Piotreq26 28.05.2007 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 Zamierzam wygładzić ściany z sufitem i następnie je pomalować. Na ścianach i suficie była już kilka lat wstecz robiona gładź, lecz dość prowizorycznie -tylko jedna cienka warstwa nie doprowadziła do dobrego wygładzenia. Przyszedł czas na kolejne malowanie i nową gładź. Obmyśliłem sobie taki plan:1.przeszlifowanie ścian i sufitu szlifierką oscylacyjną papierem 802. umycie ścian3. grunt cekol dl-804. wypełnienie pęknięć (sufitu) cekol c-405. gładź cekol c-456. szlifowanie szlifierką oscylacyjną papier 1007. grunt Dulux8. farba Dulux Super Matt Biała sufit i Dulux Kolory Świata na ściany Co o tym myślicie? Czy po przeszlifowaniu starej farby i zagruntowaniu cekolem będzie dobre podłoże pod nową gładź?Robiłem już gładzie, ale zastanawiam się jeszcze nad spróbowanie użycia większej pacy takiej z 60-70cm zamiast dotychczasowej 38cm. Jakie są skuteczne metody pozbycia się przebijających zacieków wody z sufitu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 28.05.2007 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 Z duluxem miłem niemiłe doświadczenia więc omijam go dużym łukiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturo1960 28.05.2007 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 zamiast szlifierki oscylacyjnej radziłbym packę do szlifowania i papier 120 ,na zacieki jest specjalna farba a gipsu lepiej dać dwie warstwy jedną wzdłuż a drugą w poprzek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotreq26 28.05.2007 18:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 Z duluxem miłem niemiłe doświadczenia więc omijam go dużym łukiem Czytałem o problemach z tą farbą na forum, ale już dwa razy nią malowałem z bardzo dobrym rezultatem. zamiast szlifierki oscylacyjnej radziłbym packę do szlifowania i papier 120 ,na zacieki jest specjalna farba a gipsu lepiej dać dwie warstwy jedną wzdłuż a drugą w poprzek W czym packa do szlifowania jest lepsza od szlifierki? Przyznam że użycie elektrycznej szlifierki znacznie przyspieszyłoby prace i jest dużo wygodniejsze. Z tymi warstwami spróbuję, bo dotychczas cięgłem gipsem góra-dół i rozcierałem częściowo na boki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 28.05.2007 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 do trzech razy sztuka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotreq26 28.05.2007 18:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 do trzech razy sztuka nie kracz A jaką farbę byś polecił nie droższą od duluxa z wyborem gotowych kolorów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvo 29.05.2007 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 Zdecydowanie szybciej robiło mi się ręczną packą i kabel od szlifierki mi się nie plącze pod nogami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotreq26 29.05.2007 12:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 Dalej nie wiem czy są jakieś przeciwwskazania dla kładzenia nowej gładzi na starą farbę akrylową . Farba się mocno trzyma, jednak jest to gładka powierzania, bo pod nią jest jedna warstwa starej gładzi. Nie wiem czy lekkie zmatowienie farby papierem ściernym i zagruntowanie Cekolem DL-80 będzie dobrym rozwiązaniem dla utworzenia dobrego podłoża pod nową gładź?Co radzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts