Leszek 01.07.2003 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2003 Witam,Chciałem pomiędzy ściankę kolankową a murłatę dać folię ale murarz mi doradził, że lepiej jest w tym miejscu dać papę - odradzał kontakt folii z drewnem. Rozmawiałem z cieślą i on nie jest zwolennikiem ani folii ani papy. Argumentuje to tym, że gdyby w ścianie było tyle wilgoci na tej wysokości, że potrzebna by była folia lub papa, to w ścianie dawno by musiał być grzyb - po prostu nie wierzy w takie zawilgocenie ściany. Po drugie każda izolacja murłaty powoduje słabsze odparowywanie wody z drewna. Jestem skłonny zgodzić się ze zdaniem cieśli (nie jestem znawcą tematu ale na zasadzie zdroworozsądkowej). Jak zrobiliście u siebie?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tdxls 01.07.2003 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2003 U mnie cieśla mówił podobnie, ale zdanie mojego kierownika budowy było takie, że należy dać papę pod murłatę. Podobną opinię wyczytałem w Muratorze, więc tak zrobiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Feft 01.07.2003 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2003 Ja też dałem, mimo sprzeciwu majstra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszek 01.07.2003 09:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2003 Dzięki,A dawałeś na płasko papę, czy zawijałeś od strony zewnętrznej do góry, tzn. pomiędzy obmurowaniem murłaty a murłatą?Też chyba dam papę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tdxls 01.07.2003 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2003 Ja zawijałem papę. Czyli tylko od góry na murłacie nie ma papy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszek 01.07.2003 09:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2003 Dzięki za odpowiedzi, też dam papę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts