Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M16a NA KILKA SPOSOBÓW wariant 1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 176
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przejście z garażu do kotłowni zostawiliśmy. Zastanawialiśmy się tylko, czy robić drzwi z kotłowni na dwór ale w końcu zrobiliśmy.

Okna w salonie zrobiliśmy trzy duże, jak w projekcie - możesz je zobaczyć na zdjęciach, które zamieściłam. O ile dobrze pamiętam, Piotr i Ania dali dwudzielne (też na zdjęciu). Oni też, między innymi, pozbyli się słupów na poddaszu robiąc jakąś ramę spawaną. Famagusta chyba też. My zostawiliśmy.

• 2 weeks później...

Witamy!!

Co do okien w salonie- mamy jedno 210x180 polecam jednak tak jak zrobiła Saa 3 duże okna- im większe tym bardziej wygląd nowoczesny domu.

okna dachowe- mamy tak jak w projekcie 78x140- teraz zrobiłabym szersze i wyższe.Ścianka kolankowa główna jest w projekcie na 40 cm, druga z regipsu przesunięta do środka domu na wysokość 120. To zabiera powierzchnię ale pozwala na lepsze ustawienie mebli. Przestrzeń pomiędzy ściankami można zagospodarować zabudowa wnęk-schowki. Murator zgadza się na podwyższenie ścianki o jeden pustak pod warunkiem zachowania szerokości okapu. Nie ma co jednak z tym przesadzać gdyż dach jest płaski ( kąt 33% ). Przy wysokiej ściance będzie niewidoczny. Jeżeli będziecie budować dom na działce ze spadkiem terenu-widoczny fundament powiększy ściany domu ( tak jest u nas z jednej strony ściana fundamentu ma 140 cm ). W związku z tym taras wyszedł nam ponad gruntem anie na gruncie ( architekt niestety nam nie doradził jak to zniwelować ). Tak na marginesie- z doświadczeń w budowie domu - teraz budowalibyśmy dom parterowy , rozłożysty z możliwością adaptacji poddasza góra na 2 pokoje. Chodzenie po schodach już nas męczy :( to tak od strony technicznej . No cóż może następnym razem :D . Teraz mamy swoje M16a prawie skończone i to nas cieszy. Kuchnia, elewacja, salon, górna łazienka, ogrodzenie to już zamknięty etap- więc może uda nam się święta spędzić w cieple rodzinnego kominka.

Pozdrawiamy

A&P

Witamy!!

Co do okien w salonie- mamy jedno 210x180 polecam jednak tak jak zrobiła Saa 3 duże okna- im większe tym bardziej wygląd nowoczesnego domu a tym samym więcej światła w salonie.

okna dachowe- mamy tak jak w projekcie 78x140- teraz zrobiłabym szersze i wyższe.Ścianka kolankowa główna jest w projekcie na 40 cm, druga z regipsu przesunięta do środka domu na wysokość 120. To zabiera powierzchnię ale pozwala na lepsze ustawienie mebli. Przestrzeń pomiędzy ściankami można zagospodarować zabudowa wnęk-schowki. Murator zgadza się na podwyższenie ścianki o jeden pustak pod warunkiem zachowania szerokości okapu. Nie ma co jednak z tym przesadzać gdyż dach jest płaski ( kąt 33% ). Przy wysokiej ściance będzie niewidoczny. Jeżeli będziecie budować dom na działce ze spadkiem terenu-widoczny fundament powiększy ściany domu ( tak jest u nas z jednej strony ściana fundamentu ma 140 cm ). W związku z tym taras wyszedł nam ponad gruntem anie na gruncie ( architekt niestety nam nie doradził jak to zniwelować ). Tak na marginesie- z doświadczeń w budowie domu - teraz budowalibyśmy dom parterowy , rozłożysty z możliwością adaptacji poddasza góra na 2 pokoje. Chodzenie po schodach już nas męczy :( to tak od strony technicznej . No cóż może następnym razem :D . Teraz mamy swoje M16a prawie skończone i to nas cieszy. Kuchnia, elewacja, salon, górna łazienka, ogrodzenie to już zamknięty etap- więc może uda nam się święta spędzić w cieple rodzinnego kominka.

Pozdrawiamy

A&P

Witam serdecznie Piotra i Anie!!!Pozwolilam sobie zajrzec do Waszych zdjec i musze przyznac ze jestem pod wrazeniem.Bardzo podobaja nam sie Wasze zmiany w projekcie,jest tak przestronnie i wogole suuuper.Zastanawiam sie nad wasza sciana w kuchni.Co oznacza sciana CARGO??Tez myslimy o wyspie dlatego z niecierpliwoscia czekam na zdjecia z realizacji kuchni.Bylabym wdzieczna za kilka fotek zrobionych w poddaszu,moglabym lepiej wyobrazic sobie te czesc domu.Napiszcie prosze po ile okien zamontowliscie w jednym pokoju na poddaszu..z gory dziekuje.

• 3 weeks później...

Iwona, mam nadzieję, że doszły zdjęcia poddasza. Jeśli tak, to pewnie już zauważyłaś, że póki co nie ciekawie to wygląda... Sporo pracy jeszcze przed nami!

Aniu i Piotrze, uchylcie rąbka tajemnicy i pokażcie swój domek :wink: A już koniecznie kuchnię, bo jeszcze chwilka i my też będziemy musieli zakupić meble i całą resztę a wciąż tyle znaków zapytania!

No i elewację. My już ociepliliśmy dom styropianem, wkrótce położymy siatkę i klej ale kolor to już chyba na wiosnę... Bardzo mi się podoba propozycja elewacji projektantki - mam na myśli duże fragmenty z cegły / płytek klinkierowych (choć nie jestem fanką klinkieru). Ciekawa jestem jak Wy zrobiliście. Odezwijcie się.

Pozdrawiam,

Saa

SAA,dziekuje za fotki bardzo nam pomogly,w sumie to juz zdecydowalismy sie na okna dachowe.Zastanawiamy sie tylko czy wystarczy jedno okno w kazdym pomieszczeniu.

Podaj mi prosze wymiary Waszych okien w salonie,bo bardzo nam sie podobaja a w naszym projekcie sa troche inne.

ANIA I PIOTR my takze czekamy z niecierpliwoscia na zdjecia z kuchni ;)

Po jednym oknie w pokoju na górze na pewno nie wystarczy. W projekcie są po trzy. My daliśmy po dwa w pralni i małym pokoju oraz 4 w łączonym. Oczywiście, wszystko zależy od wielkości okien, bo tak naprawdę, przepisowo, to chodzi o stosunek powierzchni przeszklenia do powierzchni podłogi (czy na odwrót? :-? )

Okna w salonie mamy 92x200 cm, o ile dobrze pamiętam. A dlaczego chcecie zmieniać? Wasze są też bardzo ładne. I takie same na całej elewacji.

• 4 weeks później...
Saa,gdzie kupiliscie okna dachowe,pytam bo jestesmy w Niemczech i mamy okazje po dosc dobrej cenie kupic okna w praktikerze.No wlasnie w praktikerze,niewiem czy to dobry pomysl,bo slyszalam ze w takich marketach okna nie sa tak dobrej jakosci.Moze wiesz cos na ten temat.Czekam na odpowiedz.Aha,bardzo ladne drzwi,podoba mi sie kolor.

• 2 weeks później...

Ho, ho! Widzę, że na serio wzięliście się za budowanie. Już okna dachowe Wam w głowie :wink: Zazdroszczę zapału - u nas już trochę przygasa.

Przepraszam, że długo nie odpisywałam ale dawno nie zaglądałam na forum. Nie wiem czy nie jest za późno...

Okna dachowe kupiliśmy w firmie, w której zakupiliśmy blachę na dach oraz inne akcesoria do pokrycia.

Mamy okna firmy Okpol. Były trochę tańsze niż Velux czy Fakro a mają samoczyszczącą szybę. Taki bonus :wink:

Poza tym, Pan Sprzedający polecał, że niby, jak nie ma różnicy, to po co przepłacać.

Póki co, z oknami nic się nie dzieje, są dobrze wykonane - jesteśmy zadowoleni. A jak jest z tym samoczyszczeniem, to się jeszcze okaże :D

Nie mam teraz przy sobie faktury ale kosztowały coś około 900 zł (komplet z kołnierzem). Sprawdzę, ile dokładnie i dam znać. Jeśli to jeszcze aktualne...