Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobry przyjaciel.

Tedii

Recommended Posts

• Odpowiedzi 219
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja na przyklad slowo korzysc nie trzymam w slowniku blisko slowa radosc, a widze, ze sa tacy co tak i maja prawo

Dla jednych korzyść to tylko dobra materialne ale są tez tacy co maja inną hierarchię wartości i inne korzyści cenią sobie bardziej ;)

Sa tez tacy co to co bardziej sobie cenia, nie nazywaja korzyszcia, a korzyscia nazywaja wylacznie rezcy materialne. :wink:

Różnica jest taka: Tedii ma przyjaciela, a kakaowy spotyka same szczwane lisy. :wink:

Ja ta różnicę widzę inaczej.kakaowy nie da się zaskoczyć, co Tediemu może sie niestety przydarzyć, choć mu wcale tego nie życzę (nawet gdybym, czysto hipotetycznie, mogła mieć z tego satysfakcję).

Sa tez tacy co to co bardziej sobie cenia, nie nazywaja korzyszcia, a korzyscia nazywaja wylacznie rezcy materialne. :wink:

OK, ale czemu tak nisko i bez zastanowienia oceniać ludzi, co korzyścią nazywają coś ważniejszego niż dobra materialne. Czyż ich hierarchia wartości nie jest lepsza niż tych co za największą korzyść maja zysk materialny?

A tak nawiasem mówiąc. Ciekawe czy ktoś z dyskutujących jest w stanie stanąć przed lustrem i szczerze samamu sobie odpowiedzieć na pytanie: "Czy nie czuje się świetnie kiedy komuś udzielę bezinteresownej pomocy? Czy nie lubię się tak świetnie czuć?" Nie odpowiadajcie tu, bo to nie targowisko próżności. Pytanie jest w 100% retoryczne i wymaga szczerej odpowiedzi w głębi swojego serca.

Wszystko zależy co kto w życiu szuka.

Jedni wola iść przez życie bezpieczniej, wola wszędzie na wszelki wypadek widzieć jakieś zagrożenie, a nóź widelec, grunt nie dać się zaskoczyć... Mogą to być bardzo dobry, kochający i odpowiedzialni ludzie, tylko po prostu nigdy nie otwierają się tak do końca. I jest im z tym dobrze. Na ludzi ufnych i otwartych, patrzą trochę z przymrużeniem oka, bo są według nich mało ostrożni. Tylko patrzeć, kiedy dadzą się nabrać...

A są i tacy, co wola wszędzie szukać pozytywnych rzeczy, wola być otwarci, ufny... I tez jest im z tym dobrze... Tacy z kolei patrzą na tych pierwszych jako na takich co trąca cos cennego, przez to, ze nigdy nikogo nie dopuszczają za blisko siebie. Bo ci drudzy wola się nawet sparzyć, ale szukać tych prawdziwych przyjaciół, otwierać serce, wyciągać dłoń...

Są i tacy i tacy, a jedno i drugie jest potrzebne, bo piękno tkwi właśnie w tej różnorodności.

Bo i taka twardo stąpająca JoShi i taka trochę lewitująca Zeljka są w życiu potrzebne. Mało tego są nawet sobie nawzajem potrzebne... Bo polki zachowujemy we wszystkim szacunek jedno i drugie jest wartość. JoShi i Zeljka, Tedii i Kakaowy to ta sama wartość, tylko widziana inaczej.

Muszę o nim napisać,choć nie wymienię go nawet z przezwiska.

Zawsze chętnie pomoże przy budowie.

Robi to bezinteresownie.

Poświęca swój wolny czas i cieszy się że mógł coś pomóc.

Chodzi o proste prace wokół domu.

Czy też się spotkaliście z takim (rzadkim w dzisiejszych czasach) przypadkiem?

nie znam nikgo takiego....... :cry: :cry:

A ja się spotkałam z takim przypadkiem, i to nie jeden raz...

Myślę, że czasami za dużo kombinujemy, szukając jakichś motywów w ludzkich zachowaniach. Warto wierzyć, że istnieje coś takiego, jak zwykła życzliwość, uczynność. Są osoby, które pomagają innym kosztem swojego czasu i sił. Kiedy się kogoś lubi, nie jest to takie trudne...

Są osoby, które pomagają innym kosztem swojego czasu i sił. Kiedy się kogoś lubi, nie jest to takie trudne...

A czy nie robisz tego właśnie dlatego, żeby ta osoba nie przestała Cie lubić, aby nie powstały w waszych relacjach jakieś zadry, itp.? Otóż dokładnie tak :)

Generalnie ludzie dzielą się na dwie grupy:

1) ci, którzy chcą wiedzieć jakie mechanizmy kierują postępowaniem innych

2) ci, którzy przyjmują świat "as is" i się nad tym nie zastanawiają

Różnica polega na tym, że ci pierwsi nie są tacy naiwni jak ci drudzy, wobec tego rzadziej dają się oszukiwać i lepiej znoszą ewentualne porażki :)

Są ludzie ,którzy mają "fatalną" cechę charakteru.

Jak mogą pomóc to zawsze pomogą i przeciwnie,jak mogą komuś zaszkodzić to nigdy nie zaszkodzą.

Nie powiem mojemu koledze,że o nim napisałem, w ten sposób ani mu nie pomogę ani nie zaszkodzę a przynajmniej w piórka nie obrośnie.

Bo aż taki z niego anioł to nie jest. :wink:

Generalnie ludzie dzielą się na dwie grupy:

Zgadzam się jak najbardziej! :D

pierwsza grupa - to tacy co nie wiedza wszystkiego i o tym wiedza

druga grupa - to tacy co nie wiedza wszystkiego i jeszcze sobie tego nie uświadomili :D :wink:

JoShi, chyba Cie polubiłem :D Nie sądziłem, że podczas mojej nieobecności na forum, ktoś będzie wyrażał dokładnie to co i ja bym napisał w danym momencie :roll: No, pełne zaskoczenie normalnie :)

Uważaj, bo jeszcze zaczną podejrzewać, że jesteśmy ta sama osoba piszącą pod różnymi nickami :lol: :wink:

A tak na serio. Miło mi spotkać kogoś to tak doskonale mnie rozumie.