Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom po 10 latach nie wymaga oddania do użytku?

Bubelek

Recommended Posts

Sytuacja jest taka, że nabyłam dom, z pozwoleniem z roku 1993. Dom ma nieuzupełniony dziennik budowy. Dom jednak ma nadany numer i można sie w nim meldować, co zresztą zrobiłam. Dowiedziałam się że oddanie domu to byłyby spore koszty. Z drugiej strony kilka osób powiedziało że nie muszę go oddawać, tzn żadne konsekwencje mi nie grożą. Z innej strony słyszałam że podobno w prawie budowlanym powiedziano że po 10 latach dom sam się jakby oddaje do użytku. Bardzo proszę o rady.

• 2 weeks później...

Jeżeli masz dziennik budowy to skontaktuj sie z kierownikiem budowy.

Budowa obiektu może bowiem trwać latami, prawo budowlane nie określa w jakim czasie rozpoczęta budowę należy ukończyć. Do momentu jej zakończenia z formalnego punktu widzenia za bezpieczeństwo na budowie odpowiada kierownik budowy. Wystarczy że przed Pana ogrodzeniem zapadnie sie asfalt albo lepiej, w zimę złamie ktoś nogę i Gmina może umyć od tego ręce ponieważ będzie to nadal Pana budowa i co najciekawsze cały czas kierownik za nią odpowiada. (no przynajmniej do momentu jej zrzeczenia sie w gminie, o czym może Pan oczywiście nie wiedzieć) wiec warto to sprawdzić i poodkręcać.

Nie ma przepisu, że po 10latach budynek sam się, jak Pan to pisze "oddaje" do użytku. Do momentu zakończenia budowy cały czas jest to więc budowa.

I lepiej mam Inwestora, który po 27latach mieszkania w takim właśnie budynku (z formalnego punktu widzenia na budowie) dostał kolegium za niedopilnowanie formalnosci.

ps.

tak na marginesie

to dziwie się na jakiej podstawie melduje sie u Pana osoby " na budowie" :):)

Pozdrawiam

Sytuacja jest taka, że nabyłam dom, z pozwoleniem z roku 1993. Dom ma nieuzupełniony dziennik budowy. Dom jednak ma nadany numer i można sie w nim meldować, co zresztą zrobiłam. Dowiedziałam się że oddanie domu to byłyby spore koszty. Z drugiej strony kilka osób powiedziało że nie muszę go oddawać, tzn żadne konsekwencje mi nie grożą. Z innej strony słyszałam że podobno w prawie budowlanym powiedziano że po 10 latach dom sam się jakby oddaje do użytku. Bardzo proszę o rady.

Jest prawie tak jak napisał ego.

Jednak przerwanie budowy na dłużej niż 2 lata powoduje, że traci ważność decyzja o pozwoleniu na budowę.

Z tego powodu warto być w stałym kontakcie z kierownikiem budowy :).

No właśnie :)

Zakładając że doszło porozumienia finansowego między poprzednim włascicielem Pana domu a kierownikiem budowy, i nie jest to powodem jego braku zainteresowania w/w budową szybciej będzie dokonać wpisy co 23miesiące i zakończyć sprawę.

Problem może powstać jeżeli poprzedni właściciel dokonał samowolnie istotnych zmian w stosunku do dokumentacji budowy. Wtedy klapa.

Pozdrawiam

• 1 month później...

Witam

Problem może powstać jeżeli poprzedni właściciel dokonał samowolnie istotnych zmian w stosunku do dokumentacji budowy. Wtedy klapa.

Właśnie ja mam taki przypadek.

Przepisaliśmy budowe na żonę 3 lata temu i zaczeliśmy ją wykańczać (balustrady, podłogi , drobne wykończenia, ocieplenie )

Budowa była rozpoczęta 20 lat temu.

Dziś chcąc w końcu oddać budynek do użytkowania stwierdziliśmy, że zmieniono powierzchnię - inaczej rozwiązany wiatrołap - wysunięty poza obrys i schody wejściowe zmienione, pare drobnych zmian z oknami i drzwiami wewn.

Ogólnie konstrukcja i mury zewn są wg starego projektu.

Dziennik budowy jej uzupełniony.

Mamuy problem ze stwierdzeniem co teraz zrobic

- wystapic do nadzoru o zgode na (juz wykonane) zmiany

- od razu zlecić architektowi projekt istotnych zmian i dolaczyć to

tylko przy oddaniu do projektu (to chyba nie przejdzie)

- zglosic calosc jako samowolkę

- pójść do nadzoru i oficjalnie pytać co zrobić

Poza tym na razie mamy problem ze znalezieniem architekta

ktory narysuje projekt ze stanu faktycznego.