Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nie kupujcie tego.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 88
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ach, co taam wiecie ;) ToYa.... a Hitachi?... kiedyś napisałem, że bdb narzędziem jest młotek wiercący tej firmy...do czasu gdy ośka(jakaś ze środka) podczas wiercenia wybiła otwór w obudowie i ...szlag trafił 4,5miesięczne narzędzie za 600zł . Odwiozłem do LeroyMerlin i dziś już mijają 3 tygodnie(a 15 dni roboczych) i cisza...zastanawiam się czy mogę teraz zarządać gotówki...dołożę i kupię DeWalta ;)

...małe sprostowanie....

dwa Pegasusy 70zł +ok. 50zł za 2 kable!

paca długa 35zł, krótka 15zł

halogen w Castoramie 49.90zł w "Li Roju" 79zł! (ten sam!)

...spotkanie z ekipą... 55-60złm2 :wink:

:lol: :lol: :lol:

ps. doczytałem się że to Pegasus a nie od Pegaza

wspolczuje ludzia robic takim sprzetem.

A co Ci Dobry Człowieku nie pasuje? Halogen za mały? czy pace za krótkie? Bo chyba nie to że mając do wyboru wkrętarki aku ...ciężkie, nie poręczne bo nie można odłożyć ich na drabinę i w dodatku wolnoobrotowe ...wybieramy (tak tak ja też z nimi pracuję) lekkie i poręczne przewodówki... Jeśli nigdy nie wkręciłeś powyżej 1000 sztuk wkrętów (i to w sufit!!!) na zmianę to raczej nie mamy o czym rozmawiać...

...a już wiem co Ci nie pasuje! Libelle w poziomicach PRO! Nie szczytują...eeee chyba górują czy jakoś tak... A może brak właśnie szczytowania tak na Ciebie wpływa?...więc może przejdź się do WC Dobry Człowieku bo ciśnienie masz wzbierające...

A co do górowania to udowadniasz że nad nami wszystkimi górujesz i to bardzo!

...z wyrazami głębokiego szacunku...

Rom-Kon

A co Ci Dobry Człowieku nie pasuje? Halogen za mały? czy pace za krótkie? Bo chyba nie to że mając do wyboru wkrętarki aku ...ciężkie, nie poręczne bo nie można odłożyć ich na drabinę i w dodatku wolnoobrotowe ...wybieramy (tak tak ja też z nimi pracuję) lekkie i poręczne przewodówki... Jeśli nigdy nie wkręciłeś powyżej 1000 sztuk wkrętów (i to w sufit!!!) na zmianę to raczej nie mamy o czym rozmawiać...

...a już wiem co Ci nie pasuje! Libelle w poziomicach PRO! Nie szczytują...eeee chyba górują czy jakoś tak... A może brak właśnie szczytowania tak na Ciebie wpływa?...więc może przejdź się do WC Dobry Człowieku bo ciśnienie masz wzbierające...

A co do górowania to udowadniasz że nad nami wszystkimi górujesz i to bardzo!

...z wyrazami głębokiego szacunku...

Rom-Kon

nawkręcałem sie nawierciłem itp ... i również kiedyś takim sprzętem typu toya czy pegazus - i wiem z doświadczenia że praca takim sprzętem nie jest ani tania, ani bezpieczna, ani efektywna - efektowna również nie jest.

Miałeś kiedyś w ręku wkrętarkę akumulatorową boscha z serii niebieskiej w połączeniu z markowymi bitami, wyposazonymi w sprzegla ? Mówisz lekkość i wysokie obroty - to powinieneś zainteresować się narzędziami pneumatycznymi z podajnikami.

jeśli ktoś używa narzędzi profesionalnie to zwrócą mu się bardzo szybko !

i nie tylko poprzez małą awaryjnosc - ale czas wykonania roboty. W tym samym czasie możesz wkręcić 1000 wkrętów pegazusem a profesionalnym sprzętem 2 czy 3 tys bez odcisków na dłoniach spowodowanych brakiem ergonomii (ważne !)

jak sobie przypomne ile kiedys sie meczylem by wiertarka z mechanicznym udarem wiercic w scianie to sie za glowe łapie :) Zależy jeszcze w co trafiłes, jak w spoine to radość ... a zarazem niepewnosc czy kołek bedzie trzymał.

Markowy SDS w betonie wierci szybciej niż pegazus w drewnie :) jedyne czego sie trzeba obawiac to by nie przytrzymac za dlugo i nie przewiercic sie na druga strone sciany.

Mówisz o niwelacji hydrostatycznej ... jaką uzyskujesz dokładnosć takimi pomiarami ?

nawet tak banalne narzędzie jak ... młotek. Ileż nerwów kosztuje wypadajaca drewniana rękojeść ... A weź do ręki markowy młotek ... wbijanie jest przyjemnością.

na zachodzie pojęcie ergonomia już jest podstawą. u nas w Polsce jeszcze jak widać nie wszędzie.

... Bo chyba nie to że mając do wyboru wkrętarki aku ...ciężkie, nie poręczne bo nie można odłożyć ich na drabinę i w dodatku wolnoobrotowe ...wybieramy (tak tak ja też z nimi pracuję) lekkie i poręczne przewodówki... Jeśli nigdy nie wkręciłeś powyżej 1000 sztuk wkrętów (i to w sufit!!!) na zmianę to raczej nie mamy o czym rozmawiać...

...

Mylisz się i to bardzo.

Mąż swoją Makitę Li-ion 18V przy pasku nosi, a młot SDS na te same baterie tylko fruwa po domu kładąc instalcje - i to fakt wiercenie w betonie nigdy nie było takie przyjemne. Nawet dekarz z 30 letnim stażem był w szoku kiedy wziął te narzędzia w ręce (a używa przewodowego pegazusa - dach robił 2 miesiące).

Przy wyborze Pegazus aku czy przewodowy - masz rację. Przy profesjonalnym podjeściu do sprawy kolega T-rex - ma 100% racji.

...gdybym musiał budować prestiż firmy to bym nosił elegancką walizeczkę w kolorze czerwonym z dużym napisem HILTI tak jak "alarmiści" z mojej budowy jakieś pół tygodnia temu... walizeczka wypucowana na błysk! Młot błyszczał! Absolutny brak śladów użycia! Wszystko krzyczało "zobaczcie jaką profesjonalną firmą jesteśmy" ...przyszli zamontować klawiaturę i czujkę dymu... po jakiego grzyba targali sprzęt do wiercenia i kucia w stropach z monolitu lub żerania? A dobrze wiedzieli co będą robić! :lol:

Inny problem z drogim i markowym sprzętem to jest taki że potrafi zniknąć się! Jak jest parę ekip na budowie to narzędzia trzeba nosić na sznurku na szyi! ...o drobiazgach typu młotek... nóż... kombinerki czy wkrętaki to nawet nie wspominam.

...i wracam jeszcze do wkrętarek...

Bezprzewodowe odpadają bo ciężkie i nieporęczne... (dla mnie)

A przewodówki markowe kosztują około 500zł... bez markowe około 200zł. Czym one się różnią?

Mówisz o niwelacji hydrostatycznej ... jaką uzyskujesz dokładnosć takimi pomiarami ?

Dokładność... a raczej jej brak... menisk w rurce i grubość ołówka... czasem zjawisko paralaksy ale raczej pomijalne tak samo jak pomijalne są fluktuacje grawitacyjne... mówię oczywiście o długości 15m ...bo taki mam wężyk :lol: :lol: :lol:

Widzę, że kolega Rom-Kon nie miał w życiu porządnej firmówki w ręku...

Prywatnie Kinzo wiertarka zdechła w ciągu dwóch dni.

Firmowo - wkrętarka 12V Hitachi (ciężka i słaba? hehe nikt średnio rozgarnięty takiej bzdury nie powie). Kolega stolarz zamówił po pierwszym styku dwie takie (ok. 400zł/szt), bo nie mógł juz patrzeć na toyowaty shit. A i załapał się na nową ERGONOMICZNĄ serię, leżącą w ręku jak ulał i jednocześnie ważącą mniej niż moja mała wiertarka przewodowa.

Młot Bosch G7 i 11 (mina klienta przy przewiercaniu starego, półmetrowego fundamentu w kilka minut bezcenna: "to tak się da???"), mały Makita/Hitachi (wczoraj przeróbka instalacji trwała z wykuciem 80cm ściany ok. 15 min).

Że nie wspomnę o wierceniu otworów w żelbecie czy też nawiertach w grubej na 10 mm nierdzewce.

Z niefirmowych mam tylko podręcznego flexa i małą wiertarkę z Castodramatu. A to dlatego, że rzadko używam.

Widzę, że kolega Rom-Kon nie miał w życiu porządnej firmówki w ręku...

Prywatnie Kinzo wiertarka zdechła w ciągu dwóch dni.

Firmowo - wkrętarka 12V Hitachi (ciężka i słaba? hehe nikt średnio rozgarnięty takiej bzdury nie powie). Kolega stolarz zamówił po pierwszym styku dwie takie (ok. 400zł/szt), bo nie mógł juz patrzeć na toyowaty shit. A i załapał się na nową ERGONOMICZNĄ serię, leżącą w ręku jak ulał i jednocześnie ważącą mniej niż moja mała wiertarka przewodowa.

Młot Bosch G7 i 11 (mina klienta przy przewiercaniu starego, półmetrowego fundamentu w kilka minut bezcenna: "to tak się da???"), mały Makita/Hitachi (wczoraj przeróbka instalacji trwała z wykuciem 80cm ściany ok. 15 min).

Że nie wspomnę o wierceniu otworów w żelbecie czy też nawiertach w grubej na 10 mm nierdzewce.

Z niefirmowych mam tylko podręcznego flexa i małą wiertarkę z Castodramatu. A to dlatego, że rzadko używam.

LUDZIE!!! A gdzie ja mam w ścianach żelbet! Z młotem do bk lub do porothermu? A może osadzak prochowy?

...ja nie kuję fundamentów... nie moja profesja... ja wiercę otwory fi 6-8mm ...dużo ich ale raczej średnice małe... w jednej ręce trzymam profil UD w drugiej wiertarkę (jedną ręką)... wiertło Joran lub Irwin ...mały docisk by przebić blachę profila i oczywiście wiertło "wpada" w ściane że łeb wiertarki wciska się w profil... czy to tak trudno zrozumieć?

Czy do wbicia calowego gwoździa też używasz młotka 1.5kg? Przecież jaka wygoda... raz uderzysz i gwóźdź wbity a takim 800g to pukasz ze 3 razy...

...dostawcy pizzy mają takie badziewne skuterki... ledwo wyciągają 60km/h czemu taka TelePizza nie zainwestuje w porządne samochody... np we Warszawie... ciekawe nie? Pewnie szefowie firmy nigdy nie jeździli porządnym samochodem! Nie wiedzą co to wygoda...

I jeszcze jedno... ekonomia... jeśli mam do przewiercenia lub przekucia np. fundament ...raz na 2 lata... bo mi się tak trafiło to mam kupować Hilti za 4500zł? Fakt taką maszyną zrobię to w 15 minut czy też lepiej kuć 2 godziny maszyną za 130zł i wyrzucić ją po skończeniu? ... a na takie okazje to są wypożyczalnie lub znajomi np. hydraulicy co się stale takim sprzętem posługują...

Firmowo - wkrętarka 12V Hitachi (ciężka i słaba? hehe nikt średnio rozgarnięty takiej bzdury nie powie). Kolega stolarz zamówił po pierwszym styku dwie takie (ok. 400zł/szt), bo nie mógł juz patrzeć na toyowaty shit.
Kolega stolarz nie przykręca płyt G-K! Wkrętarki do płyt obojętnie czy to przewodowe czy aku mają 2500-3300 obrotów na min... czy Twoja wkrętarka takie obroty ma? Poszukaj w necie profesjonalnej wkrętarki siecowej Duraspin model DS200/230V ...kosztuje około 1000zł... i wyobraź sobie że we ferworze walki z płytą na suficie spada ona z drabiny na beton... czyja wina? oczywiście PRACOWNIKA więc musi odkupić... co mnie to że to był wypadek? w tym miesiącu ma słaby zarobek... ale ja jako pracodawca mam to w d... zniszczył niech płaci... A jeśli to ja zniszczę o k... mam tysiaka w plecy! a Pegasus?...do śmietnika i następny! mam w plecy 35zł...

Rom-Kon czytaj wolniej. Mowa o młocie była tylko przykładem, robiłem tez podkucia Kinzo i p... się z małym rowkiem ponad godzinę.

Opisałem swoje doświadczenia z narzędziami profesjonalnymi. Mój kolega, który u mnie robił sufit z g-k korzystający ze swojego Skila pożyczył ową Hitachi i nie bardzo chciał potem wrócić do swojej.

Inaczej trzymasz ją w ręce, inaczej reaguje na regulację zarówno obrotów(płynne) jak i siły wkręcania. A funkcja wiertarki wystarczyła mi spokojnie do robienia otworów w betonie.

No i żadnej "smyczy" podłączonej do prądu. Przy jednocześnie dość niewielkiej wadze.

Co do upadku na glebę - spadła z 3m, złamała sie w pół i działała dalej. Prowizorycznie pokleiłem, a potem w serwisie za w sumie niewielką kaskę wymieniłem obudowę i mam ją do dzisiaj.

[quote name="Rom-Kon"

LUDZIE!!! A gdzie ja mam w ścianach żelbet! Z młotem do bk lub do porothermu? A może osadzak prochowy?

...ja nie kuję fundamentów... nie moja profesja... ja wiercę otwory fi 6-8mm ...dużo ich ale raczej średnice małe... w jednej ręce trzymam profil UD w drugiej wiertarkę (jedną ręką)... wiertło Joran lub Irwin ...mały docisk by przebić blachę profila i oczywiście wiertło "wpada" w ściane że łeb wiertarki wciska się w profil... czy to tak trudno zrozumieć? [/quote]

Profesionalne narzedzia nie sa tylko do żelbetu. Ale zarówno szpachelka, narzędzia do obróbki GK jak i łopata do kopania rowów może być profesionalna.

mały docisk by przebić blachę profila

używając profesionalnych narzędzie byś blachy nie brzebijał - a przewiercał ;)

Czy do wbicia calowego gwoździa też używasz młotka 1.5kg? Przecież jaka wygoda... raz uderzysz i gwóźdź  wbity a takim 800g to pukasz ze 3 razy...

o ile topex ma dwa młotki o tyle profesionalna firma 10 i każdy w wersji dla prawo i lewo ręcznych :) z pewnoscia dobierzesz dopowiedni.

...dostawcy pizzy mają takie badziewne skuterki... ledwo wyciągają 60km/h czemu taka TelePizza nie zainwestuje w porządne samochody... np we Warszawie... ciekawe nie? Pewnie szefowie firmy nigdy nie jeździli porządnym samochodem! Nie wiedzą co to wygoda...

ergonomia :) wiesz ile trwała by podróż samochodem w korkach ? a pewnie widzisz jak skuterek mknie środkiem. Że badziewne tez bym nie powiedział ...

I jeszcze jedno... ekonomia... jeśli mam do przewiercenia lub przekucia np. fundament ...raz na 2 lata... bo mi się tak trafiło to mam kupować Hilti za 4500zł? Fakt taką maszyną zrobię to w 15 minut czy też lepiej kuć 2 godziny maszyną za 130zł i wyrzucić ją po skończeniu? ... a na takie okazje to są wypożyczalnie lub znajomi np. hydraulicy co się stale takim sprzętem posługują...

jedni kuja - to mają młoty, inni szpachluja - szpachelki - jeszcze inni wkręcają - wkrętarki.

Kolega stolarz nie przykręca płyt G-K! Wkrętarki do płyt obojętnie czy to przewodowe czy aku mają 2500-3300 obrotów na min... czy Twoja wkrętarka takie obroty ma? Poszukaj w necie profesjonalnej wkrętarki siecowej Duraspin model DS200/230V ...kosztuje około 1000zł... i wyobraź sobie że we ferworze walki z płytą na suficie spada ona z drabiny na beton... czyja wina? oczywiście PRACOWNIKA więc musi odkupić... co mnie to że to był wypadek? w tym miesiącu ma słaby zarobek... ale ja jako pracodawca mam to w d... zniszczył niech płaci... A jeśli to ja zniszczę o k... mam tysiaka w plecy! a Pegasus?...do śmietnika i następny! mam w plecy 35zł...

pegazus jak spadnie to nie ma co zbierac ;)

jak hitachi spadnie to sie ledwo zarysuje. A jak za 10 upadkiem coś stanie - to jest co naprawiać. Części masz w 24h.

Od kradzieży są ubezpieczenia.

cz 1000 zł to duzo na cos co masz w reku przez 8h dziennie ?

Dokładność... a raczej jej brak... menisk w rurce i grubość ołówka... czasem zjawisko paralaksy ale raczej pomijalne tak samo jak pomijalne są fluktuacje grawitacyjne... mówię oczywiście o długości 15m ...bo taki mam wężyk

to żart oczywiscie ?

A przewodówki markowe kosztują około 500zł... bez markowe około 200zł. Czym one się różnią?

markowa za 500 - troche malo :)

czym sie roznia :) ? - chyba nigdy taka nie pracowales caly dzien - bo bys innej do reki nie chcial wziac.

• 2 months później...
Rom-Kon czytaj wolniej. Mowa o młocie była tylko przykładem, robiłem tez podkucia Kinzo i p... się z małym rowkiem ponad godzinę.

Opisałem swoje doświadczenia z narzędziami profesjonalnymi. Mój kolega, który u mnie robił sufit z g-k korzystający ze swojego Skila pożyczył ową Hitachi i nie bardzo chciał potem wrócić do swojej.

Inaczej trzymasz ją w ręce, inaczej reaguje na regulację zarówno obrotów(płynne) jak i siły wkręcania. A funkcja wiertarki wystarczyła mi spokojnie do robienia otworów w betonie.

No i żadnej "smyczy" podłączonej do prądu. Przy jednocześnie dość niewielkiej wadze.

Co do upadku na glebę - spadła z 3m, złamała sie w pół i działała dalej. Prowizorycznie pokleiłem, a potem w serwisie za w sumie niewielką kaskę wymieniłem obudowę i mam ją do dzisiaj.

Ja z Hitachi miałem swoje pierwsze doświadczenie jak sąsiad pożyczył ode mnie Boscha i zajechał go. Maszyna tego samego dnia była mi potrzebna. Mieszkałem wtedy w niezbyt wielkim miasteczku, a w sklepie z bardziej profesjonalnych sprzętów był tylko Hitachi. Więc kupiłem, z musu bo z musu. No i zacząłem z nią pracować i mile mnie zaskoczyła. Faktycznie pracuje się z nią lepiej. Później jak się budowałem, to ukradli mi ją. Hehe, taka jest moja historia osobistego zetknięcia się z tą marką, dosyć duży zbieg okoliczności, ale dzięki niemu poznałem tę markę i ciągle pracuję na ich narzędziach.

Użytkuję elektronarzędzie różne, od Hilti po no-name, po kolejnej awarii któregoś z niebieskich Boschów przeszedłem na system "10 tanich zamiast jednej firmówki" - koszta spadły.

Ostatnio kupuję głownie takie cuda o nazwie Blaukraft - i jeszcze nic nie udało nam się zajechać. Średnia cena narzędzia tej firmy to 100 zł, a funkcjonalność i żywotność na poziomie Hilti, Kressa, Metabo.

A btw co sądzicie o narzędziach NEO? Takie pomarańczowo-szare z reguły. Cenę mają pomiędzy tymi najtańszymi a tymi drogimi.

Mam trochę tych narzędzi, głównie morsy - po ponad roku intensywnego użytkowania jeszcze niczego nie udało się zepsuć, większość sztuk nawet nie ma widocznych śladów pracy. Bardzo dobre materiały użyli Chińczycy do produkcji tych narzędzi, a i rozwiązania techniczne też oryginalne- nawet Facom mógłby od nich parę ciekawostek skopiować. Stosunek jakości do ceny rewelacyjny.