Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłoga nie do zdarcia, jest taka?

LeoAureus

Recommended Posts

Proszę o radę, z czego można zrobić podłogę żeby była super wytrzymała?

Mam trzy psy które wnoszą sporo piasku na łapach i "cyklinują" parkiet.

Tak więc wszelakie drewno odpada :-?

Gdzieś wyczytałam, że można położyć cegłę szamotową, tylko żeby była łatwa w utrzymaniu czystości trzeba ją czymś pokryć, ale czym??? Tego już nie wiem.

Generalnie szukam chyba rzeczy niemożliwej:

- nieścieralne

- łatwe w sprzątaniu (najlepiej mop)

- antypoślizgowe nawet jeśli mokre

A może coś chociaż trochę zbliżonego do moich wymagań? :roll:

Szczerze mowiac, podloge szamotową to widzialem na scianie w piecu ceramicznym.

Z tego co mi wiadomo to szamot nie nadaje sie na podlogi - lepiej połóż bruk betonowy skoro masz takie hardcorowe pomysly.

Na podlogi kledzie sie cegłę, i owszem, ale klinkierową nie szamotową a zabezpiecza sie ja olejem do klinkieru.

Szamot nie spelni polowy Twoich oczekiwan co do podanych wlasnosci podlogi.

... parkiet przemysłowy.....

Parkiet przemysłowy ? , nie do zajechania? , przecież to też drewno . Nie szkodzą mu psie pazury ? ,nie rysuje się , nie plami itp.? szczerze powiedziawszy wątpię . Może jest bardziej wytrzymały od zwykłego parkietu , ale nie az tak .

Bez przesady! Wszystko jest do zajechania... nawet bruk! np. czołgiem... a parkiet przemysłowy ma tą zaletę że uszkodzenia nie są tak wyraźnie widoczne jak na zwykłym... można go również więcej razy "odświerzać". Wystarczy pomyśleć nad kolorem... twardością... do tego dobry lakier lub lepiej olej i napewno lepiej będzie wyglądać niż beton albo stalowe płyty... a jeśli ma być super twarda to tylko gres....

Na podlogi kledzie sie cegłę, i owszem, ale klinkierową nie szamotową a zabezpiecza sie ja olejem do klinkieru.

Popieram, podłoga NIE-DO-ZDARCIA

moja babcia miala taką w kuchni- dom 200 lat a podloga tylko trochę "wychodzona" przy drzwiach, normalnie sie starła, tak jak się to czasem spotyka w baaaardzo starych kościołach.

Z cegły szamotnej buduje sie piece a nie podłogi (jej cechą jest to, ze długo trzyma ciepło)

Wiele firm ma w ofercie płytki klinkierowe na podłogi.

LeoAureus

Ja chce ulozyc sobie tymczasem ,na probe Libet venetia w kolorze wapiennym.[lekko piaskowy]

Nie bede ich przyklejac.Zobacze jak sie spisze moj pomysl.A jak bedzie klapa to na wiosne dam na taras.

Venetia Impressio ma duzo wieksze kafle [chyba] od Patio.No i jest tanszy.

Widzialam te kafle w Jablonnej.Maja tam tylko na wystawie tylko kolor wapienny.

Ja chce ulozyc sobie tymczasem ,na probe Libet venetia w kolorze wapiennym.[lekko piaskowy]

Nie bede ich przyklejac.Zobacze jak sie spisze moj pomysl.A jak bedzie klapa to na wiosne dam na taras.

Mam nadzieję, że nie będzie klapy, bo bardzo mi się podobają 8)

Venetia Impressio ma duzo wieksze kafle [chyba] od Patio.No i jest tanszy. Widzialam te kafle w Jablonnej.Maja tam tylko na wystawie tylko kolor wapienny.

Na ich stronie spodobała mi się "kompozycja" z różnej wielkości kafli i o różnych odcieniach. Ale dopiero jak już "wejdę" do domu to zobaczę czy będzie pasowało czy nie. Generalnie to jestem zdecydowana na tę firmę.

I super, że można zobaczyć to w Jabłonnej, nie będę musiała jechać na drugi koniec Polski :D

Też zastanawialiśmy się nad gresem szkliwionym, niestety jest śliski, nasza sucz przetestowała u znajomych, nie wyrabiała na zakrętach :D . Dla mnie w kategorii psiej podłogi ważny był taż aspekt ogrzewania, podłogówka niekoniecznie dobrze wpływa na psie stawy no i wysusza śluzówkę. Głównym źródłem ciepła w zimie jest u nas kominek, ogrzewanie podłogowe i grzejnikowe działa sporadycznie. Wybór już był ułatwiony, kamień i gres na całości odpadał. Wybrałam dąb w klasie markant, wygląda jakby miał już swoje lata, nawet pod lakierem widać linie słoi drewna. Pod światło jest tyle załamań w strukturze drewna , że psie rysy nikną. Lakier wybrałam do sal gimnastycznych najtwardszy z możliwych. Rysy na parkiecie są , ale prawie niewidoczne, trzeba się położyć i patrzeć pod światło a ja rzadko w takiej pozycji przebywam więc mi to nie przeszkadza :D . nie jest to spełnienie moich marzeń o pięknej podłodze, ale ja na brak marzeń nie narzekam, zrealizuje je w innej dziedzinie, niekoniecznie budowlanej.

Ps. Meble" psie " już mam wytestowane, ogród w wersjii "psiej "też.