sSiwy12 17.06.2007 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 Gra, tyle, że ja liczyłem dla podłogi, a nie materiału - czyli grunt o tem. 8 stopni, styropian 10 cm, "podłoga" 0,09 cm.Chodziło raczej o temperatury na powierzchni podłogi, oraz na zewnętrznej stronie izolacji (styropianu) - bo to daje obraz strat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_ok 17.06.2007 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 podłoga chyba 0,9 cm podaj wzór z jakiego liczyłes pozdr Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 17.06.2007 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 Fakt - BABOL Liczyłem programem TERMIKA z Krakowa - nie jest to "program firmowy producenta" - nie pamietam skąd go ściagałem. Nie sa to obliczenia dokładne, bo program liczy tylko przegrody pionowe i uwzglednia tylko temp, wewnetrzna i zewnętrzna, a w tym przypadku wystepuje jeszcze temp. wewnatrz przegrody, której nie można "zadać". Myślę, że dla celów porównawczych wystarczy Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
denwer 15.10.2007 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 Liczyłem dla płytek i dębu dla grubości 9mm wychodzi (z grubsza) tak: temperatura zasilania 28, temperatura pomieszczenia 22 temperatura podłogi z płytek (U=6,13) 26,42, a dla dębu (U=5,06) 25,65 a mi z wyliczen inne U wychodza ... dąb λ=0,22 [w/mK] terakota λ=1,05 [W/mK] marmur λ=3,500 [W/mK] styropian λ=0,045 [W/mK] U=1/R [w/m2K] R=d/λ [m2K/W] d - grubość warstwy w metrach [m] λ - współczynnik przewodzenia [W/mK] warstwa grubości 9mm -> 0,009m dąb R=0,009/0,22=0,041 U=24,4 terakota R=0,009/1,05=0,0086 U=116 marmur R=0,009/3,5=0,0026 U=384 styropian R=0,009/0,045=0,2 U=5 pozdr Piotr Piotrze obliczenia prawidłowe, ale jak sie mają do ogrzewania podłogowego? Przecież nie dam 9 mm styropianu? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 15.10.2007 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 Ja mam pod parkietem ogrzewanie podłogowe miejscami - po prostu zmieniły sie plany już po położeniu rurek. I powiem tak żadnych pęknięć i szczelin w parkiecie nie ma. Różnice w temperaturze na drewnie nie są zauważalne. Inaczej mówiąc jeśli się da ogrzewanie po parkietem efekt naprawdę jest mizerny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
denwer 16.10.2007 01:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 A używasz te podłogówkę normalne na co dzień? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabba 25.05.2008 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 Up...Czy mógłby się wypowiedzieć jeszcze jakiś użytkownik podłogówki pod parkietem/ panelami z dębu? Jakie wrażenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irtad 25.05.2008 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 Up... Czy mógłby się wypowiedzieć jeszcze jakiś użytkownik podłogówki pod parkietem/ panelami z dębu? Jakie wrażenia? To może Ja . Mam 120m2 podłogówki na piętrze i na tym deskę 3 warstwową (BalticFloor dąb) I powiem że nie zamienił bym na nic innego bo jak rano wstaję z wyrka to wolę stanąć na drewnie a nie na płytkach. Zasilanie podłogówki nie przekracza 30 stopni. Natomiast cały parter w płytkach. I też bym tego nie zamienił na nic innego a to ze względów praktycznych. Nie mógł bym patrzeć jak mi goście zadeptują drewno piachem i obcasami . I powiem jeszcze że to działa. Dla uspokojenia sceptyków dodam "na razie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabba 25.05.2008 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 Mam 120m2 podłogówki na piętrze i na tym deskę 3 warstwową (BalticFloor dąb) I nie ma problemów z drewnem (szpary, wypaczanie, odklejenie itp) ? Ile czasu już użytkujesz? Bardzo mnie interesujeten temat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irtad 26.05.2008 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 Mam 120m2 podłogówki na piętrze i na tym deskę 3 warstwową (BalticFloor dąb) I nie ma problemów z drewnem (szpary, wypaczanie, odklejenie itp) ? Ile czasu już użytkujesz? Bardzo mnie interesujeten temat... Tak jak pisałem na razie. Ponieważ użytkuję to dopiero od września 2007. nie zauważyłem żadnych szpar wypaczeń i tym podobnych. Deska jest przyklejona do podłoża klejem poliuretanowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaroo21 26.05.2008 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 do jakiej grubość najlepiej stosować drewno lub parkiet na podłogę ? Jest jakaś granica której nie należy przekroczyć ? zastanawiam się nad bambusem 17mm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.05.2008 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 Mówią o 15mm, ale bambus jest bardzo zbity. Gęsty. Mnie się wydaje, że jeszcze tak. Jakby było 18mm to już chyba nie.Szukałbym czegoś lepszego. Nie znaczy, że nie zadziała. Może chodzić gorzej niż się spodziewasz, a przecież planujesz DOBRE...DOBRE jest wszystko do 15mm.Do 20 też działa, ale co dobre - to masz linijkę wyżej!Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irtad 26.05.2008 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 do jakiej grubość najlepiej stosować drewno lub parkiet na podłogę ? Jest jakaś granica której nie należy przekroczyć ? zastanawiam się nad bambusem 17mm... Ze wszystkimi co rozmawiałem tzn. firma od desek i Pan który projektował podłogówkę mówili że najlepiej jak nie więcej niż 15mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 26.05.2008 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 Zależy jakie drewno ale raczej nie warto dawać czegokolwiek co ma wspólnego z drewnem na ogrzewanie powyżej 16mm a bambusa już szczególnie wybiłbym sobie z głowy...wiem że jest tani ..ale.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.05.2008 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 15 czy 17 ?!!! Toż to tylko 2mm Rozdzieramy szaty z TAKIEGO powodu? Zadziała! Da się! Tylko, że byłoby lepiej, sprawniej ( w sensie, że bardziej sterowalnie, szybciej odczuwalnie, nadążniej za szybkimi zmianami pogody) jakby było np. 8. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jesien2004 27.08.2008 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 To może zapytam bo może już ktoś przez temat przeprnął... Jakie drewno najlepiej położyć na podłogówkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 27.08.2008 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 teaka, merbau, doussie w litym w warstwówce praktycznie każde oprócz buka kempasa i guatambu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack_2000 20.11.2008 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 Mam podłogówkę w całym domu i czytając negatywne opinie, że jest ryzyko położenia na ogrzewanie podłogowe drewna dałem na piętrze panele, łązienki, kuchnia, wiatrołap kafle a tylko salon drewno i co? ... ... teraz mam żal że posluchałem co niektóych teoretyków okazuje się że deska barlinecka mimo że jest grubsza lepiej się sprawuje niż panel. Co prawda dłużej chłonie ciepło z podłogi ale też dużej oddaje. I w sytuacji gdy grzeje przede wszystkim w II taryfie 22-6 to okazuje się że w południe kafle już są zimne, panele także a deska barlinecka jest jeszcze "przyjemna w dotyku" Nic się z nią nie dzieje, nie rozsycha się, nie ma szpar. Dziękuję teoretykom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.11.2008 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 Doceniłeś akumulacyjność połączoną z stopniowym dawkowaniem koniecznego strumienia ciepła? Lepsza bardziej akumulacyjna czy lepiej (szybciej) sterowalna? (te kafle). Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack_2000 20.11.2008 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 Doceniłeś akumulacyjność połączoną z stopniowym dawkowaniem koniecznego strumienia ciepła? Lepsza bardziej akumulacyjna czy lepiej (szybciej) sterowalna? (te kafle). Adam M. W moim przypadku lepszy materiał bardziej akumulacyjny - czyli drewno. Teraz wiem ci w pierwszej kolejności zrobię w swoim domu jako prace remontowe - zerwę panele i położę deskę trójwarstwową. Przy kominku podłoga nagrzewa się do temperatury 35 stopni i też się nic nie dzieje z deską. Szkoda, że nie zdecydowałem się na parkiet. Myślę, że dobry materiał i dobre położenie nie powinno skutkować żadnym rozsychaniem i szparami - mądry Polak po szkodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts