Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

O ile się orientuję, to tynk mineralny to tynk z serii tynków cienkowarstwowych. Nakladany jest na warstwę izolacyjną (styropian), pokrytą klejem w której zatopiona jest siatka zbojąca.

Na zewnątrz (na warstwę docieplenia) mogą być jeszcze tynki akrylowe, silikatowe, silikonowe, silikatowo-silikonowe ...

Tynk mineralny to tynk z dolnej półki (cenowej i jakościowej).

Pozdrawiam

Tynk cementowo wapienny to też tynk mineralny.

Czynnikiem rozróżniającym może być czy to tynk cienkowarstwowy, czy grubowarstwowy. Zwyczajowo jako tynk C-W rozumie się tynk grubowarstwowy.

Tynki mineralne moga być podzielone na podgrupy

- wapienny

- cementowo - wapienny

- cementowy

• 5 weeks później...
Mam wycenę trzech rodzajów tynków mineralnych firmy Ceresit - biało-szary pod malowanie, biały oraz kolor. Pierwsze dwa można pomalować farbą np. silikatową. I tak miało być w mojej pierwotnej wersji. Ale okazuje się, że tynk kolorowy jest dosyć atrakcyjny cenowo, m.in. dlatego że odpada koszt farby silikatowej. No i teraz pytanko, czy tynk mineralny w kolorze jest na tyle dobry, tzn. w miare trwały, nie prastający glonami, nie tracący koloru, itp., że mozna go położyć na elewacji?

Ja mam położony tynk silikatowy i jest to tynk mineralny (tani to on nie był). Zdjęcia w albumie.

Niestety położony został dosłownie tydzień temu i o doświadczeniach nic nie mogę powiedzieć. Wiem od innych co już go mają, że jest bardzo dobry.

:D