RINO 01.07.2003 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2003 Witam może niektórych z was zainteresuje inny rodzaj kotów na paliwa stałe, mianowicie kociołki na pelety, temat jest rozwojowy(coraz więcej producentów paliwa). Ładowanie podobnie jak w automatach węglowych z zasobnika przy kotle bądź przez podawanie automatyczne z pomieszczenia zagospodarowanego na paliwo. Temat uważam godny zastanowienia się przed podjęciem decyzji o kotle na paliwo stałe. Pozdrawiam RINO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.07.2003 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2003 Sprzedajesz takie ? Ile circa kosztuje pełna kotłownia: piec 15-20kW+ akumulator (jeśli potrzebny przy peletkach) + inne co tam potrzeba bez wodotrysków. Wybieram rodzaj ogrzewania a: nie mam gazu, mały przydział mocy, pompa ciepła za droga, butla LPG w ogródku brzydko wygląda, węgiel brudny i problem z żużlem. Także na placu boju pozostał piec na holzgaz albo peletki. pozdrawiamZbyszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RINO 01.07.2003 16:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2003 Tak zajmujemy się tego typu kotłami, cena kotła średnio to koszt 12 tys/zł my rozmawiamy jeszcze z firmą o tańszym kotle na pelety. Jeżeli interesuje pana taka kompletna wycena to pozwolę sobie ją przedstawić jutro Pozdrawiam RINO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RINO 02.07.2003 08:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2003 Dziś sprawdziłem i na tę chwilę pełna kotłownia C.O to koszt- 12-13 tyś złotych z robocizną. Szczegolowa kalkulacja zostanie przeslana jezeli panstwo wyraza zainteresowanie nią.Pozdrawiam RINO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 05.07.2003 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2003 Sprzedajesz takie ? Ile circa kosztuje pełna kotłownia: piec 15-20kW+ akumulator (jeśli potrzebny przy peletkach) + inne co tam potrzeba bez wodotrysków. Wybieram rodzaj ogrzewania a: nie mam gazu, mały przydział mocy, pompa ciepła za droga, butla LPG w ogródku brzydko wygląda, węgiel brudny i problem z żużlem. Także na placu boju pozostał piec na holzgaz albo peletki. pozdrawiam Zbyszek Witaj zbyszku . Ja sprzedaję kotły na drzewo(holzgaz to zbyt szumne i niezupełnie prawdziwe określenie procesów zachodzących w tych kotłach) w których można palić również pelletsem,ale od razu mówię ,że nie jest to opał zbyt tani.Zdecydowanie tańsze jest drewno(liściaste ok.100zł/m3,iglaste ok.60zł/m3) oraz brykiet drewniany(większy i bardziej wilgotny odpowiednik pelletsu-330zł/tonę).Innym bardzo nowatorskim paliwem jest słoma prasowana i nie mówię tu o słomie w olbrzymich belach ale prasowanych wałeczkach o średnicy ok.5 cm-problemem jest tylko to dostać-bardzo kaloryczne). Sądzę ,że lepiej kupić kocioł na drewno za ok.(jak na Twoje potrzeby)2.800,--5.000,-(w zależności od firmy) a za pozostałe parę tysięcy drewno. W sumie wszystkie te opały są czyste ,ekologiczne i w miarę ekonomiczne,tak że tu warto trochę pogrymasić. Ja oprócz sprzedaży użytkuję taki kocioł i nie narzekam,tym bardziej że mogę palić w nim wszystko. Z pozdrowieniami Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts