Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom na wzgórzu

Recommended Posts

Pierwszy wpis zaczynam od stanu zero - teraz będzie o czym pisać i mówić. Budowę rozpocząłem 15 kwietnia 2007.

Zero osiągnąłem w dniu 26.05 rano ;] Dom w podstawie ma około 190m2 - fundamnty - 7 warstw bloczków B6. http://images12.fotosik.pl/84/e39856b62cef6577m.jpghttp://images11.fotosik.pl/78/6c864121fe3a4e32m.jpg

- to tylko pewne podobieństwo, bo projekt został przerobiony znacznie;

Ile mnie to kosztowało?

Dokładnie 42700 zł plus robocizna

W tą cenę wchodzi:

- stal około - 5 tys

- bloczki B6 fundamentowe - 9 tys

- beton B25 - 7,3 tys- ławy poszerzone 40x60

- beton b10 - 5,2

- piasek około 360 ton - 3,8 tys rodzimy grunt nie nadawał się do zagęszczenia

- koparka - 1,6 tys - były dwie próby odgarnięcia humusu, woda nam strasznie przeszkadzała - poślizg 1,5 miesiąca

- deski 0,7tys

- reszta to "drobnica" eksploatacyjna, folie izolacyjne, itp...

Oto moje rzuty:

http://images12.fotosik.pl/84/45e5542fc8b4c598m.jpghttp://images22.fotosik.pl/156/ecc63daa37e50ec3m.jpghttp://images22.fotosik.pl/156/7ccec2f1a29bfcbfm.jpg

• Odpowiedzi 117
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Daro_K

118

Robociznę stanu zero - wyliczono mi na około 13500 zł.Teraz szukam sposobu na dociplenie ścian fundamentowych oraz ich odizolowanie od wilgoci. Zastanawiam się nad bloczkami Isomur.

Czekam na bloczki na ściany Unipor.

Teriva - zamówiona od tygodnia.

Dachówka zamówiona od miesiąca - Kreaton karpiówka.

Okna zamówione od dwóch tygodni

Więźbę zamawiam dzisiaj ;]

Zapomniałem dodać, że w fundamencie zrobiłem wyprowadzenie do GWC tuż nad ławą fund. rurą 250. Tak na wszelki wypadek. Optymalnie dla Mistrala 450 (o którym myslałem) byłaby 200, ale może pójdę dalej w Mistrala 600 więc ta 250-ka może się przydąć. Tylko, że problemy z moją wodą (jak wczśniej pisałęm) nie skończyły sie jeszcze. Nie wiem czy płytowy będę mógł zastosować. Ewentualnie w grę wchodzi rury Rehau, ale to drogi i mniej sprawny system.

A co do płytowego GWC - widziałem go w akcji - działą;] i dlatego chciałbym go mieć.

Bloczki Unipor przyjadą do mnie w następnym tygodniu. Dachówkę mam w komplecie już do odebrania. Więźbę zamówiłem we wtorek, będzie na początku lipca. Teriva robi się;)

Budżet budowy zagrożony powążnie:(

Muszę zarobić więcej kasy - jakieś 200tys ;), bo zabraknie mi na ogórd.

Drenaż opaskowy raczej będę wykonywał, ale jeszcze nie wiem co zrobię z wodą z niego, bo pomysłu prostego na odprowadzenie jej nie ma.

OK, juz coś wiem.

Teriva - 27 czerwca, bloczki Unipor - pewnie 14 czerwca. Nie udało się uniknąć poślizgu, który aktualnie trwa już drugi tydzień - mam przynajmniej czas zastanowić się nad odwodnieniem.

Ruszamy więc z kopyta pod koniec następnego tygodnia i mam nadzieję, że sso osiągnę do 5sierpnia. Optymistyczne może, ale nie widzę już przeszkód.

Kilka prozaicznych powodów dla których murownia jutro ne będzie:

- unipor pzyjechał dziś ale;

- popsuł się samochód w hds-em

- ekipa nie skończyła etapu na innej budowie

Całość rozpocznie się w piątek, najpóźniej w poniedziałek.

Dostawę więźby przełożyłem na 20-25 lipca.

Dokładnie licząc 4tygodnie przestoju - lepiej o tym nie pamiętać, bo zapasy cierpliwości się nadwyrężą....a wykończeniówka dopiero przede mną;)

I co? niby nie ma winnych? Są - ale o tym napiszę, gdy już postawię SSZ.

Plany na saunę:

Boję się wanien z hydromasarzem - za względu na koniecznośc utrzymywania ich w czystości - to nie łatwe.

Uwielbiam saunę i w dolenj łązience 2mx2m przeznaczam na nią. Wannę i tak gdzieś wcisnę, ale to jak stanie więźba bo nikt nie jest wstanie się połąpać jak to wyjdzie po moich zmianach;)

I jednak zacznę od poniedziałku murowanie ścian.

Czas na podsumowanie dnia, który miał być istotny w planie budowy;)

Udało sie sciągnąć pierwszy transport Uniporu na budowę i piasek rzeczny.

No rewelacja!!!

Ucieszyłem się, ale z czego, że mi łaskawie materiał dowieziono na budowę - no świat stanął na głowie. Ale ok, powody problemów z dostawami opiszę w swoim czasie. Zaznaczę, ze moje bloczki stoją na placu w Polsc, we Wrocławiu od zeszłego wtorku. Piasek do murowana - dziwnym pechem dziś w porcie nawaliła maszyna łądująca, więc mój dostawca szczęśliwie znalazł inne źródło - chwała mu za to - jutro na 6.00 piask będzie u mnie na placu.

Jutro kolejne transporty z Uniporem, i czekam na Terive - ma być na dniach.

Ale generalnie zaczynamy murowanie ścian!

Jestem w szoku, dzisiaj moja ekipa zakomunikowała mi, że w sobotę zaczyna kłaść nadproża, więc muszę je zamówić;) Ostro pracują :lol:

Powiedzili mi że powinienem też zamówić kominy. Spiąłem się i wszystko mam już na budowie, bo wysłałem po kominy swój transport :lol: Praca wre - dosłownie!!!