Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ciemne dachy np. grafitowe

sloneczny_slonecznik

Recommended Posts

mój znajomy, archtekt- tak na marginesie

powiedział mi ostatnio coś co nie daje mi spokoju

minowicie:

że ciemne dachy np. grafitowe, bardzo mocno się nagrzewają, przez co latem na poddaszu jest bardzo gorąco, a poza tym na nagrzanej powerzchni powstają jakieś szczeliny

no właśnie ... co robić, a ja chciałam dach w kolorze grafitu :(

no właśnie ... co robić, a ja chciałam dach w kolorze grafitu :(

W systemie Isomax ciemny kolor dachówki jest wskazany - powierzchnia dachu służy jako kolektor słoneczny. Ciepło z dachu jest gromadzone pod budynkiem.

Za odpowiednią temperaturę w budynku jest odpowiedzialny system wentylacji, ogrzewania i klimatyzacji.

Więcej szczegółów w wątkach :

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1821353#1821353

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1812190#1812190

Może warto zainteresować tym systemem :).

Ale mi pasuje ten temat.

Zdecydowałem się na czarny cisar Braasa i zastanawiam się teraz jak bardzo nagrzewa się taka dachówka w stosunku do czerwonej.

Dodam tylko, że w poprzednim domu mieliśmy starą dachówkę Braasa w kolorze ceglastym, nie ocieplone i nie zaizolowane poddasze i latem nagrzewało się strasznie.

Teraz mam w projekcie 20cm wełny - nie wiem na ile to pomoże.

Może wypowie się ktoś kto ma czarny/grafitowy/ciemnobrązowy dach.

Mam dachówkę czarną cementową na domu parterowym. Nad parterem ocieplenie wełną 25 cm. Dom ustawiony kalenicą w linii północ-południe, od południa zadaszenie nad tarasem, blokujące promienie słońca, które nie wpadają bezpośrednio do wnętrza domu..

W domu jest bardzo przyjemnie, nieco chłodniej niż na tarasie, nie dostrzegam ujemnych skutków nagrzania dachu.

Nie wiem do jakiej temperatury nagrzewają sie dachówki, ale tynk ściany zewnętrznej - zielony, nagrzewa się w słońcu bardzo mocno, jednak nie czuć tego na wewnętrznej powierzchni ściany (suporeks 24cm + styropian 12cm).

Na nieużytkowym poddaszu bardzo ciepło i sucho, jak w saunie, którą chyba tam kiedyś zrobię :-)

Mam dach grafitowy, który nawiasem mówiąc sam kładłem. Fakt, nagrzewa się nieźle, od strony południowej dachówki były tak gorące, że podczas pracy przy kominie parzyły mnie w d.....

Ale. Pod dachówkami jest przecież przestrzeń powietrzna, i powiem Wam, że choć w tej chwili nie mam jeszcze na poddaszu żadnej izolacji, wogóle nie czuć tam upału. Izolacja dopełni szczęścia.

... polecam deskowanie pod blachodachowke całego dachu - bardzo dobrze izoluje cieplnie :D

Nie izoluje lepiej od np. wełny mineralnej, ale pozwala na wykonanie drożnej szczeliny powietrznej pod blachodachówką ...

nikt nie pisze że izoluje lepiej niz wełna :roll:

a o so chosi :-? tobie z tą droższą szczeliną bo nie wiem co autor miał na mysli

... polecam deskowanie pod blachodachowke całego dachu - bardzo dobrze izoluje cieplnie :D

Nie izoluje lepiej od np. wełny mineralnej, ale pozwala na wykonanie drożnej szczeliny powietrznej pod blachodachówką ...

nikt nie pisze że izoluje lepiej niz wełna :roll:

a o so chosi :-? tobie z tą droższą szczeliną bo nie wiem co autor miał na mysli

Drożnej, a nie droższej. To dwa różne wyrazy.

Zastosowanie folii wstępnego krycia zamiast pełnego deskowania powoduje często zatkanie szczeliny powietrznej pod blachodachówką lub znaczne ograniczenie jej przekroju.

Zastosowanie folii wstępnego krycia zamiast pełnego deskowania powoduje często zatkanie szczeliny powietrznej pod blachodachówką lub znaczne ograniczenie jej przekroju.

To dość ciekawe stwierdzenie. Czy możesz je uzasadnić? Pozdrawiam.

To dość ciekawe stwierdzenie. Czy możesz je uzasadnić? Pozdrawiam.

No może czasami przesadzam, jednak prawdę mówiąc rzadko zdarzało mi się widzieć na budowie folię wstępnego krycia porządnie naciągniętą i przymocowaną.

Taka sytuacja siłą rzeczy zmniejsza przekrój kanału wentylacyjnego pomiedzy folią wstępnego krycia i blachodachówką.

Przy pełnym deskowaniu tego typu problemy raczej nie występują.

... rzadko zdarzało mi się widzieć na budowie folię wstępnego krycia porządnie naciągniętą i przymocowaną.

Taka sytuacja siłą rzeczy zmniejsza przekrój kanału wentylacyjnego pomiedzy folią wstępnego krycia i blachodachówką.

Przy pełnym deskowaniu tego typu problemy raczej nie występują.

Skoro folia wstępnego krycia jest lekko zwieszona to chyba zwiększa się przestrzeń pomiędzy nią a blachodachówką.

Moim zdaniem poprawne zamocowanie folii to właśnie z lekkim zwisem umożliwiającym spływanie skroplin środkiem pomiędzy krokwiami co gwarantuje nie podciąganie wody pod kontrłaty. Pozdrawiam.