Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

baterie termostatyczne - cały komplet

Recommended Posts

no wlasnie ... z tym jest problem

popatrz na to :

http://www.roca.pl/asortyment.phtml?idd=2&idg=26&ida=695

i pomysl czy nie mozna pozenic oddzeilnych zaworow i wylewki (nie tylko w Roca) ale wtedy na zlewie oddzielnie musza byc zawory i oddzielnie wylewka.

gdzies widzialem jeszcze inne rozwiazanie (nie moge znalezc strony): gdzie temperature ustala sie przesuwajac/obracajac "obraczke" na korpusie a reszta jest podobnie jak przy zwaklej baterii ... wydaje mi sie ze to byla jakas wloska firma ...

Bo i po co? Jedna rada: jesli naprawde chcesz baterie teromstatyczne, a jedynym powodem, by ich chciec jest male dziecko - trudniej je poparzyc w kapieli, to wybieraj z gornej polki. Baterie termostatyczne z Makro po 100 euro (wanna+prysznic) wystarczaja zaledwie na okres gwarancyjny. Ja przerobilem takie 4. I wyleczylem sie. Zwykly zawor mieszajacy z wajcha plus zasobnik, ktory stabilizuje temperature CWU jest o wiele lepszym rozwiazaniem. A jesli juz musisz: tylko Grohe.

Tomie!!!, piszę całkowicie poważnie. Sam używam baterii termostatycznej, w prysznicu. Służy mi ona przedewszystkim do ochrony przed poparzeniem, mam piecyk gazowy przepływowy. Ale widziałem ofertę właśnie takich zaworów mieszających termostatycznych, sądzę że jest dosyć ciekawa. Taki zawór mieszający kosztuje ok 200-300 PLN, a zastąpiłby kilka baterii.

Marek.

Tomie!!!, piszę całkowicie poważnie. Sam używam baterii termostatycznej, w prysznicu. Służy mi ona przedewszystkim do ochrony przed poparzeniem, mam piecyk gazowy przepływowy. Ale widziałem ofertę właśnie takich zaworów mieszających termostatycznych, sądzę że jest dosyć ciekawa. Taki zawór mieszający kosztuje ok 200-300 PLN, a zastąpiłby kilka baterii.

Marek.

rozumiem

ale twoj pomysl ogranicza: czasami w kuchni potrzeba bardzo cieplej wody a ktroej temperature ograniczysz zaworem. za to prysznic i tak musi miec baterie termostatyczna bo kazdy chce miec inna temperature.

rozumiem

ale twoj pomysl ogranicza: czasami w kuchni potrzeba bardzo cieplej wody a ktroej temperature ograniczysz zaworem. za to prysznic i tak musi miec baterie termostatyczna bo kazdy chce miec inna temperature.

Ogranicza- oczywiście, ale jest alternatywnym rozwiązaniem. Raczej niemożliwe jest kupienie takiego zestawu baterii termostatycznych, jednej firmy, a może też w różnych kolorach. Patrząc cenowo- to jest najtaniej.

Lecz bardzo możliwe, że nie sprawdzi się z ogrzewaczem przepływowym.

Obecnie jakbym robił insalacje, zrobiłbym CW z bojlera i dwia takie zawory: 1- do prysznica i umywalek ok. 40oC, 2- do wanny i kuchni ok. 50oC. Lub 2- bez zaworu.

Marek.