Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M16a NA KILKA SPOSOBÓW wariant 1

Recommended Posts

A skąd! Nie mamy jeszcze podłogi i to nas wstrzymuje.

Wymyśliłam podłogę z dębowych desek... Żeby nie spłukać się na "sklepową", kupiliśmy dęby i będziemy z nich wyrabiać deski, tzn. nie my, osobiście, tylko stolarz. Dużo taniej ale trochę się z tym schodzi.

Tak więc, kuchni nie mamy ale mamy już kaloryfery, piec i ciepłą wodę w kranach oraz osobiście obsadzone kontakty i inne przełączniki elektr.

Czy dobrze mi się wydaje, czy tak jak ja, nie możesz się doczekać, kiedy ktoś wreszcie pokaże jak może wyglądać kuchnia w M16 :wink:

Nasze okna połaciowe są drewniane i chyba większość okien tego typu jest drewnianych. Ale może coś się zmieniło na rynku od czasu, gdy je kupowaliśmy.

Macie już pozwolenie na budowę?

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 176
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie, nie mamy. Póki co, korzystamy z kozy sąsiada, który nam ją pożyczył w czasie, kiedy nie mieliśmy jeszcze centralnego ogrzewania. Jednak, tak się przyzwyczailiśmy do ognia w salonie, że mimo gorących kaloryferów, rozpalamy wieczorami w kozie :D

Ale już po Świętach mamy zamiar kupić i zainstalować docelowy kominek. Na pewno nie będzie to taki zabudowany wkład, tylko wolnostojący piec kominkowy. Jak tylko go zamontujemy, umieszczę zdjęcia.

Tymczasem, pozdrawiam wszystkich budujących M16

życząc spokojnych i pogodnych Świąt, mnóstwa zrealizowanych pomysłów w nadchodzacym roku oraz aby Wasze M16 stały się jak najszybciej wymarzonymi domami.

Sylwia

Hello!!

Przepraszamy za tak długie milczenie ale ostanie 2 m-ce to czas przeprowadzki i zakupów. Nie mamy jeszcze internetu a w pracy niestety nie mamy czasu na pisanie.

Informujemy Drogich budujacych M16a, iż od 08-11-2008 mieszkamy w naszym slicznym domku!. To zupełnie co innego niz mieszkanie w bloku. Wieczorami jest cicho. Żaden sąsiad nie wierci w ścianie ( no chyba, że my bo trzeba przykręcić karnisze :p ). Już wiszą zasłony w salonie, w kominku tli sie ogień a na kanapie wyleguje sie nasz sunia. Dom pachnie świeżą choinką i prawie jesteśmy gotowi do świat. Bedzie więcej czasu więc mam nadzieję, iż uda nam sie zrobić zdjęcia. Pozdrawiamy wszystkich i Życzymy Zdrowych Spokojnych Świat Bożego Narodzenia

Ania&Piotr

[/img]

• 2 weeks później...

Witam,

Ja budowę z własnego M16a rozpocząłem 1.09.2008 w Sosnowcu. Przed świętami prawie skończyłem dach. Prawie bo brakuje gąsiorów, ale już się nie dało. Teraz ocieplenie dachu i okna. W projekcie naprawdę mało co zmieniłem.

Mam pytanie do wszystkich. Jakiej wysokości użyliście krokwi na dach? Co zrobiliście ze słupami w pokojach na poddaszu?

Pozdrawiam Marek

:D

Cześć,

Ja na razie nie zamontowałem słupów w pokojach. Ania i Piotr poprzez stalową konstrukcję pozbyli się nawet słupów na środku. Pracownicy od dachu mówili, że przy tak mocnej konstrukcji – podwójne krokwie – to te słupy są zbędne.

Mam trochę zdjęć, ale muszę się nauczyć je wstawiać :) ale to chyba ptrwa.

• 2 weeks później...

Witaj Marku,

my też nie dokonaliśmy zbyt wielu zmian w projekcie.

Jednak, jeśli chodzi o dach, to mamy lekko odchudzoną konstrukcję (pod blacho dachówkę). Wysokość krokwi, sprawdzę w dokumentacji, bo nie pamiętam - ale chyba 18 cm (jeżeli w projekcie było 20 cm). Spec od więźby porobił jakieś przeliczenia, polączył krokwie takim ramiakiem (jętki?) i przesunął wypadające na środku pokoju słupy, tak, że stoją nieco niżej, tzn. w miejscu, gdzie już się nie chodzi wyprostowanym. Pozostałe są ukryte w ścianach działowych.

Aniu i Piotrze,

kuchnia jak z katalogu! A kominek!

Co to za duże płyty, którymi obudowany jest wkład? Czy to jakiś kamień?

Nie znam się na tym kompletnie, bo nie wzięliśmy się jeszcze za "prawdziwą" wykończeniówkę... Póki co, tak sobie dłubiemy: a to drzwi wewnętrzne, a to kontakty, malowanie ścian. Trochę brak czasu a trochę chyba też początkowego zapału. Mam nadzieję, że odżyje wraz z wiosną, bo już chciałabym skończyć. Każdy etap ma swoje plusy i cieszy, niewątpliwie, ale ile można żyć w prowizorce?

U nas też choinka była żywa (w doniczce, wysadzimy ją do ogrodu) - wielka do samego sufitu i pachnąca! Pachniała ładnie, co prawda tylko do czasu, kiedy nasz Z Dobrego Serca Przygarnięty Kot jej nie oznaczył jako swojej (kto ma kota, wie, co to znaczy :evil: ) ale i tak była piękna...

Dla kota skończyło się to mniej pięknie, bo na stole operacyjnym. I teraz, nie dość, że nie ma ogonka, to nie ma też jajek :p

• 4 weeks później...
My takze z niecierpliwoscia czekamy na wiosne,tyle tylko ze u nas budowa dopiero sie rozpocznie.Niemozemy doczekac sie momentu az wbija piersza łopate w ziemie.Wciaz zastanawiamy sie nad oknami w dachu,zrobic wole oka czy zwykle trojkaty wtopione w dach,mam nadzieje ze ostateczny wybor bedzie trafny.Saa,macie juz kominek??Wrzuc pare fotek,chetnie was podgladniemy.

Ostatnio, zmieniła się koncepcja kominka. Najpierw miał być wolnostojący piec kominkowy a teraz wkład wpuszczony w ścianę kominkową. A co wyjdzie, zobaczymy :D

Podłoga będzie za jakiś miesiąc. Wybraliśmy gres do garażu, kotłowni i spiżarni oraz płytyki do łazienki na dole - projektant ze sklepu ma zaproponować jak to ułożyć. Zobaczymy jak wyjdzie. Tylko trzeba to wszystko jeszcze ułożyć :roll: .

Jak znajdę na Tubądzinie te moje kafelki, to wrzucę zdjęcie.

Marku, widzę, że tempo masz imponujące. Budujesz przez całą zimę czy mieliście jakieś przerwy? My zaczęliśmy w październiku lub listopadzie 2007 (fundamenty) ale zimę przeczekaliśmy, bo trochę się baliśmy mrozów. Zaczęliśmy z powrotem dopiero w marcu.

Poddasze mamy jeszcze nie ocieplone, choć wełnę na jesieni wtargaliśmy na górę ale na więcej nam sił nie starczyło :wink:

Witam,

Zacząłem 1 września 2008, przed świętami prawie skończyli dach w tym czasie prawie miesiąc to przestoje. Zimą tylko układanie wełny na poddaszu. Do lipca chcę, muszę :D zrobić stan „deweloperski” obiecałem mojej rodzince , że Wigilia 2009 już w NASZYCH czterech kontach.

Pozdrawiam

Zdążysz na pewno. Dom już stoi a Ty masz jeszcze prawie cały rok przed sobą.

My, tak naprawdę, zaczęliśmy w marcu 2008 (fundamentów, które mieliśmy wcześniej, nie liczę , bo powstały w 3 - 4 dni) a w lipcu mieliśmy już stan surowy zamknięty + instalacje + tynki wewnętrzne.

• 1 month później...

Hello!

Wy to już pewnie zapomnieliście, co to budowa :wink:

Cieszę się, że się w końcu odezwaliście, bo byłam bardzo ciekawa jak Wam się mieszka, no i, oczywiście, jak w ostatecznym kształcie wygląda Wasz domek.

Ja nie robiłam ostatnio zdjęć, bo niewiele się zmieniło. Ale już niedługo czeka nas wybór koloru elewacji - właśnie dziś przyszła ekipa od tynków.

A Wy jaki kolor wybraliście? Macie jakieś zdjęcia?

U nas na działce trawa była zielona przez całą zimę (posialiśmy ją na jesieni). I to był bardzo dobry pomysł, bo dzięki temu mamy względny porządek wokół domu. Teraz posadziliśmy kilka drzewek ale dużo jeszcze brakuje.