wenus 28.05.2007 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 Mam działke przy drodze gminnej i gdy starałam sie o pozwolenie na ogrodzenie to gmina powiedziała ze muszę sie odsunąć o 100 m2. Czy to jest prawnie czy powinnam sie odsunąc - przecież za tą część ziemi zapłaćiłam. Jakim prawem gmina chce wziąść na chodnik moja część ziemi. Czy któś mże mi wytłumaczać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 28.05.2007 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 A jaka była argumentacja gminy?I o ile się odsunąć? o 100m2 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michall.m 28.05.2007 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 pewnie chodzi o 100 cm ? , a może 1m na 100m długośći.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
novi_ana 28.05.2007 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 jeslii ziemia prawnie jest Twoja to muszą Cię wywłaszczyć - czyli zapłacić.. nie moga nakazać odsunięcie się, jak to argumentują i czy masz to na pismie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotru7 28.05.2007 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 Wszystko zależy od planu zagospodarowania przestrzennego,i jeżeli tam jest zaznaczone w jakiej ma być odległości ogrodzenietyo może być za późno na protest, bo potrzebna byłaby zmianado planu, a to są koszty.To tak jak z zniemią: jedna jest pod zabudowę a druga nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 28.05.2007 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 Chyba że ta droga to nie wiadomo kiedy będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wenus 28.05.2007 18:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 Chciałam sprecyzować że muszę sie odsunąć o 3 m od drogi, ponieważ mam 33 metry od strony drogi to zmaczy ze chcą mi zabrać około 100 m2. Ile prawnie muszę sie odsunąć czy odgranicy jezdni czy od swojej posesji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mypal 28.05.2007 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 Sprawdź zapisy w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego, tak jak radzi piotru7. Dostałaś na piśmie od gminy taką informację? Granica drogi i twojej działki jest wspólna. Nie rozumiem pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 28.05.2007 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 Chciałam sprecyzować że muszę sie odsunąć o 3 m od drogi, ponieważ mam 33 metry od strony drogi to zmaczy ze chcą mi zabrać około 100 m2. Ile prawnie muszę sie odsunąć czy odgranicy jezdni czy od swojej posesji. To się nazywa pas drogowy (def. wydzielony liniami granicznymi grunt wraz z przestrzenią nad i pod jego powierzchnią, w którym są zlokalizowane droga oraz obiekty budowlane i urządzenia techniczne związane z prowadzeniem, zabezpieczeniem i obsługą ruchu, a także urządzenia związane z potrzebami zarządzania drogą). Zgłaszałem budowę ogrodzenia do Starostwa. Zgłoszenie przyjęto ale dostałem warunek dokonania uzgodnień z Powiatowym Zarządem Dróg. A PZD wyraził zgodę na ogrodzenie pod warunkiem odsunięcia się z płotem o 8,5 metra od drogi (działka ma szerokość 50 metrów). Czyli pas drogowy wchodzi na moją działkę 7,5 metra, nie mogę na tym terenie nic zrobić bez pozwolenia PZD, a jak robiłem przepust to jeszcze mnie skasowano za zajęcie tegoż pasa drogowego - 3 metry od drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wenus 29.05.2007 08:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 W moim przypadku działka graniczy z drogą gminną, a dróga część z drogą służebną. Zgłosiłam do Starostwa o pozwolenie na ogrodzenie i zaznaczyłam wjazd od drogi gminnej. Na planach zaznaczyli linią czerwoną wjazd i wysuniecie. Czy moge od tej decyzji sie odwołać, ze nie odsunę sie i nie będę robić wjazdu od drogi gminnej tylko służebnej. Czym musiałabym motywować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juras XR4Ti 29.05.2007 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 Witam. Przeprzszam, ale podłączę się do tematu. Mam jedno pytanie. Czy remont ogrodzenia też muszę zgłaszać?Nie zmieniam przy tym położenia bramy i furtki. pozdrawiam - Juras Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wenus 29.05.2007 15:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 Tylko wiem, że kto ma działkę graniczną z drogą gminną lub powiatową- musi zgłośić do gminy, jeśli poraz pierwszy się grodzi. W moim przypadku musiałam czekać miesiąc na pozwolenie i oczywiście dokonać opłaty i wskazać z czego będzie wykonane ogrodzenie. Nie uwzględniają w mojej okolicy ogrodzenia betonowego. Jak widzę ludzi, którzy w tej okolicy zmieniają ogrodzenie na nowe (z kinkieru) to oczywiście nie wysówają się. Z wiązku z czym ja tez tego nie rozumiem czemu miałabym sie odsunąć. Chciałabym się odwołać, ale nie wiem czym mam motywować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogo5660 29.05.2007 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 Ja tez mam dzilke graniczaca z droga gminna i ogrodzenie musialem przesunac dlatego ze przy drodze bylo drzewo... niedawno drzewo zostalo wyciete i planowany jest chodnik przez cala wies ale powiedzialem sobie ze ni chuja poki nie zaplaca za moje 25m2(dlugosc plotu i przesuniecie go w glab dzilki o 1m od kazdego repera) to nie dam polozyc ani jednej kostki... tylko jak beda chceili placic to nie po 3-5 zl za metr tylko tak jak teraz stoja dzilki tzn 50 za metr a jak pieniazkow nie zobacze to niech sie wala na mozg... Pamietajcie ze mieszkamy w Polsce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wenus 29.05.2007 15:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 Czy gdy dostałeś pozwolenie na ogrodzenie to się wysunełeś czy teraz musisz się wysunąć, bo gmina planuje położenie chodnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogo5660 29.05.2007 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 Po pierwsze pozwolenie zanioslem do gminy jak juz wykonalem plot- wykonawca po robocie sie spytal a sam nie wiedzialem... a z tym ogrodzeniem to sam podjalem decyzje zeby sie wsunac w dzialke bo bylo na drodze plotu to nieszczesne drzewo.... a nikt nie chcial mi wydac pozwoenia na jego wycinke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wenus 29.05.2007 16:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 O ile się wysunełeś, bo mogłabym trochę się wysunąć zeby sąsiedzi widzieli ze sie wysunełam. Zboku po prawej jak i po lewej nikt sie jeszcze nie ogrodził Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogo5660 29.05.2007 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 Nie mozesz sie wysunac! Jak masz repery to cokol plotu musi byc na przecieciu krzyza i ani cm wiecej... zupelnie inaczej jak chcesz sie wsunac w glab dzialki(pomniejszasz swoja dzialke) to wtedy jak zrobisz ten plot to samowolka Ja mam plot z jednej strony dzialki o 1 metr blizej domu(w głab dzialki poszedlem) Cos kiepsko dzis mi idzie tlumaczenie wiec sie nie przejmuj jak masz trudnosci ze zrozumieniem mojego posta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chatte 29.05.2007 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 Droga wenus,trochę niejasne dla mnie sa twoje wywody, ale szczerze odradzam stawianie ogrodzenia (zwłaszcza z tych droższych) w linii przekraczającej linie, która wyznaczyła gmina. Najprawdopodobniej gmina wyznaczyła tzw. linię roagraniczającą pasa drogowego, która niestety wypada juz na twojej działce. Taka linia powina byc wyznaczona dla kazdej drogi publicznej a minimalna szerokość pasa drogowego (czyli jezdnia + chodniki + ew.pobocze) powinna wynosić min.10m. Pytaj o podstawe prawną wyznaczenia takiej linii na twojej działce - jezeli jest miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego to procedura zmiany planu raczej jest mało prawodopodobna na wniosek pojedynczego obywatela, poniewaz jest to dla gminy i czasochłone i zwyczajnie drogie (trzeba uzgadniac i placic urbanistom). Jeżeli planu nie ma - domagaj się decyzji wyznaczającej linie rozgraniczajace dla twojej drogi.Postawienie docelowego ogrodzenia wkraczającego w planowany pas drogowy grozi ci interwencja PINB i nakazem rozbiórki - znam taki przypadek osobiście, mój sąsiad rozbieral piękne ogrodzenie na długości ok. 50m.Moja rada - ogrodź działkę (tak jak masz wyznaczoną granicę własnosci) czymś tanim np. siatka na słupkach żeby własność ochronić a jednoczesnie nie wpakowac się w wielkie koszty kiedy gmina przystapi do budowy drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wenus 30.05.2007 17:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 Dziękuję za informację, które są bardzo cenne, gdyż zastanawiam się czy ogrodzić się. Bo oczywiście jak się ogrodzę to stracę około 100 m2 za które zapłaciłam.Przestrogą jest dla innych, którzy kupują działkę przy drodze gminnej a tym bardziej powiatowej, że część będą musieli oddać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia888 06.08.2007 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 to sie dopiero zmartwiłam czytając toZ dwóch stron działki mam drogę gminną a z jednej wojewódzką. I nie będzie fajnie jak mi zaczną zabierać ziemie. Ale z drugiej strony na miejscu mojej działki było jedno wielkie pole. Te pole podzielili na 14 działek i dorobili do nich droge i odpowiednio je pocieli, moze juz wtedy zabrali tą czesc na chodniki co??? A drugie pytanie czy ogrodzenie tymczasowe tzn z siatki lesnej i drewnianych slupkow tez musze zglaszac??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts