ewik75 28.05.2007 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 jaki duży podgrzewacz wody dla 3 -4 osobowej rodziny ? Czy firma Galmet to dobry wybór? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wie2222 26.08.2007 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2007 Dla czteroosobowej rodziny wystarczy wymiennik o wydajności 240l/h - co do pojemności to wymienniki z wężownicą spiralną o pojemności 100l z firmy Galmet mają wydajność powyżej 500l/h. Zapotrzebowanie na c.w.u. zależy również od ilości łazienek jak również od pojemności np. wanny. Przy dobieraniu wymiennika należy również zwrócić uwagę na temp. czynnika grzewczego podstawa to 70st na zasilaniu wężownicy. Im większa temp. czynnika grzewczego tym większa wydajność wymiennika o tej samej konstrukcji.Firma Galmet to dobry wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adiz1 27.08.2007 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 jaki duży podgrzewacz wody dla 3 -4 osobowej rodziny ? Czy firma Galmet to dobry wybór? Rozumiem,że chodzi o elektryczny, pojemnościowy podgrzewacz wody. Rozważałem podobny temat- też stoję przed wyborem ogrzewacza. Wyszło, że powinienem rozejrzeć się za czymś w granicach 100-120l. Oczywiście przy założeniu, że jeśli mam wannę to korzystam z niej podobnie jak z prysznica. Jeśli jesteś zwolennikiem częstych kąpieli w wannie napełnionej wodą nawet "do połowy" to raczej pojemność min 200l. Galmet- parametry mają podobne do reszty podgrzewaczy na rynku, może nie mają takiego "designu" jak np Ariston czy inne "zachodnie" firmy, ale są ciut tańsze.Mnie zaciekawił polski Heros - Elektronik (100l/~650 zł) ma wbudowany elektroniczny programator, ciekawe czy faktycznie da się coś przez to zaoszczędzić na kWh? Z drugiej strony kusi mnie 10 letnia gwarancja na zbiornik w modelu Ariston-Platinum (stal nierdzewnam - 100l/~1000 zł)). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a_gnieszka 28.08.2007 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Ja kupiłam Aristona 100l i pluję sobię w brodę. Stary podgrzewacz u rodziców grzeje jak szalony i wody wystarcza na dużo dłuzej - ten teoretycznie do 60 stopni, w praktyce gorąca woda jest tylko przez chwilę, kiedy jest ustawiony na maksa. Dwie osoby po sobie prysznica nie wezmą, ta druga ma zdecydowanie za chłodną wodę O napełnieniu wanny mogę zapomnieć, ale z tym prysznicem to już przesada Umówiona jestem na weekend z Panem Fachowcem od Bojlerów , obejrzy, być może wymieni to coś co steruje temperaturą na prostsze, ewentualnie wymieni na jakiś mniej skomplikowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pruszko 29.08.2007 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 Ja kupiłem wymiennik firmy GALMET Muszę przyznać ża to najgorszy szajs jaki widziałem! Zdecydowanie nie polecam! Zbiornik, który kupiłem 2 lata temu (na 48 miesięcy gwaracji) szlag trafił po 2 latach. Ma dziuirę że śtubokręt można wsadzić! Gdy próbowałem reklamować po 2 tygodniach przyjechał jakiś cwaniak i stwierdził że moja gwarancja jest nieważna bo nie wymianiałem jakiejś tam anody po czym się zmył i tyle! JA SIĘ PYTAM PRODUCENTA TEGO SZAJSU CZY PO DWÓCH LATACH RZEKOMO EMALIOWANY ZBIORNIK MOŻE TAK SKORODOWAĆ!? CZY TA ANODA ZAPOBIEGŁA BY TEMU? OBAWIAM SIĘ ŻE NIE! Stanowczo odradzam zakupu- szkoda pieniędzy ! teraz znów muszę wydać kasę na to samo, może nie zupełnie - wybiorę inną firmę ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turcin 31.08.2007 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2007 W takich zasobnikach grzałka jest na ogół jednofazowa i ma moc 1,5-2,0kW więc nie ma się co dziwić że wody nie starcza bo nie ma prawa starczyć jeżeli jest spory rozbiór. Taka grzałka nie jest w stanie nagrzać wody przepływowo więc urządzenie potrzebuje czasu na regenerację zapasu wody. Jezeli jest mała odległość między źródłem ciepłej wody a odbiornikami lepszym rozwiązaniem jest urządzenie przepływowe zasilane prądem trójfazowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turcin 31.08.2007 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2007 Anoda magnezowa zabezpiecza zbiornik przed korozją TAK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 31.08.2007 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2007 jaki duży podgrzewacz wody dla 3 -4 osobowej rodziny ? Czy firma Galmet to dobry wybór? Ale odpowiedzi Ci udzielają , daj spokój . Wiec tak dla 3-4 osobowej rodziny polecam np Atlantic 100l 572 zł jeżeli ma być włączony na stałe, jeżeli zamieżasz korzystac tylko z taryfy g-12 to 200 l (1570 zł) z ceramiczna grzałką powinien wystarczyć. Jeżeli natomiast masz jakąś kosmiczną wanne to 300 l (1950 zł) http://www.elektra.pl/index.php?level=5&dzial=2_2_5_1 My mamy 100 l atlantic 4 rok jestesmy zadowoleni wszystko ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pruszko 01.09.2007 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2007 jaki duży podgrzewacz wody dla 3 -4 osobowej rodziny ? Czy firma Galmet to dobry wybór? tak tygląda produkt firmy galmet po dwóch latach http://img383.imageshack.us/img383/4766/dsc01009vr4.jpg wybór należy do Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pruszko 01.09.2007 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2007 jaki duży podgrzewacz wody dla 3 -4 osobowej rodziny ? Czy firma Galmet to dobry wybór? tak tygląda produkt firmy galmet po dwóch latach http://img383.imageshack.us/img383/4766/dsc01009vr4.jpg wybór należy do Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 01.09.2007 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2007 jaki duży podgrzewacz wody dla 3 -4 osobowej rodziny ? Czy firma Galmet to dobry wybór? tak tygląda produkt firmy galmet po dwóch latach http://img383.imageshack.us/img383/4766/dsc01009vr4.jpg wybór należy do Ciebie Pocieszę cie BIAWAR wyglądał podobnie po 2 latach "tylko" miał 2 dziury co w praktyce oznacza ze i tak nie da sie eksploatowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turcin 02.09.2007 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2007 kolego gawel a powiedz jaki wydatek wody i przy jakich parametrach ma ten atlantic 100 w ciągu pierwszych 10 minut? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 02.09.2007 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2007 kolego gawel a powiedz jaki wydatek wody i przy jakich parametrach ma ten atlantic 100 w ciągu pierwszych 10 minut? Pierwszych minut liczonych od kiedy???? . Wydatek wody ?? zależy od ciśnienia w sieci. Poprosze doprecyzowanie pytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pruszko 03.09.2007 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2007 jaki duży podgrzewacz wody dla 3 -4 osobowej rodziny ? Czy firma Galmet to dobry wybór? tak tygląda produkt firmy galmet po dwóch latach http://img383.imageshack.us/img383/4766/dsc01009vr4.jpg wybór należy do Ciebie Pocieszę cie BIAWAR wyglądał podobnie po 2 latach "tylko" miał 2 dziury co w praktyce oznacza ze i tak nie da sie eksploatowac to że zdażył im się gówniany egzemplarz - cóż nawet maybach ojca dyrektora może się zepsuć. Obużający jest sposób załatwiania reklamacji przez tą firmę. Specjalnie zastrzegli sobie w warunkach gwarancji że raz w roku musi być wymianiana anoda magnezowa i tylko wtedy gwarancja jest ważna Oczywiście mało kto to robi i tym samym gwarancja jaką udzielają jest bez wartiści Pomimo to reklamowałem produkt oczywiście straciłem tylko czas (dwa tygodnie ) aż mie trzęsie jak o tym myślę. Ogólnie skończyło się na tym że wybrałem wymiennik firmy niemiecki Brotje. tam w warunkach gwarancji (5 lat) nie ma takich dziwnych rygorów. Ale jak to jest naprawdę okaże się w praniu. Każdemu odradzam produkt Galmetu nie tylko ze względu na gównianą jakość ale na cwaniactwo jakie stosują wobec klientów. Takich trzeba tępić i tyle! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wie2222 03.09.2007 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2007 Niestety wszystkie zbiorniki emaliowane są wyposażone w anodę magnezową, którą należy wymienić raz w roku, lub w anodę tytanową, ktorej się nie wymienia. Ja mam wymiennik Galmetu i od początku wymieniam anodę raz w roku. Kiedyś sprawdziłem po trzech miesiącach stan anody i okazało się, że woda jest tak agresywna, że anody już nie było.Zwracam uwagę, że firma Galmet oraz inne Polskie firmy działają na naszej Polskiej wodzie a nie na wodzie w europie zachodniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 04.09.2007 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2007 Niestety wszystkie zbiorniki emaliowane są wyposażone w anodę magnezową, którą należy wymienić raz w roku, lub w anodę tytanową, ktorej się nie wymienia. Ja mam wymiennik Galmetu i od początku wymieniam anodę raz w roku. Kiedyś sprawdziłem po trzech miesiącach stan anody i okazało się, że woda jest tak agresywna, że anody już nie było. Zwracam uwagę, że firma Galmet oraz inne Polskie firmy działają na naszej Polskiej wodzie a nie na wodzie w europie zachodniej. Tu sie troche zgodzę, co do tego ze bardzo duzy wpływ na zywotność bojlera maja parametry wody. Przetestowałem (z konieczności ) w ciagu 3 lat 2 bojlery obydwa ocynkowane, jeden zelmech przerdzewiał po roku, drugi biawar po 2 (o czym wspominałem powyzej) i dopiero atlantic dziła 4 rok jak na razie bez zarzutu. Moim zdaniem duze znaczenie ma tu równiez jakość materiałów uzytych do produkcji boljera , sama "zła" woda to nie wszystko. A tak na marginesie ja jeszcze nie wymieniałem zadnej anody, bo za bardzo nie wiem jak sie do tego zabrać . Z drugiej strony jak doliczyć demontaż bojlera bo tak mam (niestety zamontowany), że bez tego nie da się go rozbroic, koszt tej anody ewentualnie usługi i dojazdu serwisu to jest to porównywalne z nowym bojlerem kosztuje 500-600 zł i mam 3 lata gwarancji. Tak czy inaczej na razie nic nie ruszam żeby czegos nie popsuć, ale nastepny bojler kupię z inoxu z grzałka ceramiczną żeby był wieczny i zeby nie mieć z tym wogóle żadnych problemów . Choć jak na razie odpukać bojlerek grzeje cuw jak burza już 5 rok i nic sie z nim nie dzieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom17 05.09.2007 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Przymierzam sie do 300l atlantica/5 osób. Chciałbym grzać tylko II taryfą. Jaka temperature nastawić i czy trzeba stosować jakiś mieszalnik za bojlerem żeby sie nie ...popażyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 05.09.2007 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Temperatura wystarczająca to ok 45 st C, z resztą to taka temperatura że nie utrzymasz rąk bez domieszki zimnej ale jeszcze nie parzy i nie boli, trzeba to ustalic metoda prób i błedów Im wieksza temperatura tym zywotnośc bojlera mniejsza i ryzyko poparzenia wieksze. Ponadto jest jeszcze 1 sprawa im wyzsze ciśnienie tym temperatura wrzenia wyższa, w zwiazku z tym moze sie zdarzyc że pomimo iz woda w bojlerze sie jeszcze nie gotuje to lecaca z kranu już w zasadzie tak. . Tak jest na terenach górskich gdzie woda gotuje sie w czajniku przy ok 87 st C, natomiast w bojlerze jest ok 3 atmosfer więc tem. wrzenia jest ponad 1oo st C. Z resztą u mnie od biedy przy ustawieniu na max kawe można z powodzeniem zaparzyc. Mieszalniki nie sa konieczne bateria jednouchwytowa wystarczy w zupełnosci, ewentualnie termostatyczna do prysznica byłaby miła niespodzianką zwiekszajaca komfort. PS Piękne drzwi i niedrogie . sciany wyszły extra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts