Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Buduję dom w systemie Ytong. Nadszedł czas wyboru tynku.

Czy ktoś ma doświadczenie: silikatowo-silikonowy czy inny?

Faktura kornik czy baranek ( co się sprawdza w użytkowaniu?)

Marka?

Jaki kolor "wybierany z urzędu", żeby w efekcie wyszło: ecru, waniliowo-beżowy, ciepło beżowy? Chcę uniknąć odcieni różu.

https://forum.murator.pl/topic/79823-jaki-tynk-zewn%C4%99trzny-na-ytong/

Buduję dom w systemie Ytong. Nadszedł czas wyboru tynku.

Czy ktoś ma doświadczenie: silikatowo-silikonowy czy inny?

Faktura kornik czy baranek ( co się sprawdza w użytkowaniu?)

Marka?

Jaki kolor "wybierany z urzędu", żeby w efekcie wyszło: ecru, waniliowo-beżowy, ciepło beżowy? Chcę uniknąć odcieni różu.

Było o tym sporo. Jaki System? 1W, czy 2, lub 3W? Sporo osób kładzie na Ytong tynk cementowo-wapienny, choć fachowcy tego nie zalecają (zbyt duża różnica twardości materiałów i możliwość powstawania spękań i odprysków). U siebie zdecydowałem się na klasyczny układ warstw jak w docieplaniu (bez styropianu - ściana 1W), czyli: klej|siatka|klej|tynk mineralny kornik mały|farba silikonowa. Jeśli chodzi o producenta to pójdę chyba w stronę ceresitu (wszystkie warstwy).

O tynkach (również na lekki beton komórkowy) było naprawdę dużo i polecam przestudiowanie forum :)

https://forum.murator.pl/topic/79823-jaki-tynk-zewn%C4%99trzny-na-ytong/#findComment-1802384