Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom na wzgórzu

Recommended Posts

Butla zasypana:

http://images24.fotosik.pl/105/5fe3ce2c94b0e8fbm.jpg

A dach pięknieje:

http://images30.fotosik.pl/105/9464832a2bff20f3m.jpg http://images31.fotosik.pl/29/2bd5e9778d52c542m.jpg

Od poniedziałku opaska drenarska i wszystko co wymaga kopania, łacznie z zgrubnym ukształtowaniem terenu bliskim finału.

Do tego momentu wydałem: 288660 zł (z oknami, bramą garażową - czekają na montaż w magazynie)

• Odpowiedzi 117
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Daro_K

118

Pewien "Kozak" chciał pojeździć bez pozwolenia po naszych działkach;] i tak mu zostało

http://images25.fotosik.pl/116/3c8aec976a2e0d53m.jpg

Próbowały go wyciągnąć dwa Katapilary, wywrotka z napędem na 3 osie i to coś: :lol: - i nie dali rady

http://images32.fotosik.pl/53/046dfe14dd598726m.jpg

..."nie śmiej się dziadku z czyjegoś przypdaku..." itd

ale zanim się zakopał zdążył mnie wkurzyć

• 2 weeks później...

Nie zdązyłem się oglądnąć a wskoczyłem w kolejny etap.

Aktualnie trwają prace poniższych grup:

- elektrycy od 1.12

- wentylatorzy od 4.12

- hydraulicy od 10.12

- odkurzacz centralny w dniu 11.12

- tynki - ciekawe czy przed świętami zdążę

Planuje zakupienie kozy dla podwyższenia morale grup i temperatury :lol:

• 1 month później...

Z nowinek z budowy

- zamontowali mi skrzynkę elktryczną. Czekałem prawie 9 miesięcy.

- mam instalacje;

+elektryczne - kable od Łukasza j.w.,

+rejuperacji - Kom Wnet,

+centralnego odkurzacz (mam super firmę - tanią i daje rabaty dla nas, wystrczy powiedzić hasło forum muratora) - Szef - Pan Andrzej - 604092215 lub 071 7913830 - powołać się na mnie 8)

+ alarmową - materiał kupiłem w domarze 0713304244 - instalacje rozciągnał mi elektryk,

+ TV, komputerową (czyli wszystkie kable) i monitoring.

- tynki - otynkowałem dwa pomieszczenia i przyszedł mróz - nagrzewnica elek. poszła w ruch, więc mało ekonomicznie to sobie wymyśliłem :x

• 2 weeks później...

Wydawałoby się, że wszystko u mnie stoi, ale to tylko pozory. Mam skrzynkę elktryczną na własnej posesji, ale to nie gwarantuje posiadania docelowego zasilania. Czekam na wcinke do liniii przebiegającej 8 m od skrzynki (przekop i relacja pod ziemią już istnieje).

Ponadto złożyłem dokumenty o podwyższenie kwoty kredytu do GE. Sprawa nie bagatelna, bo przy pzytywnym rozpatrzeniu, będę w 100% mógł w wysokim standardzie skończyć inwestycje.

Poza tym czekam na przełamanie lutego, potem już powinny temp być bardziej stabilne na plusie więc powoli rezerwuję ekipy - tynki, hydraulicy, wylewki, ocieplenia i reszta.

Jak dobrze to podopinam, będzie z górki wiosną i na lato rezydencja będzie gotowa do serii parapetówek. Obliczyłem, że będą trwały około roku średnio co dwa tygdonie z przerwami na moje wyjazdy 8)

Umknęło mi podsumowanie kosztów poszczególnych etapów. Oto i one:

- zero - 65811,39 w tym rob. - 13665

- sso - 170857,29 - r. - 41694

- ssz - 68788,78 - r. - 7890

- instalacje bez wody i co - 34033,8 - r. - 5000

- przyłącza - 5048,83

- inne (kier bud, ubezp., badania) - 6600

Razem do tej pory 373794 (róznica z podsumowania wynika z wydatków poczynionych już na tynki i inne mat, wykończ).

Podwyższenie kredytu przyznane, więc niebawem wiatr w żagle i hajdana... :lol:

Pokłóciłem się z bankiem :evil: :roll: w GE Money Bank prawdopodobnie podwyższenia nie będzie. Robię skok do Millennium lub gdzie koliwiek. GE chce ode mnie odkupić swój kredyt i dać mi tyle ile chcę ale w nowym kredycie, choć twierdzą, że podwyższenia na taką kwotę dać mi nie mogą. Krótko mówiąc chcą ode mnie wyłudzić 12tys zł za wcześniejszą spłatę tego pierwszego kredytu zachowując duży kredyt na przyszłość - walczę dalej 8)

• 2 weeks później...

Kominki - słuchajcie ostrzegam przed mało solidnym dostawcą i wykonawcą. Firma Komi - z Nyskiej to bardzo sympatyczni ludzie, ale na tym sie kończy. Są nieterminowi, trzeba za nimi dzwonić - projektu doprosić się nie mogę juz trzeci miesiąc. Hehe - pomyślicie, że uparty jestem. Nie - po prostu nie mam jeszcze ciśnienia na kominek i się im przyglądałem. Teraz już wiem - czas szukać innej firmy.

Wiem że niektórym wykonali lub pomogli coś zrobić, ale może jak wielu z Misiów obrośli w piórka i mają za dużo zleceń od nas. Nie wiem, w każdym razie piszę, co faktem u mnie jest

:-?

• 2 weeks później...