Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ratowanie drzewa... jak to zrobić?

Recommended Posts

Jeden z konarów drzewa w moim ogordzie, a dokładnie wiśni złamał się i wisi na dosłownie "włosku". Jest pełen wiśni i szkoda by było tak go się pozbywać. Jest szansa na uratowanie go? Chciałem go podczepić za drugi konar, owinąć czymś ale mam pytanie... czym miejsce złamania posmarować? Jest na to jakiś domowy sposób babuni?

pozdrawiam,

Szanse są marne, ale zawsze warto s[próbować, nie masz nic do stracenia. Dopasuj dokładnie złamanie, po obrysie zewnętrznym posmaruj złamanie maścią ogrodniczą ze sklepu i dokładnie szczelnie owiń długimi paskami folii, aby do miejsca złamania nie dostawało się powietrze. Oczywiście umocuj konar w odpowiedniej pozycji i... czekaj. Podlewaj drzewo i tęp mszyce. Szanse, jak mówię, są bardzo mizerne, ale nie zaszkodzi spróbować.

Jędruś,

To trudny sposób, ale o ile możliwe to unieść gałąź do góry i zabezpieczyć. Miejsce pęknięcia można posmarować maścią ogrodniczą. Ale musisz liczyć się z tym, że gałąź wytniesz po zebraniu owoców. Nie zapomnij posmarować miejsca cięcia Funabenem, lub fugicydem z farbą emulsyjną. Wiśnie łatwo w takich miejscach się infekują rakiem bakteryjnym.

No tak, czyli na dwoje babka wróżyła... mam tylko nadzieję, że owoce dotrzymają do zbiorów. Posmaruję, zawiążę, dam jej jeszcze szansę. Jeśli posype się to trzeba będzie gałąź odciąć i po ptakach. No cóż? Zresztą całe drzewo (kora) jest pokryte jakimś nalotem. Czyżby była to jakaś choroba? Jakieś zdjęcie by się przydało, nie? spróbuję...

dziękuję za te podpowiedzi.

Maść ogrodnicza... a domowym sposobem? czym to się smarowało ranę po ścięciu gałęzi? Wiem, że farbą emulsyjną ale czy tylko?