zygmor 13.06.2007 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 A u mnie ma być podłogówka i deski w salonie. Ale zaplanowane jest to tak, że ogrzewane podłogówką będzie tylko obrzeże salonu, tak ok 1m, dyskusje jeszcze trwają. Pozostałe pomieszczenia ogrzewane jak trzeba, tylko salon inaczej.Czy to ma sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 13.06.2007 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 A w podłogówce będzie ta sama temperatura co w grzejnikach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.06.2007 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 Zygmor Mnie się wydaje, że salon ogrzewany jak trzeba, a reszta pomieszczeń inaczej! Grzegorz Saczek Jeżeli lubisz mieć w domu około 45stC - to tak. Jeżeli chcesz normalnie, jak wszyscy, to wpuszczasz pod podłogę około 30stC. Wtedy w domu jest około 20-22stC A podłoga ma ze 28stC. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 13.06.2007 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 Na parterze będzie tylko podłogówka, żadnych kaloryferów i dlatego moje pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 13.06.2007 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 Zygmor Mnie się wydaje, że salon ogrzewany jak trzeba, a reszta pomieszczeń inaczej! Grzegorz Saczek Jeżeli lubisz mieć w domu około 45stC - to tak. Jeżeli chcesz normalnie, jak wszyscy, to wpuszczasz pod podłogę około 30stC. Wtedy w domu jest około 20-22stC A podłoga ma ze 28stC. Adam M. Ale ja pytałem zygmor czy podłogówka będzie pędzona tą samą wodą co reszta instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 13.06.2007 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 Grzegorz Saczek, napisał Ale ja pytałem zygmor czy podłogówka będzie pędzona tą samą wodą co reszta instalacji. Nic z tego, salon, jak i reszta parteru będzie ogrzewane pompą ciepła thermogolv, więc żadna woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 14.06.2007 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 Nic z tego czyli podlogówka OUT ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 14.06.2007 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 Ale będzie jeszcze kominek z DGP i wtedy musi wystarczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_ok 15.06.2007 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 murator 6/2007str. 108 "Wprawdzie na na ogrzewanej podłodze można ułożyć drewnianą posadzkę,ale takie rozwiązanie ma sens wtedy, kiedy ciepło podłogi ma zapewnić mieszkańcom komfort, a nie stanowić ogrzewanie pomieszczenia" ....czyli jak na podłogówkę drewno to jeszcze kaloryfery? kto w końcu ma rację ??pozdrPiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 15.06.2007 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 murator 6/2007str. 108 "Wprawdzie na na ogrzewanej podłodze można ułożyć drewnianą posadzkę,ale takie rozwiązanie ma sens wtedy, kiedy ciepło podłogi ma zapewnić mieszkańcom komfort, a nie stanowić ogrzewanie pomieszczenia" .... czyli jak na podłogówkę drewno to jeszcze kaloryfery? kto w końcu ma rację ?? pozdr Piotr Zupełny brak logiki w tym stwierdzeniu. - Co to znaczy "ciepło podłogi", bo prawidłowo wykonana "podłogówka" w efekcie daje raczej "zimną" podłogę (24 - 29 max) - Jesli podłoga bedzie "ciepła", to w całym pomieszczeniu bedzie też ciepło - czyli ogrzewa całe pomieszczenie, a nie tylko podłoge. - Moim zdaniem "komfort" znaczy tyle, że w całym pomieszczeniu jest ciepło, a nie wtedy kiedy - no właśnie kiedy Nie ma przeciwskazań, aby dodatkowo instalować kaloryfery, czy np. dodatkowe nagrzewanie powietrzem. TYLKO PO CO? Z praktyki wynika, że podłogówka nawet "przykryta" drewnem spełnia swoje zadanie - bez konieczności dodatkowego dogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 15.06.2007 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 Ja piszę, Ty piszesz, On (Ona , Ono) pisze, Murator 6/2007str. 108 napisał, a diabli się cieszą i łapki zacierają!A papier jest cierpliwy i wszystko przyjmuje.A jak kto uwierzy w to, co napisali, to mu drzazga wejdzie! (wiecie czemu?) Sugeruję odrobienie zadania domowego, przeczytanie wątku od początku i załączenie rozumu. Będzie wiadomo co i jak.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawwwid 16.06.2007 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2007 Ogrzewanie podłogowe to ogrzewanie niskotemperaturowe, które zakłada określoną wydajność na m2. Wynika to z obliczeń i wiedzy technicznej. Tylko takie ma sens, które obliczone jest zgodnie z wiedzą budowlaną i doświadczeniem. Drewno to dobry materiał izolacyjny i przykrywanie nim podłogówki to paranoja ! Odradzają to producencu (renomowani) systemów ogrzewania podlogowego, producenci parkietów i desek i odradzają to prawdziwi fachowcy - prawdziwi to Ci którzy zajmują się tym na codzień a nie mądrzą się na forum nie mając o tym zielonego pojęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 16.06.2007 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2007 ...Tylko takie ma sens, które obliczone jest zgodnie z wiedzą budowlaną i doświadczeniem. Drewno to dobry materiał izolacyjny i przykrywanie nim podłogówki to paranoja ! Odradzają to producencu (renomowani) systemów ogrzewania podlogowego, producenci parkietów i desek i odradzają to prawdziwi fachowcy - prawdziwi to Ci którzy zajmują się tym na codzień a nie mądrzą się na forum nie mając o tym zielonego pojęcia. ar Ju siur? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 16.06.2007 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2007 Ogrzewanie podłogowe to ogrzewanie niskotemperaturowe, które zakłada określoną wydajność na m2. Wynika to z obliczeń i wiedzy technicznej. Tylko takie ma sens, które obliczone jest zgodnie z wiedzą budowlaną i doświadczeniem. Drewno to dobry materiał izolacyjny i przykrywanie nim podłogówki to paranoja ! Odradzają to producencu (renomowani) systemów ogrzewania podlogowego, producenci parkietów i desek i odradzają to prawdziwi fachowcy - prawdziwi to Ci którzy zajmują się tym na codzień a nie mądrzą się na forum nie mając o tym zielonego pojęcia. Pierwszy akapit (nie podkreslony) słuszny, ale dodał bym do tego "rodzaj materiału z jakiego wykonana bedzie podłoga". Natomiast akapit podkreslony zawiera w sobie stwierdzenia delikatnie mówiąc nie prawdziwe. Przytocz który to "renomowany" producent odradza stosowanie "drewna", piszą jedynie, że ten rodzaj wykończenia MUSI spełniać okreslone wymagania (grubośc, kierunek cięcia drewna, rodzaj kleju, wilgotność itp,). Dopowiem więcej. Dopuszczaja (ci producenci)mozliwośc stosowania nawet wykładzin podłogowych - oczywiście pod pewnymi warunkami. Tak na zupełnym marginesie. Jeszcze rok , no może, dwa lata temu, dokładnie taka sama dyskusja dotyczyła paneli podłogowych. Dziś ci sami ludzie, mówią, że panele są OK pod warunkiem, że przystosowane sa do tego rodzaju ogrzewania (podlogowego). ŚWIAT IDZIE DO PRZODU - to co wczoraj było nie możliwe - dzisiaj jest "na codzień". Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 16.06.2007 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2007 Szkoda gadać! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_ok 16.06.2007 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2007 można gdzieś w necie znaleść wartości wspł. przewodności cieplnej dla róznych rodzajów drewna a także dla ceramiki (gres, marmur, granit)? na szybko nie za specjalnie coś znalazłem ...pozdrPiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 16.06.2007 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2007 można gdzieś w necie znaleść wartości wspł. przewodności cieplnej dla róznych rodzajów drewna a także dla ceramiki (gres, marmur, granit)? na szybko nie za specjalnie coś znalazłem ... pozdr Piotr Współczynniki znajdziesz np. w programach Audytor OZC. Program możesz ściagnąć ze stron : http://www.muratorplus.pl/programy/uponorozc.exe http://www.muratorplus.pl/programy/radsonozc.exe http://www.muratorplus.pl/programy/purmoozc.exe http://www.muratorplus.pl/programy/oventropozc.exe http://www.muratorplus.pl/programy/kanozc.exe http://www.muratorplus.pl/programy/comapozc.exe W zależnosci od tego jakiego rodzaju urządzenia grzewcze zastosujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whitemag 17.06.2007 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 Lubie takie przepychanki ! Ja bede mial podlogowke, na niej parkiet przemyslowy. Zycie z ta mysla nie skrocilo dzis mojego snu Apropos wypowiedzi niektorych sceptykow takiego rozwiazania : ''Dysonans podecyzyjny: dysonans, ktory zostaje nieuchronnie wzbudzony po podjeciu decyzji. W takiej sytuacji dysonans jest najczesciej likwidowany przed podwyzszenie atrakcyjnosci wybranej alternatywy i zdewaluowanie alternatywy odrzuconej''. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 17.06.2007 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 Kumam!!! Dobre - lepsze - MOJE! Złe - gorsze - wasze! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_ok 17.06.2007 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 Liczyłem dla płytek i dębu dla grubości 9mm wychodzi (z grubsza) tak: temperatura zasilania 28, temperatura pomieszczenia 22 temperatura podłogi z płytek (U=6,13) 26,42, a dla dębu (U=5,06) 25,65 a mi z wyliczen inne U wychodza ... dąb λ=0,22 [w/mK] terakota λ=1,05 [W/mK] marmur λ=3,500 [W/mK] styropian λ=0,045 [W/mK] U=1/R [w/m2K] R=d/λ [m2K/W] d - grubość warstwy w metrach [m] λ - współczynnik przewodzenia [W/mK] warstwa grubości 9mm -> 0,009m dąb R=0,009/0,22=0,041 U=24,4 terakota R=0,009/1,05=0,0086 U=116 marmur R=0,009/3,5=0,0026 U=384 styropian R=0,009/0,045=0,2 U=5 pozdr Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts