Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, mam pytanie o wasze opinie, czy dawać okno dachowe nad klatka schodową?

Moje obawy wynikaja z tego że aby je wymyć owe okno bedzie chyba skrzydła sobie dokleić lub używać do tego celu jakiejś drabiny z możliwościa ustawienia na schodach.

W moim przypadku mam onko juz na klatce schodowej ale w scianie budynku więc nie wiem czy warto jeszcze dawać nad tym oknem kolejne dachowe do którego jest utrudniny dostęp - tak jest w projekcie.

https://forum.murator.pl/topic/79844-okno-dachowe-nad-klatk%C4%85-schodow%C4%85-czy-dawa%C4%87/

Moim zdaniem, jeżeli masz w ścianie okno doświetlające klatkę schodową, zamontowanie kolejnego okna w dachu niewiele poprawi. Co innego, gdyby klatka była ciemna i okno dachowe miało być jej jedynym doświetleniem.

Pozdr.

M

U mnie dachowe okno doświetla klatkę schodową i dodatkowo znajdującą się pod nią łazienkę - zamontowałem 12 pustaków szklanych w sklepieniu łazienki.

Kłopot jest właśnie z tym myciem, ale 2x do roku można i z drabiną powalczyć.

Jeżeli zastosujemy drzwi szklone w większości pokojów, albo damy nadświetla (nad drzwiami), to okno dachowe nie jest potrzebne (tak mam).

Okno dachowe (tak ma sąsiad), poza kłopotliwym dojściem do mycia ma jeszcze inne wady :

- Wpuszcza dużo ciepła w lecie i zimna w zimie

- Snop światła słonecznego silnie kontrastuje z półmrokiem klatki schodowej

- Okno dachowe będzie w przyszłości żródłem przecieków

- Komplikuje konstrukcję dachu jak i sufitu

- Kosztuje

Mam takie samo zdanie jak poprzednik. Więcej minusów niz plusów.

Ja nie mam w ogóle okna w klatce schodowej, będa tylko piekne (!) kinkiety (wieczorem), a w ciagu dnia jest światlo z innych pomieszczeń.

Ja mam połacowke w klatce schodowej(teoretycznie wylaz kominiarski) ale w praktyce to za cholere nie dam tam wyjsc nikomu poniewaz jest to wykonczone plytami gips kart i jest duze ryzyko zniszczenia... okno super sie sprawdza... bardzo dobrze dowietla klatke schodowa ... a mycie to naturalnie sie czysci jak pada deszcz albo snieg :wink:

Jak masz juz jedno okno w murze to chyba niewarto inwestowac w kolejne bo i tak nie bedzie super poprawy doswietlenia naturalnego a mowiac po polskiemu nie bedzie duzo wiecej lux-ów :wink: