Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M16a NA KILKA SPOSOBÓW wariant 1

Recommended Posts

Witamy!

Własnie wczoraj minął nam rok jak mieszkamy w naszym M16a. Powiem tak - nie zamieniłabym sie juz na mieszkanie w bloku. W takie dni jak dzisiaj gdzie na dworze chłodno, mglisto i ponuro zapalmy kominek i siadamy w salonie- wspominamy z uśmiechem na ustach cała budowę. Jeszcze niedawno ocieplaliśmy dach, w kuchni był las a na działce bałagan i błoto. Nie zapomniałam o Was tylko czasu niestety brakuje a i połaczenie z internetem na naszej wsi nie za dobre. Z perspektywy rocznego mieszkania-powiem tak budujac teraz - budowalibyśmy dom parterowy-w piętrowym robi sie podział rodziny. Domek na 3 osobową rodzine jest trochę duży-ale jak przyjeźdza rodzinka to każdy ma swój kącik. Nasz M16a ma podniesioną ścianke kolankowa i tym samym zwiekszyliśmy powierzchnię poddasza. Każdy pokój ma 3 okna dachowe -wymiar jak w projekcie i mysle , iz mniejsze nie doświeliłyby ładnie pokoi. Brakuje mi pralni i miejsca do suszenia prania-na razie jest to w jedym z pokoi. Jeszcze napisze gdyz właśnie wychodzę z pracy i pędzę do domku.

Pzdr

A&P

• 3 months później...
  • Odpowiedzi 176
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Melduję, że budowa oficjalnie zakończona!

Obyło sie bez problemów, dom nadaje się do zamieszkania, więc nie pozostaje nam już nic innego jak MIESZKAĆ i cieszyć się z naszego M16.

Oczywiście, jeszcze mnóstwo do zrobienia - póki co, mieszkamy na dole, góra zupełnie nie wykończona. Ale teraz, zimą, nie bardzo chce się cokolwiek robić. A zimę mamy "że hej!" i odśnieżania mnóstwo :x - wracamy z pracy i za szufle! To właśnie jeden z uroków mieszkania w domu :wink:

Aniu, Piotrze - pokażcie jakieś zdjęcia, w ogóle nie widziałam Waszego domu z zewnątrz.

Iwona, widziałam, że macie już stan surowy zamknięty. Teraz szybko środek i ... gotowe!:wink:

Pozdrawiam wszystkich

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Mały to pojęcie względne.

Ja też chciałam małego domku - około 100 m2. Stanęło na M16a, który, jak wiesz, jest trochę większy. Teraz myślę, że trochę jednak za duży na nasze potrzeby.

Mieszkamy na dole i tak naprawdę brakuje nam tylko pomieszczenia technicznego, które przewidzieliśmy na górze - pralnia + suszarnia i jednego pokoju dla gości/dzieci? Z powodu garażu w bryle budynku, poddasze musi jednak być jakie jest.

Ale rzeczywiście, dom jest funkcjonalny. Wygodne przejście do kuchni, salonu, spiżarnia "pod ręką", przejście z domu do garażu.

Niestety, zajmuje trochę miejsca na działce.

Hello!

M16a - to na pewno nie jest mały domek :D w perspektywie czasu mieszkania w domku faktycznie brakuje nam pralni i suszarni. Na etapie budowy można było pomniejszyć pokoje na górze ale niestety nie przewidziałam potrzeby posiadania pralni czy suszarni.To ułomność mieszkania w bloku.Nam poddasze udało się wykończyć więc tam mamy sypialnie a dół jest do codziennego życia i dla gości. Mieszka nam się super.

Pozdrawiamy

Ania&Piotr

My też na razie ustawiliśmy pralkę w kotłowni. Całkiem wygodna lokalizacja. Palimy węglem i drewnem ale opału nie trzymamy w kotłowni, więc jest względnie czysto. Oczywiście, suszenie odbywa się w salonie. Ale już nie mogę się doczekać aż wszystko będzie w jednym miejcu i nie trzeba bedzie rozstawiać i chować suszarki oraz deski do prasowania. Tylko, czy będzie mi się chciało chodzić po schodach? :-?

Marek, masz jakieś zdjęcia Twojego domu? Może tym razem uda Ci sie wkleić...

• 5 months później...
hej! zagląda tu ktos jeszcze? jak sie mieszka w waszych domkach? ja mam nadzieje ze uda mi sie zamknac dom przed zima a na wiosne pełna para ruszam dalej. tearz jestem na etapie dachu. mam pytanie czy deskowaliscie caly dach? bo nie wiem co robic. pozdrawiam

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
hej! zagląda tu ktos jeszcze? jak sie mieszka w waszych domkach? ja mam nadzieje ze uda mi sie zamknac dom przed zima a na wiosne pełna para ruszam dalej. tearz jestem na etapie dachu. mam pytanie czy deskowaliscie caly dach? bo nie wiem co robic. pozdrawiam

Gratuluję nam zalewają fundamenty i dają nadzieję że przed zimą postawią mury z więżbą dachową, jezeli zima nie zaskoczy. Narazie prognozy się nie sprawdzają.

Edytowane przez Małmal

• 1 month później...
  • 2 months później...
  • 1 month później...
  • 4 months później...