Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kolejny remont i kolejne pytania o gładź i malowanie

Recommended Posts

Zamierzam wygładzić ściany z sufitem i następnie je pomalować. Na ścianach i suficie była już kilka lat wstecz robiona gładź, lecz dość prowizorycznie -tylko jedna cienka warstwa nie doprowadziła do dobrego wygładzenia. Przyszedł czas na kolejne malowanie i nową gładź.

Obmyśliłem sobie taki plan:

1.przeszlifowanie ścian i sufitu szlifierką oscylacyjną papierem 80

2. umycie ścian

3. grunt cekol dl-80

4. wypełnienie pęknięć (sufitu) cekol c-40

5. gładź cekol c-45

6. szlifowanie szlifierką oscylacyjną papier 100

7. grunt Dulux

8. farba Dulux Super Matt Biała sufit i Dulux Kolory Świata na ściany

Co o tym myślicie? Czy po przeszlifowaniu starej farby i zagruntowaniu cekolem będzie dobre podłoże pod nową gładź?

Robiłem już gładzie, ale zastanawiam się jeszcze nad spróbowanie użycia większej pacy takiej z 60-70cm zamiast dotychczasowej 38cm.

Jakie są skuteczne metody pozbycia się przebijających zacieków wody z sufitu?

Z duluxem miłem niemiłe doświadczenia więc omijam go dużym łukiem

Czytałem o problemach z tą farbą na forum, ale już dwa razy nią malowałem z bardzo dobrym rezultatem.

zamiast szlifierki oscylacyjnej radziłbym packę do szlifowania i papier 120 ,na zacieki jest specjalna farba a gipsu lepiej dać dwie warstwy jedną wzdłuż a drugą w poprzek

W czym packa do szlifowania jest lepsza od szlifierki? Przyznam że użycie elektrycznej szlifierki znacznie przyspieszyłoby prace i jest dużo wygodniejsze.

Z tymi warstwami spróbuję, bo dotychczas cięgłem gipsem góra-dół i rozcierałem częściowo na boki.

Dalej nie wiem czy są jakieś przeciwwskazania dla kładzenia nowej gładzi na starą farbę akrylową . Farba się mocno trzyma, jednak jest to gładka powierzania, bo pod nią jest jedna warstwa starej gładzi. Nie wiem czy lekkie zmatowienie farby papierem ściernym i zagruntowanie Cekolem DL-80 będzie dobrym rozwiązaniem dla utworzenia dobrego podłoża pod nową gładź?

Co radzicie?