Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mieszkanie w lokalu użytkowym

MaPa

Recommended Posts

Znajoma sprzedaje lokal użytkowy (który kiedyś był najprawdopobniej zwykłym mieszkaniem, ale tego nie jestem pewien). Jestem nim zainteresowany, ale bardziej w celu zamieszkania w nim niż prowadzenia jakiejkolwiek działalności. W przyszłości nie wykluczam jednak takiej ewentualności. Lokal ten jest na parterze budynku mieszkalnego, nawet wejście jest z klatki schodowej. W budynku istnieje wspólnota mieszkaniowa.

Co mnie moze spotkać, jeżeli po prostu będę sobie tam mieszkał?

- ze strony administracji

- od wspólnoty

- od życzliwych sasiadów

- od innych

Czy trzeba zmieniać sposób użytkowania? Jeżeli tak to ile to kosztuje i ile to trwa?

A może po prostu założyć np. sklep internetowy ze sprzedażą tylko poprzez Internet, albo coś w tym stylu, a że trzeba nieraz pracować całą noc...

Proszę o rady i przestrogi!

Póki co nasuwa mi się tylko jedno: koszta. Podatek od mieszkania jest dużo niższy od tego za prowadzenie działalności.

Poza tym zostaje tylko sie dowiedziec, czy w urzedzie nie bedą robili problemów z zameldowaniem w miejscu prowadzenia działalności. Bo raczej nikt (moze z wyjatkiem sanepidu :-)) nie bedzie ci robił problemów z powodu odpoczynku w czasie pracy (odpoczynku 8godzinnego w porach nocnych :).