prem 01.07.2003 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2003 Koejne pytanie do sznaownych forumowiczow.bede niedlugo znosil notarialnie wspolwlasnosc na dzialke. Niewiem jak wyglada taki aktg notarialny i c tam powinno byc. wiec sie pytam zeby w razie czego zareagowac. Czy w takim akcie notarialnym dot. zniesienia wspolwalsnosci bedziue napisane kto i ktorej dzialki jest wlasicielem (stan obecny jest taki ze jest 6 dzialek, 5 jest w moim uzytkowaniu jedna nie, a wiec 6 dzielek ma dwoch wlscicieli, stan po zniesieniu wspolwalsnoci powienien byc taki: jestem wlascicielem 5 dzialek o jasno okresalonych numerach, a jednej nie..). Czy tak to jest w akcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 02.07.2003 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2003 Do takiego aktu załącznikiem piwinna być mapa geodezyjna z numerami geodezyjnymi każdej działki. W akcie będzie napisane , że działkę nr ... otrzymuje na własność osoba X a działkę nr.... osoba Y. Muszą jeszcze być podane łączne wartości działek , które otrzymuje dana osoba. Jedna osoba będzie musiała założyć nową księgę wieczystą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prem 02.07.2003 08:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2003 Czy wiaza sie z tym jakies koszty (poza oplaceniem notariusza, rzecz jasna)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.07.2003 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2003 Mapka powinna być aktualna. Uaktualnienie to nieduży koszt , ale dokładnej kwoty nie pamiętam, jakieś parędziesiąt złotych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 02.07.2003 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2003 Potrzebna będzie decyzja podziałowa, aktualna mapa geodezyjna, wypis z rejestru gruntów i... worek pieniędzy. Notariusz oblicza należność od wartości wszystkich nieruchomości, których dotyczy ten podział Pozdrawiam ZBYCH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.07.2003 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2003 Z wypowiedzi pytającego wywnioskowałam, że są to działki istniejące , które już mają swoje wyodrębnione numery geodezyjne, więc decyzja (zgoda) na podział nie jest już potrzebna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prem 03.07.2003 10:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2003 Dziekie za odpowiedzi. Czy wiecie jaki % bierze notariusz od wartości dzialek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 03.07.2003 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2003 Mnie wychodzi, że ok. 0.8 % od wartości nieruchomości. Pozdrawiam ZBYCH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
D_B 05.07.2003 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2003 Mam trochę podobny problem:Jedna działka na niej jeden dom - nie wygląda jak bliźniak ale składa się z dwu osobnych mieszkań osobne furtki wejsciowe i osobne bramy wjazdowe.Pytanie brzmi jak się wziąć za podzielenie tego domu i działki na dwu osobnych właścicieli - obecnie jest to współwłasność? pozdrawiamDB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 05.07.2003 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2003 Zgłoś się do miejscowego geodety. To on załatwia takie sprawy. Powie czy da się taki podział przeprowadzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prem 07.07.2003 09:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2003 Witajcie ponownie, dalszy rozwoj tego postu jest nastepujacy.wspolwlasnoc dot. dwoch dzialek. Jedna uzytkowuje ja (jest na niej dom) druga sasiad (tam nic nie ma). Czy znoszac wspolwlasnosc zaplace % za wartosc samej ziemi (tego dot. wspowlasnosc), czy takze za to co nan niej jest (czyli za dom).??????? PILNE! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żaba1719499177 07.07.2003 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2003 Czy na pewno współwłasność nie dotyczy domu? Musisz to to sprecyzować, ponieważ wg prawa dom należy do właściciela gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 07.07.2003 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2003 Dziekie za odpowiedzi. Czy wiecie jaki % bierze notariusz od wartości dzialek? Przykładowo : http://www.venum.com.pl/notariat/notariat.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiek 07.07.2003 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2003 Z rodzicami zcalałam działki a potem je dzieliłam na dwie tej samej wielkości wyjściowej, ale innego kształtu. Z tego, co pamiętam, wszelkie opłaty liczyło się od tej więcej wartej , czyli w Twoim wypadku wartość domu jak najbardziej będzie się liczyła. Notariusze mają obowiązek udzielać bezpłatnie informacji (ustawodawca to zagwarantował), może najlepiej zatelefonować albo się udać po poradę. Telefonicznie łatwiej się czegoś dowiedzieć w większej kancelarii notarialnej (takie mam doświadczenie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keminona 07.07.2003 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2003 Mam trochę podobny problem: Jedna działka na niej jeden dom - nie wygląda jak bliźniak ale składa się z dwu osobnych mieszkań osobne furtki wejsciowe i osobne bramy wjazdowe. Pytanie brzmi jak się wziąć za podzielenie tego domu i działki na dwu osobnych właścicieli - obecnie jest to współwłasność? pozdrawiam DB Szukam działki na dom dwurodzinny. I pytanie - czy na pojedyńczej działce mogę postawić bliźniaka - a potem podzielić działkę gdyby się okazało że jest taka potrzeba? PS. Pozdrowienia dla rodaka - Poznańczyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts