Piotr i Ania 05.07.2008 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 Hello!! Saa prace idą do przodu-tak trzymaj. W miarę postępu budowa coraz bardziej cieszy. My dzisiaj byliśmy ustalać szczegóły co do kuchni. Zaplanowałam ściankę z mebli do samej góry a nad nią sufit obniżony więc dzisiaj majster musiał przyjechać i wszystko wymierzyć. Super wyszło. Wymiary się zgadzają. Jedyne co wyszło to problem z otwarciem drzwi od jednej wysokiej szafki. W kuchni po lewej stronie od okna dobudowana jest ścianka z luksferów i trochę brakło. Wszystko jednak da się zrobić. Drzwi zamiast prawe będą lewe. . Ostatnie pomiary wyspy tak aby zachować ciąg komunikacyjny i za miesiąc zobaczymy efekty. Acha jeszcze majster przywiózł jedną płytę mebli- mogłam zobaczyć jak będzie wyglądało moje wenge. Pamiętam jak wybieraliśmy materiał- zobaczyłam cienkie kawałki forniru i trudno było sobie wyobrazić jaki będzie końcowy efekt. Jeżeli chodzi o sufit na poddaszu mamy obniżony a w szcycie zrobiliśmy schowek i zamontowaliśmy wyłaz Fakro ze schodami ok. 360 zł. Mamy tam sporo miejsca, którego w domu zawsze brakuje. Człowiek to taki duży chomik . Co do widocznej ściany w salonie to ściana zewnętrzna. Elewacja tarasowa, wykusz mamy wysunięty na 60 cm stąd może takie złudzenie. Jak już wcześniej wspomniałam lubimy przestrzenie i dzięki zastosowaniu słupów mamy otwarty cały parter. Po urlopie brygady ruszamy z górna łazienką. Nie mogę się już doczekać. Po tylu problemach z brygadą budująca dom złapaliśmy oddech. Chłopaki od wykończenia pracują super no ale nie będę ich za bardzo chwalić- aby sie nie popsuli.Podsumuje ich na końcu pracy. Pozdrawiamy A&P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr i Ania 05.07.2008 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 Saa na jakiej wysokości masz okno w kuchni?? czy ja dobrze widzę 3 pustaki?? Sprawdź proszę czy nie będzie Ci to kolidować z blatem w kuchni. Standardowa wysokość szafek z blatem to 85 cm, my mamy 92 a 3 pustaki to 75. no chyba że macie inny wymiar pustaka?!. Jeszcze raz pozdrawiamyA&P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saa 10.07.2008 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 No tak, zapomniałam uściślić: okna na dole mają wymiary zgodne z projektem ale oprócz kuchennego. Tam okno ma mieć 155 cm (o ile dobrze pamiętam) wysokości a obecny otwór zostanie podmurowany od dołu. Wysokość szafek przyjęliśmy standardową, czyli 85 cm a blat kuchenny będzie zarazem parapetem, tzn. parapetu nie będzie. Ale teraz zastanawiam się, czy nie lepiej by było 90 cm... Z tą ścianka, to rzeczywiście, chyba złudzenie. Pod pewnym kątem wydaje się o większa niż w rzeczywistości - przyjrzałam się u nas, tez tak mamy. Od poniedziałku znowu urlop! Oczywiście, na budowie Elektrycy kończą. Dach się przystopował. Dostawca pokrycia się spóźnia i mamy wszystko oprócz najważniejszego - blachy. Ale na jutro obiecał na 100%. Nie będę się denerwować... Szkoda zdrowia. Mam nadzieję, że okna będą na czas, bo znudziło nam się już spanie w przyczepie i pilnowanie przewodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anjazzielonego 23.07.2008 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2008 witam, Dopiero się zarejestrowałam na Muratorze i bardzo liczę na Waszą pomoc – z tego co widzę, wszyscy tu piszecie o projekcie M16a, natomiast ja jestem zainteresowana M16. Nie wiem, czy różnią się te obie wersje? Na stronie muratora nie ma wersji „a”.Czy ktoś z Was w ogóle budował, buduje wersję M16?My się przymierzamy i b. chciałam poznać REALNE koszty budowy, przy założeniu, że dach będzie z blachodachówki, a nie dachówki,całość zlecona firmie.Czy cena wyliczona na poziomie 311.000 zł netto jest do dotrzymania? W projekcie podają, że to jest cena bez schodów drewnianych i np. bez tynków wewnętrznych, oraz bez przyłączy z działki do domu. Możecie napisać, na ile należy liczyć wersję z tynkami, przyłączami itp.??? taką do wprowadzenia się. Aha, i czy ktoś z Was zlecał ten projekt w całości firmie, nie systemem gospodarczym? Czy przy zleceniu całości firmie VAT wynosi 7% na materiały i usługę? Będę wdzięczna za jakiekolwiek rady i dołączam do grona osób ZACHWYCONYCH tym projektem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saa 24.07.2008 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 Witam, M16 i M16a to bardzo podobne domy, mają prawie identyczny rozkład pomieszczeń. Z zewnątrz M16 ma bardziej dworkowy charakter a M16a bardziej nowoczesny. Oba znajdziesz na stronie Muratora.http://projekty.muratordom.pl/search_results.htm?powierzchnia_od=&powierzchnia_do=&kondygnacja=&nazwa=&symbol=m16&x=36&y=10 Co do kosztów, to mogę wypowiedzieć się na temat M16a, bo ten budujemy. Budujemy systemem gospodarczym (bierzemy różne ekipy do różnych prac, czasem zrobimy coś sami).Niestety, nie poratuję Was, jeśli chodzi o koszt całości. Jesteśmy na etapie pokrywania dachu (blacho dachówka), mamy okna, elektrykę (łącznie z odcinkiem na zew. budynku). Wydaliśmy około 160 tys. brutto.Przed nami: tynki wew., ocieplenie zew. + tynki, ocieplenie poddasza, hydraulika, posadzki - to tak z grubsza...Jeżeli kupujesz coś z usługą, np. okna z montażem, płacisz 7% VAT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr i Ania 15.08.2008 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 Witamy!! Wklejmy parę fotek. Mamy już górną łazienkę. pracujemy nad ogrodzeniem i niwelacja terenu. na początku września może dotrze do nas kuchnia .Jak zrobimy już ogrodzenie to wyrównamy działkę i będzie nareszcie czysto. Tylko jak deszcz popada to będzie błotko. Ale nie przed samym domem bo tam wysypiemy gruz. Nadal wybieram kolor na ściany i nie mogę się jeszcze zdecydować. Ze względu na otwarta przestrzeń parteru sufit będzie wszędzie w jednym kolorze.Kuchnia: odcienie zieleni, salon: piaski i beże, jadalnia podobnie tylko inne odcienie. W salonie planuje jedna ścianę zrobić intensywnym czerwonym lub ceglanym. Tak aby ożywić wnętrze. ( podłoga będzie ciemna ). przedpokój taki jak sufit aby sie nie wyróżniał. Paleta barw jest bardzo duża tylko to teraz ze sobą połączyć- nie jest łatwo. Jak będzie widać efekty to wstawię fotki. Pozdrawiam i też czekam na fotki od Was ludziska. A&P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saa 18.08.2008 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 Bardzo ładna łazienka Wam wyszła. Szczególnie praktyczna jest ta półka pod umywalką. A podbitka... super! Czy to, po prostu, deskowanie? Jutro postaram się wrzucić kilka zdjęć, bo trochę się już nasz domek zmienił. Mamy zielony dach, orzechowe okna i tynki (miodzio! ) a z rzeczy, których nie widać: przyłącze wody i szambo. Dziś montuje się brama garażowa. Też musimy pomyśleć o wyrównaniu terenu, bo połowę działki mamy teraz zajętą przez góry piachu i ziemi i naprawdę trudno się po niej swobodnie poruszać. Od tygodnia czy dwóch mamy też pierwszego lokatora - czarnego kotka bez ogonka. Sam do nas przyszedł. Był głodny i bardzo przestraszony (chyba ktoś go wyrzucił, bo koty raczej się nie gubią). Wpadał złapać coś do jedzenia i uciekał do lasu. Ale teraz już cały czas jest z nami i zrobił się z niego straszny pieszczoch Mieliśmy wziąć kotka, gdy już się wprowadzimy do naszego domu ale, jak widać, los chciał inaczej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saa 22.08.2008 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 Działka wyrównana! Można siać trawę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr i Ania 23.08.2008 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2008 hello!! Prosimy o zdjęcia.Nam w piątek wylali ogrodzenie. Mamy prawie równą działkę tylko sąsiad przekopał ją ponownie bo prowadził wodę do siebie. Dobrze, ze teraz:)). W poniedziałek przyjeżdża fachowiec zainstalować licznik gazowy i już będzie płynąć gaz. teraz z uzbrojenia zostanie nam oczyszczalnia.Nadal wybieram kolory. Pozdrawiamy i czekamy na zdjęciaA&P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saa 05.09.2008 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2008 No tak, z tymi kolorami to można zgłupieć! Przechodziliśmy przez to przy dachu a braliśmy tylko dwa kolory pod uwagę! W środku, póki co, wszystko będzie na biało, bo nie mam za bardzo czasu na wymyślanie. No i, w zasadzie, to już mamy jeden kolor we wnętrzu - naturalnie ceglasty Kilka zdjęć (nie najświeższych): http://img258.imageshack.us/img258/3031/dscf0991dc0.jpg nasz nowy przyjaciel na tle schnących tynków i kuchennego okna http://img137.imageshack.us/img137/6883/dscf0990xa4.jpg okna w salonie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saa 08.09.2008 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 Tak wygląda M16a z zielonym dachem: http://img152.imageshack.us/img152/2433/dscf1124er9.jpg http://img174.imageshack.us/img174/3064/dscf1122hd7.jpg Trawa też już się zieleni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anecia1719503923 12.09.2008 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 Dopiero dołączyłam do Was.Tez wybralismy projekt z muratora. Tylko podobnie jak Anjazzielonego nie M16 tylko M16.Mam mnóstwo pytań. Mam nadzieje ze pomożecie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr i Ania 20.09.2008 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2008 Hello!! Mamy już kuchnię !!HUURRRA. Tak niewiele trzeba aby dom stał się domem. Do tej pory czuliśmy się jak na budowie a teraz. Ciepło kominka, widok kuchni- mogłabym już tam zostać. Jedziemy dzisiaj zrobić parę fotek to wkleimy w wolnej chwili. Pozdrawiamy A&P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saa 22.09.2008 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 Ale super! Pokażcie ją jak najszybciej! Strasznie jestem ciekawa... My, ciągle jak na budowie, grzejemy się grzejnikiem elektrycznym. Ale już pod koniec tygodnia ocieplamy poddasze, zakupiliśmy też styropian i takie tam różne na elewację zewnętrzną - będzie cieplej. A już w ogóle gorąco by było, gdybyśmy zainstalowali piec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwona25 30.09.2008 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2008 Witam wszystkich milosnikow M16a i M16.Wlasnie zamowilam projekt i na wiosne zaczynamy budowe.Zanim jednak to nastapi chcialabym zasiegnac pewnych rad.Otoz najwiekszy problemem z jakim sie borykamy to okna dachowe.Zastanawiamy sie nad zmiana wolich oczek(Projekt M16)na okna polaciowe.Niewiemy tylko jak taka zmiana wplynie na rozmiary pomieszczen.Bardzo prosze o pare wskazowek,mile widziane zdjecia.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saa 30.09.2008 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2008 Coraz nas więcej! Iwona, co do zamiany oczek na okna połaciowe i zmniejszenia powierzchni pomieszczeń, to możesz zerknąć na poddasze M16a. Rożnica wynosi +/- 2 m2 na pokój. Pytanie, czy zależy Wam na powierzchni... Dla nas (2+kot), np., powierzchnia na górze jest wystarczająca, żeby nie powiedzieć za duża! I aż strach pomyśleć, jaki przyrost musielibyśmy mieć, żeby to wszystko zasiedlić Rezygnując z wolich ok, możecie również wstawić okno do łazienki. Bo tak, to chyba tylko jakiś świetlik? Pytanie, czy zależy Wam na widnej łazience... Póki co, nie mam zdjęć naszych pokoi na górze ale jak będę miała chwilę, to zrobię i wrzucę tu lub podeślę mailem. Gdzie będziecie budować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saa 30.09.2008 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2008 Czy wspominałam już, że mamy na działce żmije? Znacie może jakiś sposób na pozbycie się tego chronionego prawem gada? Żmije chyba uciekły do lasu odkąd zrobiliśmy porządek na działce. Ale wczoraj widziany był LIS! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwona25 01.10.2008 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 Saa,bardzo dziekuje za szybka odpowiedz..Sytuacja wyglada nastepujaco.Polaczylismy pomieszczenia 16 i 17 (sypialnia) a z 15 zrobilismy lazienke.Zastanawiamy sie czy przy takiej zmianie bedzie miejsce w sypialni na duze lozko.Jezeli chodzi o zmiany,przeprojektowalismy tez schody betonowe na drewniane krete.Budujemy w Przeworsku woj.podkarpackie.Pozdrawiam i czekam na fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saa 01.10.2008 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 Pomysłowo! Łóżko na pewno się zmieści, choć z powodu słupa nie można go będzie postawić w dowolnym miejscu. Całe szczęście, że w ścianie od łazienki nie ma ukrytego kolejnego My, natomiast, połaczyliśmy pokoje 14 i 15 (sypialnia) a w 17 zrobimy pralnię + suszarnię + prasowalnię + ogólną garderobę i zobaczymy co nam jeszcze przyjdzie do głowy Sypiania wyszła naprawdę duża, tylko przedzielona na pół kominem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwona25 01.10.2008 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 Hmm nie pomyslalam o tym slupie..trzeba bedzie jakos sie go pozbyc.:Pmoze znacie juz jakies wyprobowane metody.Saa,napisz prosze czy w salonie zamiast tych trzech okien wystarcza dwuskrzydlowe..Czekam na jakiekolwiek [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts