Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Osuszanie ściany przez nasączanie preparatem - jakim?

Recommended Posts

Hej,

Mam problem - w piwnicy, podczas murowania ścianki działowej uszkodzili mi izolację poziomą i teraz podciąga mi kapilarnie wodę na ścianę (ech, żałuję, że zrobiłem tylko zewnętrzne odwodnienie otokowe na poziomie ławy a nie pod całą piwnicą). Słyszałem kiedyś o metodzie osuszania budynków polegającej na nawiercaniu w bliskiej odległości otworów, zalewaniu ich specjalnym płynem a po nasączeniu dołu ściany/fundamentów zaklejeniu dziur. Po takiej akcji ściana podobno nie przyjmuje wody. Moja działówka jest z połówek żużlowych - myślałem o przewierceniu się do każdego kanału najniższego pustaka na całej długości ścianki (nie ma dużo - 3m), zalaniu pustek powietrznych betonem a następnie na nasączeniu tym specjalnym środkiem. I tu mam problem - nie wiem czego mam szukać. Czy ktoś kojarzy jak to się handlowo nazywa? :roll:

Pozdrawiam.

Było coś

Pogoogluj "Sarzyna" lub "Nowa sarzyna" i "impregnanty"

Adam M.

No jassne! Impregnaty do betonu! Dzięki Adam za wskazówkę - znalazłem.

Może komuś się przyda - podaję link:

http://www.schomburg.pl/oferta/izolacje_poziome.php?76

Postępy moich prac przy izolowaniu umieszczę niedługo w dzienniku - tak jakby komuś kiedyś miało się przydać....

Dzięki Adamie raz jeszcze - na Twoją wiedzę zawsze można liczyć.

Pozdrawiam :wink:

• 10 years później...