Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe a parkiet dębowy??

Kostka1

Recommended Posts

Dołożę sceptykom i niedowiarkom jeszcze taką uwagę:

BUDUJECIE Z BLACHY FALISTEJ? Czy też może, tak jak wielu teraz, dobrze docieplone z zewnątrz obiekty?

W domach z blachy falistej utrata ciepła będzie tak szybka, że żadna podłogówka, nawet pokryta blachą miedzianą, nie uzupełni braków ciepła. ŻADNA ceramika i tam nie pomoże.

Im lepiej docieplony dom, tym mniejsza dynamika grzania jest potrzebna do utrzymania zadanych temperatur. Tym bardziej drewno na podłogówce. Drewno nie ogranicza wielości strumienia ciepła. TAK SAMO JAK STYROPIAN!!!

Ogranicza strumień w jednostce czasu. To nie to samo.

Adam M.

• Odpowiedzi 139
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie potrafisz użyć żadnych innych argumentów jak te, o których pisał Adam - " ale tak się nie robi". Powoływanie się na górali jest tego najlepszym przykładem.

Przecież mój następca wyliczył różnicę...

Mam ci napisać to jeszcze raz??

Niby dlaczego powoływanie się na górali nie jest najlepszym przykładem??

Ich drewno nie jest takim samym drewnem??

ja mam inne pytanie... mamy salon 30m2, pytanie co będzie najlepszym rozwiązaniem, kiedy zakładamy płytki na podłodze... ogrzewanie podłogowe czy tradycyjne kaloryfery, jak sie to przekłada na ciepło i koszty?

Podłogówka jest najlepszym rozwiązaniem!

Chyba jest nieco tańsza w eksploatacji...bo przy o wiele niższych parametrach temp. niż grzejniki odczuwa się dużo lepszy komfort cieplny.

Przy projektowaniu podłogówki przyjmuje się maksymalny opór cieplny okładziny płyty grzejnej na poziomie R = 0,15 mkwK/W co mniej więcej odpowiada wylewce o grubości 15 cm czyli trzeba tak zaprojektować podłogówkę aby strumień ciepła chętniej pokonywał tą dodatkową grubość niż warstwę izolacji na której leży płyta.

Dla parkietu o grubości 3 cm wartość oporu R będzie właśnie zbliżona do R=0,15 a dla cienkiego parkietu, mozajki o grubości 1 cm wartość wynosi ok. R= 0,1

Czyli z technicznego punktu widzenia jest to zrobienia a niechęć wykonawców parkietu do podłogówki wynika najczęściej z myślenia że jak zrobią się szpary pomiędzy klepkami to klient nie pójdzie do tego co podłogówkę robił tylko do tego co kładł parkiet.

A na szpary w parkiecie w stabilnych warunkach temperaturowych a takie mamy przy podłogówce wpływ ma wilgotność powietrza i gatunek drewna oraz jego jakość. Powstają one przecież nawet w parkietach bez podłogówki.

Kostka1

Ciekawy jestem, czy komukolwiek udało się rozwiać Twoje wątpliwości.

Podejrzewam, że podczytujesz jak ściera się tu cała masa "wiedzących" i nadal niewiele z tego wynika.

Decyzję na tak lub na nie musisz podjąć Ty. Ten temat cyklicznie powraca i jest tu wiele podobnych wątków do przejrzenia.

Zawsze w trakcie dyskusji MILCZĄCO przyjmowanych jest wiele założeń i wyciąganie z nich wniosków, uznawanych za pewniki, robione jest podświadomie.

Klasycznym nieporozumieniem jest pełne przeświadczenie, że system grzewczy MUSI być ciepły. Nic bardziej błędnego! Podłogówka, aby ogrzać pomieszczenia, powinna mieć temperaturę rzędu dwudziestu kilku stopni. Ty mając te 36,6stC (zakładam, że tak jest i życzę Ci, aby się nie zmieniało) MUSISZ odczuwać w dotyku, że podłoga jest CHŁODNA! Nie zimna ale właśnie chłodna! (płytki, przy drewnie efekt jest mniej widoczny)

Wiele osób tego właśnie pojąć nie potrafi. Jak się wywala taką kasę, to nie po to, aby system grzewczy był ZIMNY! Ogrzewanie MUSI BYĆ CIEPŁE bo jak nie jest, to jest do dupy!

Z podłogówką jest właśnie tak dziwnie, że jest chłodna (poprawnie wykonana) a w domu jest ciepło. Zupełnie nie rozumiem, co absolutnie stała w czasie i stabilizowana sporą masą płyty grzewczej, temperatura rzędu 28stC może zrobić z drewnem pokrycia podłogi. Czy wiesz do jakich temperatur ogrzewa się parkiet pod dobrze nasłonecznionymi drzwiami balkonu?

Drobny eksperyment pozwoli jednoznacznie każdemu wyrobić sobie pogląd na tę sprawę.

Należy w tym samym pomieszczeniu, na tym samym kawałku stołu położyć kawałek styropianu, płytkę podłogową, deseczkę i naczynie z wodą. Następnego dnia można założyć, że przedmioty te, leżąc całą dobę obok siebie i w takich samych warunkach będą miały TĘ SAMĄ TEMPERATURĘ!

Jeżeli teraz weźmiemy do ręki po kolei te przedmioty, to nagle się okaże ŻE NIE JEST TO PRAWDA!!! Rozum mówi jedno, a ręka wie swoje! Jedne są wyraźnie cieplejsze od drugich!

Cud?

Nie. To tylko ilustracja tych milczących założeń nie uwzględniających różnic gęstości materii. Pozornych pewników, na których opieramy swoje przeświadczenie o prawdziwości tego czy innego zjawiska. Dopiero świadomość występowania takich efektów pozwala jednoznacznie zadecydować : robimy tak, lub inaczej.

I o tym, tak naprawdę , była tutaj dyskusja.

Ja bym ten dąb na tę podłogę dał. Ładnie wygląda!

Pozdrawiam Adam M.

Osobiscie oglądałem swiadomie i dobrze zrobione podłogi drewniane pędzone podłogówką. Zyją i mają sie dobrze. Czyli można.

Co do odczucia ciepła podłogi to takie coś jak chłodna podłoga a w domu ciepło oczywiscie jest faktem "niemedialnym" ale... dom musi być "ciepły" Przy większych stratach musimy jakoś zrekomensowac ucieczke ciepła i podnosimy temp. ogrzewania. I wtedy faktycznie pod podłoga "musi" być dosyć wyskoa temp.

Anisia3

Bardzo Ci się ten parkiet na podłogówce rozleciał?

Daj fotkę.

Adam M.

W ogóle mi się nie rozleciał, bo nie zamierzam kłaść parkietu na podłogówce. Będę mieć parkiet i już. A nigdzie nie pisałam, że parkiet się rozleci, rozeschnie czy cokolwiek mu się stanie. Miałam na mysli drewno jako słaby przewodnik ciepła. Ale to chyba ty jestes fizykiem, więc powinieneś na ten temat wiedzieć coś więcej. :p

A co nam to przeszkadza, że drewno jest słabym przewodnikiem ciepła?

Trochę dłużej potrwa, zanim ciepło dotrze do pomieszczeń od momentu włączenia ogrzewania. A może ja nic nie kumam...

Ja już też nic nie kumam, bo właśnie się dowiedziałem, że pomimo zwiększonych oporów cieplnych nie powoduje to strat...

To ja chyba niepotrzebnie wydałem kase na styropian na chałupę...

Energia, raczej nie czeka w kolejce...z drugiej strony ma grunt...

Ograniczony warstwą izolacyjną styropianu (własnie po to jest) I jak pisałem wyżej sa wieksze straty przez izolacje o 0,12% (0,02 stopnia "ucieka" wiecej niz przy płytkach)

Ech te teoretyczne rozważania... I to straszenie -"wiedzących" :

Są ludzie, którzy jak się uprą, że będą mieć podłogówkę i drewno to tak zrobią. A potem jeszcze będą przekonywac innych, że to świetny pomysł i drewno w tej roli sie sprawdza. Można i tak.

Tylko jak słusznie zauważył kaczorek - po co?

Mam drewno na podłogówce, konkretnie parkiet dębowy. Mieszkam niespełna rok i jak łatwo policzyć mam za sobą sezon grzewczy. Parkiet wygląda tak samo jak tuż po ułożeniu, żadnych szpar nie ma. Z- tym, że od początku wiedziałam, ze będzie drewno na podłogówce więc odpowiednio zaprojektowano gr izolacji pod, mniejszy rozstaw rurek itd. Parkiet też odpowiedni : dwuwarstwowy gr 14mm na poddaszui 11 w salonie.

A po co ?

Ano po to, by dobrze się czuć we własnym domu - nie wyobrażam sobie podłóg niedrewnianych w pokojach.