Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak przykręcić lampę do gips- kartonu???

darks

Recommended Posts

Mam może prosty dla wielu problem. Otóż chcę do sufitu z gips kartonu przykręcić lampę (plafon). Nabyłem kołki do płyt gipsowo kartonowych i próbuję je wkręcić, problem jest tylko taki, że ciągle natrafiam na metalowe (aluminiowe?) elementy, zrobiłem kilka dziur, a przecież nie podziurawię całej płyty. Jakie są sposoby na to???

http://www.hatikvah.pl/sufit.gif

Uuuu Paaaanie, aleś Pan serek szwajcarski zrobił :D:D:D

Na jakie aluminiowe elementy trafiasz? Masz stelaż z aluminium a nie stalowych profili ocynkowanych? Przy takim rozrzucie dziur wszędzie masz stelaż? Aż nie chce się wierzyć...

Jeśli trafiasz na konstrukcję stalową pod spodem to masz sprawę rozwiązaną - nawierć cienkim wiertełkiem otworek i przykręć plafon na wkręty do gipskartonu. Jak złapią stelaż to będą dobrze trzymać.

Nie uszkodziłeś przy tym dziurawieniu czasami przewodu od oświetlenia? Jeśli tak to koniecznie trzeba to naprawić, inaczej ryzykujesz porażeniem lub wywalaniem bezpieczników...

Pozdrawiam

Uuuu Paaaanie, aleś Pan serek szwajcarski zrobił :D:D:D

Na jakie aluminiowe elementy trafiasz? Masz stelaż z aluminium a nie stalowych profili ocynkowanych? Przy takim rozrzucie dziur wszędzie masz stelaż? Aż nie chce się wierzyć...

Jeśli trafiasz na konstrukcję stalową pod spodem to masz sprawę rozwiązaną - nawierć cienkim wiertełkiem otworek i przykręć plafon na wkręty do gipskartonu. Jak złapią stelaż to będą dobrze trzymać.

Nie uszkodziłeś przy tym dziurawieniu czasami przewodu od oświetlenia? Jeśli tak to koniecznie trzeba to naprawić, inaczej ryzykujesz porażeniem lub wywalaniem bezpieczników...

Pozdrawiam

zrobiłem serek bo się wkurzyłem, że wszędzie stelaż :D

niestety nie wiem co to za stelaż, bo nie byłem przy tym jak to było robione,

kabla nie uszkodziłem,

ok spróbuje to nawiercić

Coż - odsetek jasonwidzów wśród ekip kładących g/k jest całkiem spory... ;-)

...a co kabla nie było? nie można było przwidzeć że inwestor w tym miejscu będzie miał lampę? hmmm kabel na suficie to może być również gniadko... nie pomyślałem o tym :lol: :lol: :lol:

takie rzeczy to planuje sie z wyprzedzeniem trza bylo zamontowac kolki w jetkach ale w sumie teraz mozesz kupic specjalne zaczepy do montarzu lamp w plytach... popytaj w hurtowni to Ci doradza tylko pytanie czy plyta wytrzyma
Wieszać ma lampę czy sam się chce powiesić? Bo jeśli lampę to do profili zupełnie wystarczy... Jeśli "zwykła" lampa to haczyki typu MOLLY lub podobne z rozkładaną stopką a jesli plafon to tam gdzie jest profil to na zwykłe wkręty do płyt G-K a jeśli pustka pod płytą to też MOLLY ale ze śrubką jeśli za krótka to wymienić na dłuższą... i po co kombinować jak qń pod górkę?