nektarynka 27.05.2007 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2007 Ile m2 (tudzież m3) powinna miec kotłownia na paliwo stałe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 27.05.2007 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2007 http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=48853&highlight=kot%B3owniaPozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nektarynka 27.05.2007 15:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2007 dzieki, czytałam wczesniej ten wpis, ale to średnio rozwiało moje wątpliwości? Uczepiłam się tego zapisu: "...norma PN-87/B-02411 Kotłownie wbudowane na paliwo stałe. Wymagania dotyczy tylko i wyłącznie kotłowni na węgiel (zarówno kamienny jak i brunatny), a nie istnieją żadne normy dotyczące kotłowni na drewno (w tym pelety). W takim przypadku wymiary kotłowni nie są normowane przepisami. Po drugie wg w/w normy dla kotłowni o mocy do 25kW określona jest tylko minimalna odległość od przodu kotła do przegrody - 1m, a pozostałe odległości mają być takie aby zapewnić dostęp do wszystkich części kotła wymagających obsługi, konserwacji i czyszczenia. W tym przypadku należy zatem kierować się odległościami podanymi przez producenta kotła (niestety większość ich nie podaje) lub instalatora/konserwatora" W moim przypadku kotłownia, którą planuję ma malutko 280xniewiele ponad 100 przy wys. 2,84 co daje dokładnie 8 m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nektarynka 27.05.2007 15:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2007 Czy kotłownia taka MUSI MIEC OKNO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stelka 27.05.2007 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2007 U mnie kotłownia będzie miała ok 8 m2 i będzie miała małe okno, piec będę miała na eko groszek.Jeszce nie użytkuję,ale mam nadzieję ,że będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts