Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M16a NA KILKA SPOSOBÓW wariant 1

Recommended Posts

Witamy wszystkich miłośników M16!!

Witamy po długiej przerwie. Wyleczeni z depresji budowlanej (prawda - budowanie nie jest łatwe) Należy uzbroic sie w cierpliwosc do fachowców. Nasz cieśla sie pojawił, uwinął sie z więźbą bardzo szybko po czym ponownie zniknął na niedokończona robotę. Pogoda tez zastopowało prace. Wykorzystaliśmy to na przygotowanie podbitki.To tak jest jak nie zna sie na budowaniu a fachowcy nie wszystko wytłumaczą. Nie chcieliśmy skrzynkowej a to wiazało sie z wcześniej oszlifowanymi krokwiami i w ten sposób mąż miał dodatkową pracę na wysokościach. Szlifował z drabiny i malował a mogło to byc zrobione na ziemi. Jestem mu wdzięczna za takie poświęcenie. W zamian pomogłam mu w malowaniu desek na podbitkę. Acha - zapomniałabym. Cieśla wymyślił inne rozwiazanie konstrukcji dachu, kierownik budowy zatwierdził i mam nadzieje ze się nie zawali. Mianowicie zlikwidował nam słupy na środku pokoju. Zrobił takąąą.. ramę, oni chyba na to mówili stolec. Krokwie sa dookoła połączone taka rama drewnianą i dodatkowo dodał jętki (to już fachowa nazwa) a nie ma "deski w kalenicy". Słupy podpierające "ramę" idealnie wpasowały w sciankach działowych. Mamy już scianki działowe na górze (tu była kolejna nerwówka z murarzem. Chciał nam podnieśc cene twierdząc ze w umowie nie było scian działowych. (Widział projekt i było wszystko omówione)Po kilku słownych przepychankach i ze nie dostanie następnej raty pieniędzy a to skończy ktoś inny na wiosne -zabrał się ponownie do pracy. Pytaliscie o koszty robocizny - murarz 10 tys od fundamentów do kominów. dodatkowo płaciliśmy pomocnika 7 zł/h. W sumie murarz i pomocnik 15 tys. Więc nas wyniosło taniej ale teściu pracował na równo z pomocnikiem (tu ta oszczędność) Do tej pory bez okien na dole i drzwi wydaliśmy około 150 tys. Zagapiliśmy sie z materiałami i kupowaliśmy już po podwyżkach. Budowaliśmy z porothermy 44 i płaciliśmy od 7 do 10,44 zł za szt.

W zeszłym tygodniu powróciła ekipa od dachy, założyli podbitkę, folie, rynny i na dwóch płaszczyznach ułożyli dachówkę. Też mamy nadzieje ze pogoda ich nie zgoni z dachu i pokryja cały.

Jak wasi fachowcy sobie cenia swoja prace? Czy osobno licza więźbę, ułożenie dachówki, rynny i osadzenie okna? Czy kompleksowo podali cenę? Nasz powiedział 45 zł od metra kwadratowego i z rynnami. A jak będzie ostateczne rozliczenie to sie boje. Słyszałam ze za samo osadzenie okna inni biorą 400-600zł w zależności ile ich jest.

W tym sezonie chyba zakończymy prace budowlane na etapie dachu. Zabijemy okna na dole deskami i będziemy czekali do wiosny. Nie mamy mozliwości robienia prac instalacyjnych przez zimę ze względu na opóźnienia energetyki. Chyba ze coś wymyślimy. Budujemy na terenie kompletnie nieuzbrojonym. Prąd obiecali w tym roku na wiosne a zima tuz tuż a prądu nie ma. Udało nam sie postawić dom za pomocą agregatu,na wodzie ekologicznej bo ze źródełka (wodociągu też nie ma)

Była mała poprawka podczas budowania spiżarki. Za duża wyszła i skróciliśmy ja o połowę zyskując miejsce na stół. Zupełnie inaczej wyglądają rysunki a inaczej w rzeczywistości.

Pozdrawiamy wszystkich budujących i życzymy cierpliwości.

• Odpowiedzi 176
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jedziemy dalej z fundamentami! Właśnie zakupiliśmy bloczki i czekamy na ekipę - ma przyjść w tym tygodniu. Pogodę zapowiadają całkiem dobrą: bez deszczu, temperatura lekko plusowa... Może podgonimy Was trochę. :D

Galeria, będziemy budować z betonu komórkowego. Naszą ekipę znaleźliśmy... u sąsiada. Właśnie kończyli budować jego dom, kiedy pojechaliśmy na działkę. Na koncie mieli też kilka innych domów na naszej ulicy (wszystkie jeszcze stoją :wink: ). Spytaliśmy kiedy i za ile i tak już zostało. Inne ekipy ceniły się różnie, nawet 60 tys.

Sylwia i Artur, ciekawa jestem, jak wygląda Wasza kuchnia po przeróbkach. Nie macie jakiś zdjęć? A może rysunek? Z której strony skróciliście spiżarnię i o ile? Gdzie znaleźliście miejsce na stół?

Ja ciągle się nad tym głowię. Mebluję przyszłą kuchnię w Kitchen Planner Ikei (mam już nawet upatrzone meble) - wersja ze spiżarnią, wersja bez spiżarni, wersja z półspiżarnią z oknem, bez okna i już sama nie wiem.

Witam!

Nadal stoimy z robotami z powodu zimy. Jest nadzieja ze coś ruszy bo idą roztopy. Chcielibyśmy dokończyć dach. Boimy sie czy zmrożony śnieg nie poprzerywa foli.

Do SAA - spiżarkę skróciliśmy od strony wejścia z przedpokoju do kuchni. Po wymurowaniu ścianki powstał dodatkowy korytarzyk na nic nieprzydatny, więc ściankę zburzyliśmy i postawiliśmy mniejwięcej w połowie pierwotnej spiżarni. Miejsce na stół powstało właśnie po lewej stronie od strony wejścia, w miejscu poprzedniej ścianki. Okno w spożarni zostawiliśmy a wejście jest od strony kuchni. Nie pamiętam wymiarów, ok.1,2 x 1,8-1,9. 1,2 - to sciana z oknem, 0,8 -scianka, drzwi -0,6, 0k.0.3 scianka. Zrobiło się przez to więcej przestrzeni i nie będzie konieczny stół przy drzwiach tarasowych (chyba ze na imprezy) Nie mamy jeszcze konkretnego planu zagospodarowania kuchni. Pierwotnie myśleliśmy o kuchni z wyspa, może zostanie tylko podwyższony blat przy kominie wentylacyjny na zasadzie mini barku lekko zasłaniającego kuchnię. Nie wiemy.

Witamy

Mamy dach :D i możemy powiedzieć, że I etap budowy - stan surowy zamknięty prawie zakończony. Jeszcze ścianki działowe na poddaszu. Małe poprawki, porządek i zamykamy sezon.

Dzisiaj, jak co tydzień pojechaliśmy na działke i po odwilży ukazał się nam niezły bałagan wokół domu. No cóż tak już jest na budowie. Błoto i bałagan. Mimo to z uśmiechem na twarzy po raz kolejny bierzemy miotły, łopaty i sprzątamy. Efekt będzie trwał dopóki nie przyjdzie kolejna ekipa. Cieszymy się, że udało nam się zamknąć dom na zimę.

Teraz mamy trochę czasu na odpoczynek i przemyślenia na następny sezon. Musimy ustalić ile nawieźć ziemi aby wyrównać teren. Dograć terminy kolejnych ekip i rozpocząć wizyty w sklepach. Sklepy - ach zacznie się chodzenie, dokonywanie wyborów i zastanawianie się czy to właśnie ta płytka ten kolor. Piotr zostawia to na mojej głowie, gdyż jak chyba wiekszość mężczyzn, nie lubi sklepów.

Życzymy wszystkim budującym dokonczenia załozonych etapów i jak najlżejszej zimy.

Prosimy o zdjęcia, gdyz jesteśmy ciekawi jak wyglada u Was M16a.

:p

• 3 weeks później...

Witamy!

Aniu i Piotrze - prosimy załączcie zdjecia i pochwalcie sie efektem końcowym Waszego trudu budowania. Wg projektu wiemy jak wygląda ale wy macie zmiany i myślimy ze korzystne. Więc prosimy o fotki. Niestety my nie potrafimy załączyć zdjęć.

Cieszymy sie ze udało Wam sie zamknać przed zimą. My jeszcze walczymy z dachem. Mamy nadzieje ze jeszcze w tym roku zakończą.

Pozdrawiamy wszystkich budujacych.

Witamy

U nas robi się dach uff nareszcie. wszytko opóźniła rama, no i pgoda wiadomo listopad. Pracuje pan elektryk. Okna zamówione. Nigdy w życiu tak nei sledziłam prognoz pogody i nie patrzyłam w neibo jak teraz. :D mam nadzieję ze damy radę do konca roku. jak ktoś mi powie jak to zrobić to podeślę zdjecia. Podzielcie sie waszymi M16

pozdrawiamy

• 3 months później...
  • 1 month później...

Witamy po wiekach przerwy!

Mamy okna, tynki wewnątrz, elektrykę, centralne ogrzewanie, oczyszczalnie ścieków i posadzki. Po niedzieli chcemy zacząć ocieplać poddasze.

Jak u was. My jesteśmy zadowoleni z efektu ale kończą sie pieniądze !!!!!!!!!!!!!!!!!

Super, że ktoś się odezwał, bo już myślałam, że wszyscy siedzicie w wykończonych chałupach a tylko my zmagamy się dalej :wink:

Mamy już strop i więźbę. Ostatnimi czasy, trochę zwolniliśmy, bo kasa się kończyła, teraz czekamy na druga transzę.

Daliśmy do wyceny dach - wykonanie pokrycia blacho dachówką + rynny + okna dachowe. Trzeba też będzie zamówić okna na parter. Ceny okien są tak różne! Zawsze myślałam, że plastikowe są tańsze od drewnianych ale widzę, że to nie takie proste...

Jeśli to nie tajemnica, podzielcie się informacją, ile Was kosztował dach i okna. No, i koniecznie: jakie kolory wybraliście.

Może macie jakieś zdjęcia? Ja spróbuję udostępnić swoje.

Witam miłośników M16!

Dawno tu nie zaglądałam ze względu na nasz długi postój w budowie. Miło mi że u Was prace postępują w szybkim tempie.

Na zimę udało nam sie dokończyć dach. Zabiliśmy okna na dole deskami i tak czekaliśmy do wiosny. Jak już pisałam mamy niesprzyjające warunki do budowania ze względu na brak wszelkich medii. Jest to teren pod osiedle domków kompletnie nieuzbrojony a realizacja projektów sie przeciąga. Wokół powstaja domy a medii nie przybywa. Wstawiliśmy okna na dole, zrobiona jest elektryka i instalacja wodno-kanalizacyjna i nic dalej nie można robić. Brak prądu właśnie wstrzymuje nas przed tynkowaniem. Ekipa od tynków zapowiedziała ze ich maszyny nie pociągną na agregacie więc czekamy. ( do 15 czerwca energetyka obiecała podłączyć - rozdzielka juz stoi, kopia rowy na kable - to może jest szansa)

Do SAA - dach pokryliśmy dachówką ceramiczną BOGEN - śliczny czekoladowy kolor. Kosztowała 18 tys.Rynny z gamrata - 1400zł. Okna dachowe wybraliśmy z Fakro. Zamontowaliśmy je niżej niz w projekcie, dolna granica okna na wysokości 120cm. Jeśli mogę zasugerować,- gdybyście też tak chcieli to polecam kupić wysokość 160 a nie 140. Ładniej wyglądaja(my mamy na 140. - nie wygląda to najgorzej a wielkoludami też nie jesteśmy. Przy takim nachyleniu dachu górna granica wyszłaby wyżej i optycznie tez lepiej to wygląda. Wygodniejsze też jest przy otwieraniu bo wtedy sie mozna zmieścić pod szyba. Chyba ze zdecydujecie sie na uchylno obrotowe - ale są droższe. Z Roto sa tańsze.

Na takiej ilości okien dostalismy rabat 5 tys.(od cen katalogowych) Doświetliliśmy klatkę oknem dachowym. Jeśli chodzi o okna na dole to kosztowały 6 tys - w tym 7% vat (myślę ze to dobra cena)z parapetami i montarzem, Schuco,plasiki, obustronny kolor złoty dąb, jednoskrzydłowe o szer 150, balkonowe na 200x230 z słupkiem ruchomymi, małe w komórce, w małym pokoju 120.

Pozdrawiamy!

Mile widziane fotki od "budowniczych" którzy sa dalej od nas.

Te okna rzeczywiście taniutko! Pewnie też trochę dlatego, że zmieniliście wymiary...

A my właśnie dostaliśmy pierwszą wycenę dachu - pokrycie blacho dachówką + montaż rynien + montaż okien dachowych - ponad 16 tys! Sama robocizna, żeby było jasne. Szukamy dalej :(

Czy dachówka kosztowała Was tyle razem z ułożeniem, czy sam materiał?

Nad oknami dachowymi się zastanawiamy - pewnie nie kupimy większych niż 140 cm, bo i tak strasznie dużo wychodzi za te 13 szt. ale myślimy nad zredukowaniem ich ilości. Tym bardziej, że w jednym pokoju chcemy zrobić pralnio suszarnio garderobę i w zasadzie nie ma potrzeby montowania aż trzech.

Piszesz, że doświetliliście klatkę... Czy zrobiliście ściankę zasłaniającą schody od strony salonu? Jeśli tak, to jakiej jest wysokości? My zrobiliśmy taką niską - ma około metra. Jutro postaram się wkleić kilka zdjęć, żeby zobrazować ale fajnie by było zobaczyć też Wasz domek :D

Witam!

Ta cena którą podałam to tylko cena za materiał czyli dachówkę. Robocizna - ułożenie więźby, podbitki, dachówki, montaż okien dachowych, dwóch wyłazów, rynien i stopni kominiarskich - 12 tys.

Rzeczywiście postawiliśmy ściankę oddzielającą schody od salonu, dlatego zamontowaliśmy dodatkowe okno dachowe nad schodami.

Chętnie załączyłabym zdjęcia ale nie potrafię tego robić. Mogę przesłać na meila.

Z tego co opisują inni to M16 jest rzeczywiście na kilka sposobów. :)

Pewnie, że prześlij! Bardzo jesteśmy ciekawi. A te zdjęcia, które obiecywałam, umieszczę chyba dopiero w poniedziałek.

Ja też nie potrafiłam zamieszczać zdjęć ale trafiłam na forum na czytelne instrukcje i udało się. Spróbuj : http://forum.muratordom.pl/jak-dodac-zdjecia-zeby-byly-widoczne-na-forum,t63615.htm

Ja korzystałam z http://www.imageshack.us

Witamy !!!

Po dłuugiej przerwie. Nasz M16a jest już po wylewkach i tynkach. Mamy WOD-KAN i czekamy na podłączenie CO. Teraz brygada działa na poddaszu. Regipsy,szlify i dalej farba i tak do przodu. Płytki do łazienek już są na miejscu,teraz tylko klej,fugi i będzie można prawie mieszkać. Prawie bo nie mamy jeszcze oczyszczalni. Planujemy, że święta już spędzimy w naszym pięknym domku.

Jeżeli chodzi o wielkość okien na poddaszu to my mamy takie jak w projekcie 78x140 i gdybym teraz decydowała to wybrałabym szersze i wyższe i na pewno preselect'y-kat nachylenia jest mały i wchodząc pod zwykłe otwarte okno musimy uważać na głowę. Dodatkowo poprosiłabym aby brygada tak umieściła okna by móc później przy wykończeniu regipsami rozszerzyć je trochę na boki. Wykończenie górnej części szpalety okiennej powinno być równoległe do podłogi. Takie ułożenie spowoduję , ze okna wydają się optycznie większe i jakby panoramiczne- dużo światła w pokoju.

W najbliższym czasie postaramy sie uzupełnić nasz album.

Pozdrawiamy

Ania i Piotr

• 2 weeks później...

Ale Wam zazdroszczę!

My, rozpoczynając budowę też mieliśmy plan, żeby zamieszkać na święta ale teraz widzę, że to mało prawdopodobne :(

Popatrzcie, zresztą na zdjęcia. Oto stan sprzed dwóch-trzech tygodni:

http://img359.imageshack.us/img359/7207/200805078sc2.jpg

ścianka przy schodach

http://img359.imageshack.us/img359/6792/200805069pl5.jpg

http://img402.imageshack.us/img402/2103/200805080bp3.jpg

Teraz mamy też kominy :D

Dziś jedziemy wybrać blacho dachówkę i do końca miesiąca mamy nadzieję mieć kompletny dach, z rynnami, oknami, itp. Okna takie jak w projekcie 78x140, choć wierzę Wam, że lepsze by były większe (już dwie ekipy budowniczych M16 to potwierdzają). Niestety, kasa...

Wahamy się nad kolorem dachu - grafit lub ciemna zieleń. Cokoły i fragmenty elewacji będą z tej cegły, co słupy na tarasie, tynk lekko żółty/złamany biały. Co sądzicie - jaki kolor dachu będzie lepszy? Bo ja już kompletnie zgłupiałam :roll:

Czekamy na zdjęcia!

Hello

Ładny ten Wasz M16a. Widzę , że budujecie zgodnie z projektem. My już mamy stan prawie developerski i kominek sie pali. Właśnie w tym tygodniu nam podłączyli. Panowie ostro pracują nad kuchnią i będą sie brali za łazienki. Oby tylko środków wystarczyło :roll:

Pozdrawiamy i prosimy o więcej zdjęć

• 3 weeks później...

Hello

Jak u reszty postępują pracę?? Nic nie piszecie? Proszę o więcej zdjęć :D

U nas ostatni tydzień pracuje brygada i bierze sobie 7-dniowy urlop. My miedzy czasie czekamy na armaturę i podpięcie gazu. Ostatnio kupiliśmy płytki do salonu,kuchni i na przedpokój. Mamy kochaną sunie-bokserkę i zrezygnowaliśmy z parkietu na podłodze. Niestety bardzo rysuje parkiet pazurami. Poza tym w sierpniu planujemy rozpocząć budowę ogrodzenia. W końcu będziemy mogli wyrównać teren i może nawet posiać trawkę :roll: Czekam na wieści z budowy Saa. Jaki wybrałaś kolor dachu??

pozdrowienia

A&P

Hello!

Nie dawaliśmy znaku życia, bo zapomniałam hasła i nie mogłam się odezwać na forum :evil:

W zeszłym tygodniu byliśmy na urlopie - na budowie - w związku z czym zrobiliśmy trochę porządku, drenaż wokół domu, no i mieliśmy wreszcie czas, żeby poumawiać się z kolejnymi ekipami ale za to ani chwili, żeby odpocząć.

I tak:

W tym tygodniu wchodzi elektryk i ekipa od dachu. Blachę wybraliśmy zieloną matową z Bud Matu, okna 78x140 cm Okpol.

Wczoraj chodziliśmy z elektrykiem po wszystkich pokojach i ustalaliśmy, gdzie lampka a gdzie pralka. Przyznam, że niektóre pytania sprawiały sporo kłopotu, bo nie mieliśmy jeszcze koncepcji rozstawienia mebli w sypialni czy łazience. Ale musieliśmy się skupić i zadecydować.

Zamówiliśmy też okna na dół - plastiki, obustronnie kolor orzech, wymiary tak jak w projekcie, bez szprosów. Do tej pory nie wiem, czy dobrze zrobiliśmy zamawiając kolorowe od środka (białe do wszystkiego pasują) ale trudno... raz się żyje! Mają być na 15.07. Wyszło chyba niedrogo - 7 tys. z montażem.

Umówiliśmy się też na zrobienie projektu i przyłącza wody - panowie mają wpaść w ciągu dwóch tygodni.

Widziałam, że wrzuciliście nowe zdjęcia. Co to takiego po lewej stronie od okna w salonie? Wygląda na jakąś ściankę lub zabudowę... A które z Was robiło zdjęcie dachówki? :lol:

Mam do Was i pozostałych budujących M16a pytanie: czy robiliście sufit na poddaszu?

My też czekamy na zdjęcia! Sylwia i Artur, jeśli macie problem z ich wklejeniem, to prześlijcie mailem. Ja dorzucę coś od nas, jak tylko położą nam dachówkę. Ciekawe, jak będzie naszemu M16 w zieleni? :D