Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe a parkiet dębowy??

Kostka1

Recommended Posts

Gra, tyle, że ja liczyłem dla podłogi, a nie materiału - czyli grunt o tem. 8 stopni, styropian 10 cm, "podłoga" 0,09 cm.

Chodziło raczej o temperatury na powierzchni podłogi, oraz na zewnętrznej stronie izolacji (styropianu) - bo to daje obraz strat.

• Odpowiedzi 139
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Fakt - BABOL :(

Liczyłem programem TERMIKA z Krakowa - nie jest to "program firmowy producenta" - nie pamietam skąd go ściagałem.

Nie sa to obliczenia dokładne, bo program liczy tylko przegrody pionowe i uwzglednia tylko temp, wewnetrzna i zewnętrzna, a w tym przypadku wystepuje jeszcze temp. wewnatrz przegrody, której nie można "zadać".

Myślę, że dla celów porównawczych wystarczy 8)

Pozdrawiam.

• 3 months później...
Liczyłem dla płytek i dębu dla grubości 9mm wychodzi (z grubsza) tak:

temperatura zasilania 28, temperatura pomieszczenia 22

temperatura podłogi z płytek (U=6,13) 26,42, a dla dębu (U=5,06) 25,65

a mi z wyliczen inne U wychodza ...

dąb λ=0,22 [w/mK]

terakota λ=1,05 [W/mK]

marmur λ=3,500 [W/mK]

styropian λ=0,045 [W/mK]

U=1/R [w/m2K]

R=d/λ [m2K/W]

d - grubość warstwy w metrach [m]

λ - współczynnik przewodzenia [W/mK]

warstwa grubości 9mm -> 0,009m

dąb

R=0,009/0,22=0,041

U=24,4

terakota

R=0,009/1,05=0,0086

U=116

marmur

R=0,009/3,5=0,0026

U=384

styropian

R=0,009/0,045=0,2

U=5

pozdr

Piotr

Piotrze obliczenia prawidłowe, ale jak sie mają do ogrzewania podłogowego?

Przecież nie dam 9 mm styropianu?

Pozdrawiam

Ja mam pod parkietem ogrzewanie podłogowe miejscami - po prostu zmieniły sie plany już po położeniu rurek. I powiem tak żadnych pęknięć i szczelin w parkiecie nie ma. Różnice w temperaturze na drewnie nie są zauważalne. Inaczej mówiąc jeśli się da ogrzewanie po parkietem efekt naprawdę jest mizerny.

• 7 months później...
Up...

Czy mógłby się wypowiedzieć jeszcze jakiś użytkownik podłogówki pod parkietem/ panelami z dębu?

Jakie wrażenia?

To może Ja :D .

Mam 120m2 podłogówki na piętrze i na tym deskę 3 warstwową (BalticFloor dąb) I powiem że nie zamienił bym na nic innego bo jak rano wstaję z wyrka to wolę stanąć na drewnie a nie na płytkach. Zasilanie podłogówki nie przekracza 30 stopni. Natomiast cały parter w płytkach. I też bym tego nie zamienił na nic innego a to ze względów praktycznych. Nie mógł bym patrzeć jak mi goście zadeptują drewno piachem i obcasami ;) . I powiem jeszcze że to działa. Dla uspokojenia sceptyków dodam "na razie" :lol:

Mam 120m2 podłogówki na piętrze i na tym deskę 3 warstwową (BalticFloor dąb)

I nie ma problemów z drewnem (szpary, wypaczanie, odklejenie itp) ? Ile czasu już użytkujesz?

Bardzo mnie interesujeten temat... :oops:

Tak jak pisałem na razie. Ponieważ użytkuję to dopiero od września 2007. nie zauważyłem żadnych szpar wypaczeń i tym podobnych. Deska jest przyklejona do podłoża klejem poliuretanowym.

Mówią o 15mm, ale bambus jest bardzo zbity. Gęsty. Mnie się wydaje, że jeszcze tak. Jakby było 18mm to już chyba nie.

Szukałbym czegoś lepszego. Nie znaczy, że nie zadziała. Może chodzić gorzej niż się spodziewasz, a przecież planujesz DOBRE...

DOBRE jest wszystko do 15mm.

Do 20 też działa, ale co dobre - to masz linijkę wyżej!

Adam M.

do jakiej grubość najlepiej stosować drewno lub parkiet na podłogę ?

Jest jakaś granica której nie należy przekroczyć ?

zastanawiam się nad bambusem 17mm...

Ze wszystkimi co rozmawiałem tzn. firma od desek i Pan który projektował podłogówkę mówili że najlepiej jak nie więcej niż 15mm

15 czy 17 ?!!!

Toż to tylko 2mm

Rozdzieramy szaty z TAKIEGO powodu? :o :o :o

Zadziała! Da się!

Tylko, że byłoby lepiej, sprawniej ( w sensie, że bardziej sterowalnie, szybciej odczuwalnie, nadążniej za szybkimi zmianami pogody) jakby było np. 8.

Adam M.

• 3 months później...
  • 2 months później...

Mam podłogówkę w całym domu i czytając negatywne opinie, że jest ryzyko położenia na ogrzewanie podłogowe drewna dałem na piętrze panele, łązienki, kuchnia, wiatrołap kafle a tylko salon drewno i co? ...

... teraz mam żal że posluchałem co niektóych teoretyków :evil:

okazuje się że deska barlinecka mimo że jest grubsza lepiej się sprawuje niż panel. Co prawda dłużej chłonie ciepło z podłogi ale też dużej oddaje. I w sytuacji gdy grzeje przede wszystkim w II taryfie 22-6 to okazuje się że w południe kafle już są zimne, panele także a deska barlinecka jest jeszcze "przyjemna w dotyku" :lol: Nic się z nią nie dzieje, nie rozsycha się, nie ma szpar.

Dziękuję teoretykom :evil:

Doceniłeś akumulacyjność połączoną z stopniowym dawkowaniem koniecznego strumienia ciepła? :lol: :lol: :lol:

Lepsza bardziej akumulacyjna czy lepiej (szybciej) sterowalna? (te kafle).

Adam M.

W moim przypadku lepszy materiał bardziej akumulacyjny - czyli drewno. Teraz wiem ci w pierwszej kolejności zrobię w swoim domu jako prace remontowe - zerwę panele i położę deskę trójwarstwową.

Przy kominku podłoga nagrzewa się do temperatury 35 stopni i też się nic nie dzieje z deską. Szkoda, że nie zdecydowałem się na parkiet. Myślę, że dobry materiał i dobre położenie nie powinno skutkować żadnym rozsychaniem i szparami - mądry Polak po szkodzie :cry: