Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z architektem czy bez?

Recommended Posts

Kochani Forumowicze!

Zaczęłam budowę swojego wymarzonego domu. Jestem na etapie stawiania ścian parteru. Mój wykonawca chce ode mnie decyzje odnośnie: okien (z czego i jakiego koloru), drzwi, kominów, cokołu itd. Okazuje się, że jedna decyzja pociąga za sobą drugą.

Pracuję całe dnie, nie mam absolutnie czasu jeździć i dobierać ze wzorników koloru każdej rzeczy. Bardzo boję się podjęcia złej decyzji kolorystycznej. Dlatego zaczęłam zastanawiać się nad architektem. Pomóżcie mi proszę znaleść kogoś kto będzie rzetelny, fachowy i z dobrym gustem. Słyszałam, że tak jak ekipy budowlane, tak i architekci mają często zniżki w różnych sklepach.

Dla mnie najważniejsze obecnie to podjęcie decyzji o rodzaju tarasu, obłożeniu cokołu domu (a z tym wiąże się kolor elewacji, kominów itd) oraz schody do domu. Fajnie byłoby gdyby ta osoba została również do późniejszych prac wykończeniowych domu.

Liczę na Waszą pomoc,

Elżbieta

Kochani Forumowicze!

Zaczęłam budowę swojego wymarzonego domu. Jestem na etapie stawiania ścian parteru. Mój wykonawca chce ode mnie decyzje odnośnie: okien (z czego i jakiego koloru), drzwi, kominów, cokołu itd........

Chciałbym zwrócić Twoją uwagę, że nie mniej ważną a może nawet ważniejszą funkcją architekta może być szczegółowe omówienie projektu aby na etapie budowy wprowadzić niezbędne jeszcze zmiany, takie jak przesunięcie ścianek działowych, otworów drzwiowych, zamiana funkcji pomieszczeń, rozplanowanie mebli, armatury, punktów świetlnych. Ważne jest też rozplanowanie instalacji, szczególnie wentylacji, która zajmuje dość sporo miejsca. W ten sposób unikniesz przekuć, podkuć i tym podobnych. Jeśli te aspekty masz już szczegółowo omówione i wiesz, że nie zmienisz raz obranej koncepcji to oczywiście pozostają decyzje, o których wspominasz czyli kolory, faktury i kształty widocznych elementów ścian, elewacji i dachu.

Piszę o tym ponieważ sam pewne decyzje dotyczące instalacji c.o., kanalizacji i wentylacji odkładałem na później i spowodowało to potem konieczność przeprowadzenia dodatkowych prac. W stosunku do projektu (kupiliśmy typowy) zamieniliśmy miejscami kuchnię z gabinetem, z gabinetu następnie zrobiła się jadalnia.

Pozdrawiam