Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bateria umywalkowa z termostatem-kto ma,co sadzicie???

Recommended Posts

Witam, jestesmy wlasnie w trakcie wykanczania naszego domku :D i zamarzyla nam sie do lazienki bateria umywalkowa z termostatem-glownie ze wzgledu na dwoje dzieci, ktore potrzebuja zawsze bardzo duzo czasu :evil: by ustawic sobie wlasciwa temperature wody do mycia. Jak dotad znalazlam tylko 4 modele-z firmy Kludi i Sanitop-Wingeroth,niestety nie ma duzego wyboru wzorow, sa tez dosc drogawe. :cry: Czy ktos z Was ma taka baterie? Albo slyszeliscie jakies opinie od ich uzytkownikow? Jesli tak to BARDZO PROSZE o pomoc i dobre rady!!![/b]

Masz racje, to faktycznie szczyt lenistwa, choc z pwnoscia duza wygoda. Ale te ceny!!! :evil: Termostat bedzie u nas pod prysznicem-to juz zdecydowane. Co do wanny, to tez o tym myslelismy ale doszlismy do wniosku, ze nie jest konieczny, bo kazdy z nas lubi inne temperatury wody w kapieli, wiec byloby chyba za duzo przestawiania i latwiej skorzystac z mieszacza. A czy to problem przy termostacie, ze czesto sie z takiej baterii bedzie korzystac? To bedzie lazienka na poddasza, taka bardziej dla domownikow niz dla gosci, wykorzystywana glownie do rannych i wieczornych zabiegow toaletowych :D a bateria z termostatem wydaje mi sie ze przyspieszylaby sprawe? Sama nie wiem i wlasnie dlatego szukam tu pomocy. :)

Drogi Mirku!

Bardzo ci dziekuje za ta odpowiedz!!! :D Ja bardzo sie napalilam na ta umywalkowa, ale brakowalo mi wlasnie opinii kogos kto uzywa taka baterie. Tez uwazam ze przy dzieciach to bardzo dobre i ekonomiczne rozwiazanie, a takze bezpieczne bo mam swiadomosc, ze nie zrobia sobie krzywdy. Wiadomo, ze za jakis czas, beda sobie radzily z ustawianiem wody ale w tej chwili tego typu baterie sa w na tyle przystepnych cenach, ze wole oszczedzic na czym innym a na ten luksus sobie pozwolic. Jeszcze raz dzieki za odpowiedz, pozdrawiam cieplo! :p Mirka

Właśnie. Widocznie u mnie jest niekorzystna konfiguracja. Kocioł 2f przepływowy bez zasobnika, dość krótki odcinek.

Sądzę, że problem leży w tym, że z umywalki korzysta się często, ale przez krótki czas. Z prysznica odwrotnie, rzadziej, ale za to przynajmniej kilka-kilkanaście minut.

Jak powszechnie wiadomo, termostat wbudowany w baterię, to nic innego, jak regulator bezpośredniego działania, ma swoją bezwładność, więc czas reakcji na zmianę temperatury jest relatywnie długi przy załączaniu częstym i na krótko (na przykład na umywalce).

To najwidoczniej jest przyczyna, dla której przy częstych skokach temperatury w krótkim czasie takie rozwiązanie po prostu się nie sprawdzi, co stwierdziłem osobiście.

Rekomenduję rozważenie rozwiązania zamiennego: zawór termostatyczny na przewodzie głównym za podgrzewaczem, jeśli takowy posiadasz. Wtedy regulujemy temperaturę c.w.u. centralnie. Działa to w ten sposób, że w podgrzewaczu masz 60 st., w zaworze następuje mieszanie ciepłej i zimnej wody, na wyjściu masz 40 st. a do punktu czerpalnego dopływa 38 st. po uwzględnieniu strat ciepła. Komfort murowany. Zamiast kilku baterii termostatycznych jeden zawór.

Tak zrobię u siebie, jeżeli jeszcze raz będę przerabiał.

Czajnik to co proponujesz jest z pewnoscia wygodne ale nie przemawia do mnie z tego wzgledu ze jednak kazdy z nas lubi kapac sie w innej temperaturze wody a przy zamontowaniu takiego "centralnego termostatu" nie masz mozliwosci swobodnej regulacji. Np. ja napuszczam do wanny wode ciepla ale umiarkowanie a maz uwielbia kapac sie w bardzo goracej wodzie i co wtedy?A jakie dokladnie miales problemy z tym termostatem umywalkowym -za dlugo potrzebowal zeby ustawic odpowiednia temperature,rozumiem ze nie byla to wada materialu. Jakiej byl firmy ten termostat jesli pamietasz?

novi_ana A czy ty jestes szczesliwym uzytkownikiem? Jak tak to napisz cos wiecej, prosze!

A jakie dokladnie miales problemy z tym termostatem umywalkowym -za dlugo potrzebowal zeby ustawic odpowiednia temperature,rozumiem ze nie byla to wada materialu. Jakiej byl firmy ten termostat jesli pamietasz?

Po prostu zanim się ustawił w odpowiedniej pozycji, lub jak chciałem zmienić z ciepłej na zimną albo odwrotnie, to ja już kończyłem korzystanie z umywalki. Bardzo dobrze zostało to ujęte przez mpoplaw. Teraz mam baterię z głowicą mieszającą i zmiana temperatury wody, to kwestia sekundy.

Jeśli chodzi o producenta, to i wcześniej i teraz mam baterie ORAS, bardzo dobre i przyzwoita jakość. Problem, jak słusznie zauważasz, nie leży po stronie wad materiałowych, lecz sposobu eksploatacji.

Czyli z tego co napisaliscie wynikaloby ze jesli zalezy mi na jednej, stalej temperaturze wody z umywalki, ktorej raczej nie bede zmieniala, to jest duza szansa ze taki termostat zdalby u mnie egzamin. Jak juz wczesniej wspominalam, chce ja kupic glownie z mysla o dzieciach, bo im zajmuje wiecznosc ustawienie wlasciwej temperatury, a i tak zazwyczaj okazuje sie ze ustawili prawie zimna. Dlatego tez, nie mam planach zmieniac ustawien termostatu, dobiore raz odpowiednia dla nich temp i koniec! :) A jesli okaze sie, ze do jakis innych celow potrzeba wody np. tylko zimnej (choc oprocz podlewania kwiatkow nie wiem do jakich innych celow mialaby ona sluzyc-jako ze jest to lazienka na poddaszu, wiec plukanie naczyn raczej nie wchodzi w gre :wink: ), badz goracej-to skorzystam z nie-termostatycznej baterii przy wannie i zalatwione! :D

Czajnik to co proponujesz jest z pewnoscia wygodne ale nie przemawia do mnie z tego wzgledu ze jednak kazdy z nas lubi kapac sie w innej temperaturze wody a przy zamontowaniu takiego "centralnego termostatu" nie masz mozliwosci swobodnej regulacji. Np. ja napuszczam do wanny wode ciepla ale umiarkowanie a maz uwielbia kapac sie w bardzo goracej wodzie i co wtedy?A jakie dokladnie miales problemy z tym termostatem umywalkowym -za dlugo potrzebowal zeby ustawic odpowiednia temperature,rozumiem ze nie byla to wada materialu. Jakiej byl firmy ten termostat jesli pamietasz?

novi_ana A czy ty jestes szczesliwym uzytkownikiem? Jak tak to napisz cos wiecej, prosze!

Moze się czepiam, ale bateria termostatyczna do wanny to już chyba niepotrzebny wydatek. Przecież nie wleziesz do niej jak będzie wrzątek :D , co innego prysznic

• 3 months później...
Niestety, jeszcze nie użytkuje, ale mam nadzieję że za najpóźniej 3 tygodnie to sie wreszcie zmieni i wtedy NAPEWNO podzielę się moimi wrażeniami. Niestety, ostatnio mam bardzo sporadyczny dostęp do internetu i dlatego nie mam nawet czasu zamieścić zdjęć tych baterii które zakupiłam :cry: ale wydają mi się bardzo ładne i pasują do umywalek-misek nablatowych które mam w łazience.