Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe a parkiet dębowy??

Kostka1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 139
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zrób nadmuchowe wsparte kaloryferami i podłogówką. Dołóż jeszcze kilka promienników. Dobuduj kominek.

WTEDY będzie dobrze w każdej sytuacji.

A jak się przedobrzy?

To większość się powyłącza i nigdy załączać nie będzie!!!!

Ja, to bym dokładnie postudiował ten problem (ogrzewania domu) i uwierzył w fizykę procesu.

Potem określił swoje "lubię - nie lubię" i zbudował JEDEN, ale sprawny system grzewczy.

Adam M.

Skąd jakiemus baranowi przyszło do głowy ze 22mm..dęba jest idealne na podłogówke..zapytał w ogóle ..jakie masz ogrzewanie ..??

Jak ci się podoba dąb..w jakims tam deseniu z chapela bierz 16stke deske lita(czyli pełne drewno)..i kaz sobie zrobic pod chapela uwierz mi ze wyjdzie 2x taniej..

Co do ogrzewania..podłogowego przy dębie w ogóle..nic zdroznego da sie..pełne spoko..ale poczytaj w watkach o parkietach (na tym forum) opisywane było nie raz..jak dołozysz grzejniki scienne (bdb kombinujesz)..i nie bedziesz przegrzewac posadzki (maks 22-24 stopnie celsjusza)..to bedzie ideał..

p.s. mam nadzieje ze masz ogrzewanie podłogowe ..wodne..

Zamierzam mieć wodne ( generalnie u mnie to dopiero stan surowy i dalej prace ruszą wiosną, ale co być mądrzejszą przed szkodą czytam teraz)

to jeszcze raz: 40 m salon - w tym podłogówka wodna oraz 2 - 3 kaloryfery + kominek ( z niego raczej ciepła nie będzie, tak myślę tylko funkcja raczej ozdobna)

ghost34 i adam_mk dzięki za rady

• 2 months później...

ghost34 a co myślisz o ułożeniu desek dębowych (pewnie o grubości około 2 cm) na ogrzewanej podłodze.

mam dane 10 cm styropianu i około 7 cm wylewki.

Na podłogę planowaliśmy położyć płytki marmurowe, ale ostatnio spodobały nam się deski dębowe - olejowane ala chapel.

14stka maks..wieksej gr nie kladlbym...lub warstwowe np na sklejce z 5-6mm warstwa drewna....w duzym elemencie i jakie masz to ogrzewanie czy tez jakie chcesz jesli masz jako podstawowe.to 14stka fazowana owszem jesli wspomagajace..no to mozna sie smialo w 22 mm pobawic..ale ..trzeba mocno uwazac na to co sie robi..

Ogrzewanie podłogowe mam podstawowe, w sypialniach mam grzejniki i tam napewno będą dechy dębowe. Temat desek dopiero wszedł więc jeszcze nie rozpracowałem jakie są dostępne. Rozumiem że są deski o grubości 14 mm. Czy nic złego się z nimi nie dzieje. Niektóre mają po 2 m długości. czy się nie wypaczą?

Wodnym. roztaw rurek 15 cm

jak zwinięte jest orurowanie na ślimak czy meandrycznie?

Czy rozstaw jest wszędzie 15cm czy moze różnie jak to często bywa?

To jest pewnie dom? Dom wolno stojący owiewany ze wszystkich stron?

Czy pod ogrzewaniem podłogowym jest podpiwniczenie, garaż ogrzewany?

Czy są duze okna tarasowe lub balkonowe?

Czy dasz gwarancję, że nie podkręcisz ogrzewania na wiecej niż 75W a z rzadka w silne mrozy do 85W i to tylko na parę dni. Drewno generalnie z rzadka i na krótko wytrzyma nawet 100W. Mówimy jednak o grubych deskach 23mm.

Jeżeli do tego dechy bedą miały wilgotnośc 7% i nie będą szersze niż maksimum 12cm to możesz kłaśc. Do tego potrzebny jest jednak ktoś kto wie co robisz i ci w tym pomoże. Cienkie materiały daję wtedy gdy mają do tej cienkości odpowiednią grubośc coś w rodzaju 1:4/ 1cm gruba i 4cm szeroka klepka lub deska. Cienkie i szerokie drewna na podłogówce szybciej się deformują jeżeli przesadza się z ogrzewaniem domu. Na przyklad temperatura drewna 24-24C a wilgotnośc na poziomie drewna 20%

Np. 23mm gruba i 9cm szeroka deska daje wikszą gwarancję na stabilnośc formy niż cieńsza i szeroka. Grubsze drewna mają większy opór przenikania ciepła w zwiazku z tym rachunki będą wyższe niż przy drewnie 10mm czy nawet 15mm.

Jeżeli jesteś z okolic trójmiasta służę bezposrednim doradztwem.

• 2 months później...
Ogrzewanie podłogowe mam podstawowe' date=' --cut--[/quote']

Ciekawy typ :roll: jeszcze się z takim nie spotkałem.

Kilka uwag do dyskutantów (głownie do sceptyków),

- energia nie ginie - należy o tym pamiętać

- aby nie "stracić" energii, jeżeli dajemy większy opór cieplny (deski) nad rurkami to dajmy też większy pod rurkami (grubszy styropian) a wyjdzie na to samo.

- mając stan ustalony jedyną różnicą w działaniu podłogówki na kamieniu i na desce (przy zrównoważeniu oporu "w dół") będzie czas.

- temperaturę podłogi dla najgorszych warunków (np. -20°C - zależnie od strefy) projektuje się na 29°C. W gorące lato mamy więcej i jakoś wytrzymują te deski.

pozdrawiam

Ogrzewanie podłogowe mam podstawowe' date=' --cut--[/quote']

Ciekawy typ :roll: jeszcze się z takim nie spotkałem.

Kilka uwag do dyskutantów (głownie do sceptyków),

- energia nie ginie - należy o tym pamiętać

- aby nie "stracić" energii, jeżeli dajemy większy opór cieplny (deski) nad rurkami to dajmy też większy pod rurkami (grubszy styropian) a wyjdzie na to samo.

- mając stan ustalony jedyną różnicą w działaniu podłogówki na kamieniu i na desce (przy zrównoważeniu oporu "w dół") będzie czas.

- temperaturę podłogi dla najgorszych warunków (np. -20°C - zależnie od strefy) projektuje się na 29°C. W gorące lato mamy więcej i jakoś wytrzymują te deski.

pozdrawiam

W gorące lato w pomieszczeniach nie nasłonecznionych intensywnie prze wiele godzin wylewka jest chłodniejsza na poziomie 18C.

Deski nasłonecznione np. przy oknach tarasowych, tak tam osiagną nawet 35C. Często również w zimę. Do tego od spodu ogrzewanie...? i jest ciekawie.

Poza tym dziękuję, coś ciekawego i wartościowego się dowiedziałem w mojej pracy parkieciarza.

Oczywiście w momencie ułożenia desek 16mm na ogrzewaniu pływajacym na nierównym podłożu w wyniku powstawanie tzw. poduszek powietrznych pod deskami musi nastąpic podniesienie temperatury do ponad 30C aby uzyskac temperaturę pomieszczenia jak na równym podłożu i klejonych do niego desek.

Dlaczego panowie od ogrzewania podłogowego tak niechętnie chcą robic indywidualne plany dla domków jednorodzinnych?

Dlaczego panowie od ogrzewania podłogowego tak niechętnie chcą robic indywidualne plany dla domków jednorodzinnych?

??? To co to za projektanci co niechętnie projektują ???

Nasi spece od drewna piszą że drewno powinno być stabilne, ułożone tak aby zlikwidować anizotropię rozszerzalności, spece od ogrzewania liczą i projektują i wszystko działa jak należy.

Proszę podać jeden przykład, gdzie zostały zachowane ww uwagi a "deski" się rozeszły. Jeżeli jest taki przykład to można dyskutować dalej, jeżeli brak to temat zakończony. :wink:

??? To co to za projektanci co niechętnie projektują ???

Nasi spece od drewna piszą że drewno powinno być stabilne, ułożone tak aby zlikwidować anizotropię rozszerzalności, spece od ogrzewania liczą i projektują i wszystko działa jak należy.

Proszę podać jeden przykład, gdzie zostały zachowane ww uwagi a "deski" się rozeszły. Jeżeli jest taki przykład to można dyskutować dalej, jeżeli brak to temat zakończony. :wink:

Tak naprawdę nie da się wyeliminowac anizotropii drewna. Jest to charakterystyczna właściwośc fizyczna drewna polegajaca między innymi na rozszerzaniu i skurczowi w warunkach klimatycznych sprzyjających takiemu zachowaniu drewna. Jeżeli nawet drewno o wilgotności 8% zostanie ułożone na ogrzewaniu podłogowym i temperatura jastrychu czyli wylewki nie przekroczy 24-25C przy temperaturze drewna 20-22C to wilgotnośc nad samym parkietem będzie tak niska, że drewno zacznie przysychac do wilgotności 4-5%, co spowoduje pojawienie się szczelin. I to jest normalne. Rolą użytkownika jest utrzymywanie wilgotności nad parkietem odpowiadającej wilgotności zabudowanego drewna wtedy szczeliny się nie pojawią lub włosowe, ponieważ ten sam gatunek drewna zależnie od usłjenia różnie pracuje. Jeżeli to mieli ci panowie na uwadze to jest wszystko o'key.

Mojej klientce dwie firmy nie chciały wykonac projektu. Nawiasem móiwąc ja ją do tego namówiłem. Druga firma z ociąganiem jest w trakcie wykonywania ogrzewania wraz z projektem.

Przecież usytuowanie domu, cykl temperatur z ostatnich lat zimą w okolicy, wiatry to są ważne elementy przy obliczaniu wydajności ogrzewania.