sloneczny_slonecznik 29.05.2007 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 mój znajomy, archtekt- tak na marginesie powiedział mi ostatnio coś co nie daje mi spokoju minowicie: że ciemne dachy np. grafitowe, bardzo mocno się nagrzewają, przez co latem na poddaszu jest bardzo gorąco, a poza tym na nagrzanej powerzchni powstają jakieś szczeliny no właśnie ... co robić, a ja chciałam dach w kolorze grafitu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 29.05.2007 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 no właśnie ... co robić, a ja chciałam dach w kolorze grafitu W systemie Isomax ciemny kolor dachówki jest wskazany - powierzchnia dachu służy jako kolektor słoneczny. Ciepło z dachu jest gromadzone pod budynkiem. Za odpowiednią temperaturę w budynku jest odpowiedzialny system wentylacji, ogrzewania i klimatyzacji. Więcej szczegółów w wątkach : http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1821353#1821353 http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1812190#1812190 Może warto zainteresować tym systemem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogo5660 29.05.2007 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 A od czego jest izolacja? Zima nie przepuszcza ciepla na zewnatrz a latem powoduje nieprzepuszczanie ciepla do wewnatrz... pomijam straty cieplne ktorych nie da sie uniknac... a powstawanie szczelin to tego jeszcze nie slyszalem- a jaka dachowka cement czy ceramika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pan od ciasteczek 29.05.2007 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 Ale mi pasuje ten temat.Zdecydowałem się na czarny cisar Braasa i zastanawiam się teraz jak bardzo nagrzewa się taka dachówka w stosunku do czerwonej.Dodam tylko, że w poprzednim domu mieliśmy starą dachówkę Braasa w kolorze ceglastym, nie ocieplone i nie zaizolowane poddasze i latem nagrzewało się strasznie.Teraz mam w projekcie 20cm wełny - nie wiem na ile to pomoże.Może wypowie się ktoś kto ma czarny/grafitowy/ciemnobrązowy dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suwalek 29.05.2007 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 Mam dachówkę czarną cementową na domu parterowym. Nad parterem ocieplenie wełną 25 cm. Dom ustawiony kalenicą w linii północ-południe, od południa zadaszenie nad tarasem, blokujące promienie słońca, które nie wpadają bezpośrednio do wnętrza domu.. W domu jest bardzo przyjemnie, nieco chłodniej niż na tarasie, nie dostrzegam ujemnych skutków nagrzania dachu. Nie wiem do jakiej temperatury nagrzewają sie dachówki, ale tynk ściany zewnętrznej - zielony, nagrzewa się w słońcu bardzo mocno, jednak nie czuć tego na wewnętrznej powierzchni ściany (suporeks 24cm + styropian 12cm). Na nieużytkowym poddaszu bardzo ciepło i sucho, jak w saunie, którą chyba tam kiedyś zrobię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogo5660 29.05.2007 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 Mam braz Brass ocieplenie welna 20 cm i w domu latem jest dobrze(dodam jeszcze za mam mury z Porothermu 44) na poddaszu nie mam jeszcze ocieplenia i jak wchodze tam w sloneczny dzien to jest masakra ale planuje ocieplenie rowniez welna 20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 29.05.2007 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 Mam dach grafitowy, który nawiasem mówiąc sam kładłem. Fakt, nagrzewa się nieźle, od strony południowej dachówki były tak gorące, że podczas pracy przy kominie parzyły mnie w d.....Ale. Pod dachówkami jest przecież przestrzeń powietrzna, i powiem Wam, że choć w tej chwili nie mam jeszcze na poddaszu żadnej izolacji, wogóle nie czuć tam upału. Izolacja dopełni szczęścia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sloneczny_slonecznik 30.05.2007 05:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 dziękuję za Wasze wypowiedzi zapomniałam na początku napisać, żeu nas będzie blachodachówka[/] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 30.05.2007 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 dziękuję za Wasze wypowiedzi zapomniałam na początku napisać, że u nas będzie blachodachówka[/] To tym bardziej nie wiem, gdzie miałyby powstawać te szczeliny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 30.05.2007 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 Pewnie na łączeniach blach, na zakładkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 30.05.2007 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 prawdą jest ze sią nagrzewa i to potwornie prawdą jest tez ze trzeba dac dobre ocieplenie ale jak to ładnie wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 30.05.2007 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 nagrzewa sie okrutnie - ale dobra izolacja i problem nagrzewania poddasza zniknie - chyba ze masz wiele okien polaciowych od poludnia - jezeli taj jest to bedzie ciepło - aha 20 cm to trochę malo - daj min 25 cm i polecam deskowanie pod blachodachowke całego dachu - bardzo dobrze izoluje cieplnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 30.05.2007 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 ... polecam deskowanie pod blachodachowke całego dachu - bardzo dobrze izoluje cieplnie Nie izoluje lepiej od np. wełny mineralnej, ale pozwala na wykonanie drożnej szczeliny powietrznej pod blachodachówką ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 30.05.2007 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 ... polecam deskowanie pod blachodachowke całego dachu - bardzo dobrze izoluje cieplnie Nie izoluje lepiej od np. wełny mineralnej, ale pozwala na wykonanie drożnej szczeliny powietrznej pod blachodachówką ... nikt nie pisze że izoluje lepiej niz wełna a o so chosi tobie z tą droższą szczeliną bo nie wiem co autor miał na mysli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 30.05.2007 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 ... polecam deskowanie pod blachodachowke całego dachu - bardzo dobrze izoluje cieplnie Nie izoluje lepiej od np. wełny mineralnej, ale pozwala na wykonanie drożnej szczeliny powietrznej pod blachodachówką ... nikt nie pisze że izoluje lepiej niz wełna a o so chosi tobie z tą droższą szczeliną bo nie wiem co autor miał na mysli Drożnej, a nie droższej. To dwa różne wyrazy. Zastosowanie folii wstępnego krycia zamiast pełnego deskowania powoduje często zatkanie szczeliny powietrznej pod blachodachówką lub znaczne ograniczenie jej przekroju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 30.05.2007 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 okazuje sie ze kursy szybkiego czytania wcale nie są takie świetne - - nastepnym razem czytaj wolniej i ze zrozumieniem ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 31.05.2007 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 Zastosowanie folii wstępnego krycia zamiast pełnego deskowania powoduje często zatkanie szczeliny powietrznej pod blachodachówką lub znaczne ograniczenie jej przekroju. To dość ciekawe stwierdzenie. Czy możesz je uzasadnić? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 01.06.2007 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2007 To dość ciekawe stwierdzenie. Czy możesz je uzasadnić? Pozdrawiam. No może czasami przesadzam, jednak prawdę mówiąc rzadko zdarzało mi się widzieć na budowie folię wstępnego krycia porządnie naciągniętą i przymocowaną. Taka sytuacja siłą rzeczy zmniejsza przekrój kanału wentylacyjnego pomiedzy folią wstępnego krycia i blachodachówką. Przy pełnym deskowaniu tego typu problemy raczej nie występują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 02.06.2007 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2007 ... rzadko zdarzało mi się widzieć na budowie folię wstępnego krycia porządnie naciągniętą i przymocowaną. Taka sytuacja siłą rzeczy zmniejsza przekrój kanału wentylacyjnego pomiedzy folią wstępnego krycia i blachodachówką. Przy pełnym deskowaniu tego typu problemy raczej nie występują. Skoro folia wstępnego krycia jest lekko zwieszona to chyba zwiększa się przestrzeń pomiędzy nią a blachodachówką. Moim zdaniem poprawne zamocowanie folii to właśnie z lekkim zwisem umożliwiającym spływanie skroplin środkiem pomiędzy krokwiami co gwarantuje nie podciąganie wody pod kontrłaty. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwonaszczytno 03.06.2007 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2007 Dokładnie jak pisze pan Wilhelmi, folia ma zwisać swobodnie a nie być naciągnięta, strzałka ugięcia nawet do 2,5 cm, zwisająca lużno folia nie jest wadą, nie mówimy tutaj o bardzo dużym ugięciu powyżej tej strzałki oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts