://images22.fotosik.pl/127/bf7020f87a72ead5.jpg cena: 305,00 http://images12.fotosik.pl/55/92bdeee4fe7e2bd1.jpg cena:550,00 http://images21.fotosik.pl/355/83837094439b31ec.jpg cena: ok.570,00 http://images11.fotosik.pl/63/c82e1baa851c3c2e.jpg cena: ok. 370,00 Bardzo prosze o opinie, co sie Wam z tego podoba! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 03.06.2007 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2007 Czesc, Oczywiscie najfajniesza jest ta http://images12.fotosik.pl/55/92bdeee4fe7e2bd1.jpg Pozdrawiam Mirek PS. Ta ostatnia tez niezla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sm_wilk 06.06.2007 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 Czajnik to co proponujesz jest z pewnoscia wygodne ale nie przemawia do mnie z tego wzgledu ze jednak kazdy z nas lubi kapac sie w innej temperaturze wody a przy zamontowaniu takiego "centralnego termostatu" nie masz mozliwosci swobodnej regulacji. Np. ja napuszczam do wanny wode ciepla ale umiarkowanie a maz uwielbia kapac sie w bardzo goracej wodzie i co wtedy?A jakie dokladnie miales problemy z tym termostatem umywalkowym -za dlugo potrzebowal zeby ustawic odpowiednia temperature,rozumiem ze nie byla to wada materialu. Jakiej byl firmy ten termostat jesli pamietasz? novi_ana A czy ty jestes szczesliwym uzytkownikiem? Jak tak to napisz cos wiecej, prosze! Moze się czepiam, ale bateria termostatyczna do wanny to już chyba niepotrzebny wydatek. Przecież nie wleziesz do niej jak będzie wrzątek , co innego prysznic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
79mirka 06.06.2007 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 zarka To nie chocdzi, o baterie do wanny tylko do umywalki! Nie przeczytalas tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KozAnka 08.09.2007 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2007 79mirka, czy juz uzytkujesz taka baterie i mozesz cos powiedziec na jej temat? Moze ktos jeszcze sie wypowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
79mirka 10.09.2007 07:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 Niestety, jeszcze nie użytkuje, ale mam nadzieję że za najpóźniej 3 tygodnie to sie wreszcie zmieni i wtedy NAPEWNO podzielę się moimi wrażeniami. Niestety, ostatnio mam bardzo sporadyczny dostęp do internetu i dlatego nie mam nawet czasu zamieścić zdjęć tych baterii które zakupiłam ale wydają mi się bardzo ładne i pasują do umywalek-misek nablatowych które mam w łazience. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts