ukra01 28.05.2007 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 Witam, mam mały problem który wynika z mojej małej wiedzy w tym temacie.Powiedzmy że mój Wuj ma kilka kwałków rolnych w pobliżu fajnej wioski. Chciałbym od niego którąś część nie użytku kupić i wybudować dom. Z tym żyjemy w Uni Europejskiej i ja jako osoba nie mająca wykształcenia rolniczego nie moge od niego takiej działki rolnej kupić - prawda ?A jak by spisać darowizne ?I czy lepiej by było gdy by mój Wuj przepisał działke na budowlaną czy już ja ? Bardzo mi zależy na odpowiedzi na moje pytanai bo nie wiem czy wogule jest sens brania takiej działki i ile wiąże sie z tym sprawy papierkowych. dziękuje z góry za odpowiedz i pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 28.05.2007 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 Kupic ziemie rolną możesz. Nie łatwo jest stac się rolnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 28.05.2007 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 Wykształcenie rolnicze, to w myśl przepisów każde średnie i wyższe, lub zasadnicze rolnicze, lub co najmniej 5 letni udokumentowany staz pracy na roli przy wykształceniu podstawowym lub zasadniczym innym niż rolnicze.Aby być rolnikiem trzeba mieć wykształcenie rolnicze i posiadac wiecej niż 1h ziemi, dodatkowo moga wymagać zameldowania w danej gminie lub (czasami) w gminie sasiadującej bezpośrednio.Jeśli spełnisz te warunki bedziesz w myśl prawa rolnikiem.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 28.05.2007 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 Ale ukra01 pyta m.in. o to czy można kupić rolną czy trzeba robić kombinacje z darowiznami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 28.05.2007 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 Fakt. Trochę zapędziłem się. Kupić może każdy nie tylko rolnik i co najważniejsze obrót gruntem rolniczym nie podlega opodatkowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts