darks 27.05.2007 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2007 Mam może prosty dla wielu problem. Otóż chcę do sufitu z gips kartonu przykręcić lampę (plafon). Nabyłem kołki do płyt gipsowo kartonowych i próbuję je wkręcić, problem jest tylko taki, że ciągle natrafiam na metalowe (aluminiowe?) elementy, zrobiłem kilka dziur, a przecież nie podziurawię całej płyty. Jakie są sposoby na to???http://www.hatikvah.pl/sufit.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurand79 27.05.2007 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2007 Uuuu Paaaanie, aleś Pan serek szwajcarski zrobił :D:D Na jakie aluminiowe elementy trafiasz? Masz stelaż z aluminium a nie stalowych profili ocynkowanych? Przy takim rozrzucie dziur wszędzie masz stelaż? Aż nie chce się wierzyć... Jeśli trafiasz na konstrukcję stalową pod spodem to masz sprawę rozwiązaną - nawierć cienkim wiertełkiem otworek i przykręć plafon na wkręty do gipskartonu. Jak złapią stelaż to będą dobrze trzymać. Nie uszkodziłeś przy tym dziurawieniu czasami przewodu od oświetlenia? Jeśli tak to koniecznie trzeba to naprawić, inaczej ryzykujesz porażeniem lub wywalaniem bezpieczników... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 28.05.2007 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 Montuj do stelaża - czyli tego "aluminium" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darks 28.05.2007 07:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 Uuuu Paaaanie, aleś Pan serek szwajcarski zrobił :D:D Na jakie aluminiowe elementy trafiasz? Masz stelaż z aluminium a nie stalowych profili ocynkowanych? Przy takim rozrzucie dziur wszędzie masz stelaż? Aż nie chce się wierzyć... Jeśli trafiasz na konstrukcję stalową pod spodem to masz sprawę rozwiązaną - nawierć cienkim wiertełkiem otworek i przykręć plafon na wkręty do gipskartonu. Jak złapią stelaż to będą dobrze trzymać. Nie uszkodziłeś przy tym dziurawieniu czasami przewodu od oświetlenia? Jeśli tak to koniecznie trzeba to naprawić, inaczej ryzykujesz porażeniem lub wywalaniem bezpieczników... Pozdrawiam zrobiłem serek bo się wkurzyłem, że wszędzie stelaż niestety nie wiem co to za stelaż, bo nie byłem przy tym jak to było robione, kabla nie uszkodziłem, ok spróbuje to nawiercić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 28.05.2007 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 Stelaż nad g/k jest najczęściej stelażem g/k I tego należy się trzymać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurand79 28.05.2007 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 Stelaż nad g/k jest najczęściej stelażem g/k I tego należy się trzymać No nie wiem, czy utrzyma ciężar ludzkiego ciała. Nie trzymaj się go może jednak... Lampę na pewno utrzyma. Mocuj do stelaża tak jak poradziłem i na bank będzie OK. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 28.05.2007 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 Spadający z drabiny niejednego sie trzyma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 28.05.2007 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 Być może chłopaki pomyśleli o lampie i specjalnie zrobili wzmocnienia! Czasem daje się kawałki profili - nawet nie konstrukcyjne... tylko po to by rozłożyć ciężar lampy na większą powierzchnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 28.05.2007 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 Coż - odsetek jasonwidzów wśród ekip kładących g/k jest całkiem spory... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 28.05.2007 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 Coż - odsetek jasonwidzów wśród ekip kładących g/k jest całkiem spory... ...a co kabla nie było? nie można było przwidzeć że inwestor w tym miejscu będzie miał lampę? hmmm kabel na suficie to może być również gniadko... nie pomyślałem o tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 28.05.2007 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 Nie chodzi o fakt "bycia lampy" tylko o miejsce jej lokalizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogo5660 29.05.2007 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 takie rzeczy to planuje sie z wyprzedzeniem trza bylo zamontowac kolki w jetkach ale w sumie teraz mozesz kupic specjalne zaczepy do montarzu lamp w plytach... popytaj w hurtowni to Ci doradza tylko pytanie czy plyta wytrzyma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 30.05.2007 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 No ale przeca stelaż ma... niech się nim zainteresuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 30.05.2007 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 takie rzeczy to planuje sie z wyprzedzeniem trza bylo zamontowac kolki w jetkach ale w sumie teraz mozesz kupic specjalne zaczepy do montarzu lamp w plytach... popytaj w hurtowni to Ci doradza tylko pytanie czy plyta wytrzyma Wieszać ma lampę czy sam się chce powiesić? Bo jeśli lampę to do profili zupełnie wystarczy... Jeśli "zwykła" lampa to haczyki typu MOLLY lub podobne z rozkładaną stopką a jesli plafon to tam gdzie jest profil to na zwykłe wkręty do płyt G-K a jeśli pustka pod płytą to też MOLLY ale ze śrubką jeśli za krótka to wymienić na dłuższą... i po co kombinować jak qń pod górkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 31.05.2007 04:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 sam też sie może powiesić:zawiesia do sufitu mają 150kg udźwigu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts