Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zniesienie wspolwlasnosci...

prem

Recommended Posts

Koejne pytanie do sznaownych forumowiczow.

bede niedlugo znosil notarialnie wspolwlasnosc na dzialke. Niewiem jak wyglada taki aktg notarialny i c tam powinno byc. wiec sie pytam zeby w razie czego zareagowac. Czy w takim akcie notarialnym dot. zniesienia wspolwalsnosci bedziue napisane kto i ktorej dzialki jest wlasicielem (stan obecny jest taki ze jest 6 dzialek, 5 jest w moim uzytkowaniu jedna nie, a wiec 6 dzielek ma dwoch wlscicieli, stan po zniesieniu wspolwalsnoci powienien byc taki: jestem wlascicielem 5 dzialek o jasno okresalonych numerach, a jednej nie..). Czy tak to jest w akcie?

Do takiego aktu załącznikiem piwinna być mapa geodezyjna z numerami geodezyjnymi każdej działki. W akcie będzie napisane , że działkę nr ... otrzymuje na własność osoba X a działkę nr.... osoba Y. Muszą jeszcze być podane łączne wartości działek , które otrzymuje dana osoba. Jedna osoba będzie musiała założyć nową księgę wieczystą.

Mam trochę podobny problem:

Jedna działka na niej jeden dom - nie wygląda jak bliźniak ale składa się z dwu osobnych mieszkań osobne furtki wejsciowe i osobne bramy wjazdowe.

Pytanie brzmi jak się wziąć za podzielenie tego domu i działki na dwu osobnych właścicieli - obecnie jest to współwłasność?

pozdrawiam

DB

Witajcie ponownie, dalszy rozwoj tego postu jest nastepujacy.

wspolwlasnoc dot. dwoch dzialek. Jedna uzytkowuje ja (jest na niej dom) druga sasiad (tam nic nie ma). Czy znoszac wspolwlasnosc zaplace % za wartosc samej ziemi (tego dot. wspowlasnosc), czy takze za to co nan niej jest (czyli za dom).??????? PILNE!

Z rodzicami zcalałam działki a potem je dzieliłam na dwie tej samej wielkości wyjściowej, ale innego kształtu. Z tego, co pamiętam, wszelkie opłaty liczyło się od tej więcej wartej :cry:, czyli w Twoim wypadku wartość domu jak najbardziej będzie się liczyła.

Notariusze mają obowiązek udzielać bezpłatnie informacji (ustawodawca to zagwarantował), może najlepiej zatelefonować albo się udać po poradę. Telefonicznie łatwiej się czegoś dowiedzieć w większej kancelarii notarialnej (takie mam doświadczenie).

Mam trochę podobny problem:

Jedna działka na niej jeden dom - nie wygląda jak bliźniak ale składa się z dwu osobnych mieszkań osobne furtki wejsciowe i osobne bramy wjazdowe.

Pytanie brzmi jak się wziąć za podzielenie tego domu i działki na dwu osobnych właścicieli - obecnie jest to współwłasność?

pozdrawiam

DB

Szukam działki na dom dwurodzinny. I pytanie - czy na pojedyńczej działce mogę postawić bliźniaka - a potem podzielić działkę gdyby się okazało że jest taka potrzeba?

PS. Pozdrowienia dla rodaka - Poznańczyka ;-)