Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co sądzicie o tej kosiarce? bedzie dobra?

Recommended Posts

Witam, wszystkich, jestem tutaj nowy :)

Mam takie pytanie, otóż chcę kupić kosiarkę spalinową i zastanawiam się czy ma mieć napęd czy nie, upatrzyłem sobie już pewien model z napędem ale nie jestem pewien czy jest to dobry wybór i czy jest dobra.

Posesja która ma być nią koszona ma 2400m2 a trawa coś koło 1800m2 nie ma tutaj wiele drzewek do omijania, ale z tego co wiem jest to kłopotliwe przy kosiarkach z napędem. Wyczytałem że napęd nie musi być ciągle włączony wiec najpierw obkaszałbym wszystkie drzewka a potem resztę podwórka mógłbym komfortowo kosić z napędem.

http://allegro.pl/item199078164_kosiarki_6km_z_napedem_2_lata_gwarancji_od_anndar.html

http://allegro.pl/item199078164_kosiarki_6km_z_napedem_2_lata_gwarancji_od_anndar.html

Dziękuję z góry za odpowiedź, ewentualnie proszę o inne propozycje do cent 1200 zł. Pozdrawiam :)

Jak kosiarkę to tylko z napędem... napędu oczywiście można nie załączać. Pokosisz trochę to załpiesz wprawy i manewrowanie z napędem będzie przyjemnością :D. Przy Twojej wielkośći terenu już można pomyśleć o traktroku :D ale skoro ma być kosiarka to z napędem. Ważniejsze jest aby silnik był dobrej firmy. Ja osobiście mam silnik B&S-po postoju zimowym - czyszczenie świecy i zapaliła z 3 szarpnięcia :lol: . Obudowa z ABS'u troszkę mnie nie przekonywała więc mam obudowę metalową- po roku czasu nie widać śladu rdzy mimo kilku mocnych zarysowań. Mam kosz plastikowy i wg mnie lepsze rozwiązanie - siatka po kilku latach użytkowania poprostu się przeciera. W swojej mam 4 poziomy regulacji i używam jedynie 2 - Na wiosnę - pierwsze koszenie koszę na najwyższym a kolejne na 2 od dołu.... w zupełności spełnia moje oczekiwania - a kupiłem w markecie za niecąłe 1000 taaaaka promocje była :p

Kosiarki z silnikami 4-suwowymi Briggs&Stratton IC z tuleją żeliwną o mocy 6 KM

Obudowa wykonana ze stali.

Jedynie kosz Płócienny a nie plastikowy, wiec chyba zdecyduję się na tą kosiarkę, wielkie dzięki za wypowiedź bardzo mi się przyda twoja opinia :)

A ilość koni w kosiarce ma duże znaczenie? 6km chyba wystarczy?

A ja bym sie na twoim miejscu powaznie zastanowił nad tym zakupem!

Ja w zeszłym roku kupilem kosiarke przez internet i niestety zaluje bo szla do mie przez 2 tygodnie i trawa mi juz niezle porosla! Ale to nie az taki problem jak problem z serwisowaniem takiej kosiarki! Po 3 koszeniach musialem wymieniac piaste przy nozu bo pękła no i znowu ze 2 tygodnie czekania na część od mojego sprzedawcy! do tego wymiana czesci ze 40 pln u mechanika, gdzie jak sie okazalo w serwisie firmowym takie cos jest za darmoche!

Tak wiec proponuje tobie abys sie rozejrzal za sprzedawcami w twojej okolicy i takimi ktorzy oferuja serwis kosiarki!

Pozarym kosiarka ktora chcesz kupic ma prporcjonalnie do mocy silnika za mały kosz do trawy i za małą średnice ostrza! co jest warzne przy tak duzej powierzchni trawnika!

Napęd jest genialny przy wiekszych dzialkach!:)

Sumując polecam tobie kosiarki STIGI, Huskvarny

Stige 55 S combi polecam bo ma i kosz 70l i szerokosc koszenia 53 cm przy takim jak chcesz silniku 6km stigi [ale sa modele z silnikiem Hondy albo b&s]

albo inny z modeli stigi o podobnych parametrach zaplacisz 500 zeta wiecej ale masz gwarancje jakosci no i wygody pracy! :)

pozdrawiam!:)

Fakt że mogłaby być szersza, ale niestety nie dysponuje zbytnio większymi funduszami na kosiarkę. Co do autoryzowanych serwisów to tak jak w liście podanej przez sprzedawcę są trzy w warszawie, jeden nie daleko mnie w sumie, wiec chyba jest okej ? co do kosza mógły być większy ale 10 litrów to chyba nie taka duża różnica, a z tego co czytałem na różnych forach ludzie się skarżą że z dużych koszy cieżko wyrzucać trawę.

Jak napisałeś napę jest genialny przy większych działkach, moja się chyba do takich plasuje 2400m2.

W tej kosiarce jest silnik B&S wiec chyba nie powinno być problemu a za 1200zł nie kupię kosiarki w miarę dużej z dobrym silnikiem i napędem. Chyba jednak przeboleje te 5 cm mniej ostrza i troche mniejszy kosz chyba że to jest twoim zdaniem bardzo zły pomysł.

a co sądzicie o:

http://allegro.pl/item199219104_kosiarka_spal_stiga_48_s_combi_4_5_kmnowa_gw_grati.html

albo

http://allegro.pl/item199011491_kosiarka_mielaca_stiga_turbo_47_4_5_km_5_lgw.html

ewentualnie

http://allegro.pl/item197067116_kosiarka_6_5_km_bs_okazja_nowka_najtaniej_.html

ale raczej przy droga..

• 3 weeks później...

Jestem również na etapie wyboru kosiarki spalinowej. Do koszenia mam ponad 1000m2 trawy, teren miejscami nierówny niestety. Mam pewne doświaczenie gdyż koszę to to dwa sezony pożyczonymi kosiarkami różnej maści.

Dlatego moje założenia: Silnik B&S min. 5KM, napęd, możliwie duże koła, możliwie duża szerokość koszenia, kosz+mulczowanie. Koszt do 1500 zł.

Po przeanalizowaniu rynku widzę takie opcje i również nie jest łatwo mi się zdecydować:

1. AL-KO Comfort 470 BR Silver za 1435 zł. Polecam bo używałem i jest warta wydanych pieniędzy. Wadą jest stosunkowo mała szerokość koszenia: 46 cm.

2. Green Technology GTM 500 za 1265 zł. Super silnik, szerokie koszenie, wadą jest brak opcji mulczowania... Jeśli aurotowi wątku na mieleniu trawy nie zależy to może warto się ofertą zainteresować.

3. Stiga S Turbo 47 S Combi za 1576 zł. Wszystkie warunki techniczne spełnione ale wyjeżdża mi nieco poza budżet :-?

Co myślicie o tych kosiarkach, czy macie z nimi jakieś doświadczenia? A może jesteście w stanie polecić inne modele? Z góry dzięki :D

kupiłem 7 lat temu kosiarke włoskiej produkcji , ale z silnikiem 5 KM B&S

bez napedu w promocji w Castoramie...

mam do koszenia około 1200 m2

czesto musiałem kosić nią trawe, która za bardzo wyrosła. / nie mieszkałem tam i nie kosiłem regularnie/

opinia:...

nie kosiłem kosarka z napedem. to nie jestem zarażony... mężczyzna daje radę spokojnie... ale przy następnym zakupie pozwolę sobie na ten luksus

kosz radzę jednak plastikowy..mój po tylu latach jest w pełni sprawny

silnik nie do zajechania przy odpowiedniej dbałości... po 6 latach regulacja zaworów po 7 latach wymiana pierścienie. i dalej tyra

obudowa rdzewieje. ale na zimę maluję i zabezpieczam...

każdej wiosny... zapala po 1 szarpnięciu......

szerokośc koszenia 53 cm... i powyżej 800 m2 trawnika nie polecam mniejszej szerokości koszenia.

koszt wymiany pierścieni i kpl. uszczelek /głowica miska gaznik i dolny uszczelniacz wału/ części + robocizna około 190 zł...

i jeszcze wazna rzecz.... na terenie takim jak ja miałem na początku,/ kamienie druty, cegły, prety powbijane w ziemie, stare kopaczki, łopaty/

polecam zabezpieczenie wału kosiarki nie klinem aluminiowym, tylko jest takie fajne rozwiązanie, że nóz kosiarki jest przykręcony między dwoma podkładkami z fibry, które przy uderzeniu w przeszkodę powodują "uślizg" noża wzgledem wału... potwierdzam to jako dobre rozwiązanie

• 2 weeks później...
Kosiarki z napędem mają jeden feler. A mianowicie trudno przy czyszczeniu/myciu usunąć trawę z wnętrza osłony paska napędowego.

Jeśli nie wypłuczemy dokładnie i pozostawimy trochę mokrej trawy - to koroduje.

No chyba niektóre kosiarki z napędem. W mojej Hondzie nie widzę żadnego paska - jedynie wałek. Nie zauważyłem aby obok przeniesienia napędu coś się zbierało ani śladów korozji - może to kwestia odpowiedniego kształtu (który nie jest wymieniony wśród parametrów kosiarki ...).

A ja niedawno kupilem kosiarke spalinowke oczywiscie i odziwo bez napedu... wszystko zalezy od wielkosci dzialki bo jak masz hektary do koszenia to faktycznie naped moze sie przydac.

hektarów nie mam i to świadomie przez co trawy też mało , ogród ma być dodatkiem do domu a nie ja do ogrodu :lol:

trawy mam około 600m2 i powiem jedno kosiarka bez napędu to kretyństwo a bajki o hektarach to Ci pewnie sprzedawca wdusił

lubisz pchać maszyne ... to pchaj :D ja wolę jak sama jedzie :lol:

A ja niedawno kupilem kosiarke spalinowke oczywiscie i odziwo bez napedu... wszystko zalezy od wielkosci dzialki bo jak masz hektary do koszenia to faktycznie naped moze sie przydac.

hektarów nie mam i to świadomie przez co trawy też mało , ogród ma być dodatkiem do domu a nie ja do ogrodu :lol:

trawy mam około 600m2 i powiem jedno kosiarka bez napędu to kretyństwo a bajki o hektarach to Ci pewnie sprzedawca wdusił

Sprzedawca?! Celowe dzilanie podparte wiadomosciami praktycznymi i wiedza ludzi ktorzy maja takie kosiarki i mowia ze niepotrzebnie wydawali kase na kosiarke z napedem... u mnie ok 900m2 trawy i jakos pchanie kosiarki mi nie przeszkadza powiem wiecej moja druga polowka tez z checia kosi i jej nie przeszkadza brak napedu

Sprzedawca?! Celowe dzilanie podparte wiadomosciami praktycznymi i wiedza ludzi ktorzy maja takie kosiarki i mowia ze niepotrzebnie wydawali kase na kosiarke z napedem... u mnie ok 900m2 trawy i jakos pchanie kosiarki mi nie przeszkadza powiem wiecej moja druga polowka tez z checia kosi i jej nie przeszkadza brak napedu

:D tak ,tak jeszcze parę late temu ludzie też kupowali celowo samochody bez klimatyzacji bo przecież tylko 2 miesiące jest ciepło , okienko można odchylić , a tak jeszcze kataru się nabawić .... :)

900m2 taki mały fitnes :lol:

myślę , że następną kupisz z napędem :wink:

:D tak ,tak jeszcze parę late temu ludzie też kupowali celowo samochody bez klimatyzacji bo przecież tylko 2 miesiące jest ciepło , okienko można odchylić , a tak jeszcze kataru się nabawić .... :)

900m2 taki mały fitnes :lol:

myślę , że następną kupisz z napędem :wink:

Nie wiem zyje chwila. A fitnesik sie przydaje :wink: zawsze to jakas odmiana od siedzenia za biurkiem i klepaniem w klawiature :wink:

Co do klimy to u mnie jest wlaczona caly czas ustawiam temp i jezdze caly rok bo jest climatronic :p