Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe a parkiet dębowy??

Kostka1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 139
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

trochę się minęliśmy

mi chodziło o układanie w jodełkę aby wyeliminować anizotropię

:wink:

A co do utrzymania wilgotności, są bardzo sprytne urządzenia - rekuperatory z odzyskiem wilgotności. Można je polecać jako uzupełnienie systemu ogrzewania podłogowego z "deską".

Jak powiedziałem anizotropii nie wyeliminuje się z drewna ani nie ograniczy, można to zrobic jedynie poprzez modyfikację drewna np. termiczną czy gazową (chemiczną).

Układanie w jodełkę lub mozaikę powoduje rozkład pęcznienia drewna w róznych kierunkach poprzez nie układanie elementów parkietu obok siebie np. okrętówka. Skutek jest taki jak pisałem działanie tych sił rozkłada się a nie sumuje. Mimo to bardziej martwiłoby mnie zsychanie się drewna na ogrzewaniu podłogowym niż jego rozszerzanie. To jest dośc skomplikowany temat ale oczywiście do opanowania.

Tak rozwiązanie z rekuperatorami jest dobre jeżeli ta wilgotnośc bezpośrednio nad parkietem będzie wynosiła 40% a nie na wysokości 1.60m jak to często bywa. Ludzie są przeświadczeni, że automatyka pokazuje im temperaturę i wilgotnośc w całej kubaturze pomieszczenia, również na parkiecie. Są bardzo zdziwieni gdy się okazuje, że jest inaczej. Zgadzam się, że akurat przy ogrzewaniu podłogowym musi wszystko grac... dlatego jest niewielu, którzy potrafią się tym tematem zając szczególnie gdy ma zostac położone drewno.

• 8 months później...
murator 6/2007str. 108

"Wprawdzie na na ogrzewanej podłodze można ułożyć drewnianą posadzkę,ale takie rozwiązanie ma sens wtedy, kiedy ciepło podłogi ma zapewnić mieszkańcom komfort, a nie stanowić ogrzewanie pomieszczenia" ....

czyli jak na podłogówkę drewno to jeszcze kaloryfery? kto w końcu ma rację ??

pozdr

Piotr

no to teraz dodam jeszcze, że w tak zwanej części dziennej mam tylko ogrzewanie podłogowe.Zadnych grzejników. Parkiet warstwowy, wielkie okna i sufit siegający w najwyższym punkcie ponad 5.5 metra. Kubatura samego dużego pokoju o powierzchni dla zaokrąglenia 35 metrów wynosi około 180m3, W ostatnie mrozy było w środku 22-23 stopnie C. Dodatkowy grzejnik wprawiłby mnie chyba raczej w dyskomfort, a nie w komfort.

To, czy podlogówka zapewni komfort cieplny mieszkańcom, czy też nie, zależy od tak zwanego ocieplenia domu :lol:

murator 6/2007str. 108

"Wprawdzie na ogrzewanej podłodze można ułożyć drewnianą posadzkę,ale takie rozwiązanie ma sens wtedy, kiedy ciepło podłogi ma zapewnić mieszkańcom komfort, a nie stanowić ogrzewanie pomieszczenia" ....

pozdr

Piotr

no to teraz dodam jeszcze, że w tak zwanej części dziennej mam tylko ogrzewanie podłogowe.Zadnych grzejników. Parkiet warstwowy, wielkie okna i sufit siegający w najwyższym punkcie ponad 5.5 metra. Kubatura samego dużego pokoju o powierzchni dla zaokrąglenia 35 metrów wynosi około 180m3, W ostatnie mrozy było w środku 22-23 stopnie C. Dodatkowy grzejnik wprawiłby mnie chyba raczej w dyskomfort, a nie w komfort.

To, czy podlogówka zapewni komfort cieplny mieszkańcom, czy też nie, zależy od tak zwanego ocieplenia domu :lol:

rozwiałem swoje wątpliwości, na parterze mam podłogówkę i płytki; na piętrze podłogówkę i parkiet dwuwarstwowy; grzejniki mam w łazienkach, wiatrołapie i garażu; komfort cieplny mam w całym domu (no może poza garażem gdzie jest 12-14 oC) a jednocześnie podłogówka jest jedynym źródłem ogrzewania pomieszczeń. Reasumując, to co napisali w Muratorze to ściema; jeśli ktoś ma nadmiar gotówki polecam podłogówkę z jej wszystkimi wadami i zaletami;

pozdr

Piotr

murator 6/2007str. 108

"Wprawdzie na ogrzewanej podłodze można ułożyć drewnianą posadzkę,ale takie rozwiązanie ma sens wtedy, kiedy ciepło podłogi ma zapewnić mieszkańcom komfort, a nie stanowić ogrzewanie pomieszczenia" ....

pozdr

Piotr

rozwiałem swoje wątpliwości, na parterze mam podłogówkę i płytki; na piętrze podłogówkę i parkiet dwuwarstwowy; grzejniki mam w łazienkach, wiatrołapie i garażu; komfort cieplny mam w całym domu (no może poza garażem gdzie jest 12-14 oC) a jednocześnie podłogówka jest jedynym źródłem ogrzewania pomieszczeń. Reasumując, to co napisali w Muratorze to ściema; jeśli ktoś ma nadmiar gotówki polecam podłogówkę z jej wszystkimi wadami i zaletami;

pozdr

Piotr

Juz doczytałam poźniej.Wciągnełam się w cały wątek i az mi się nie chciało wierzyc, ze ludziska mają takie dziwne mniemanie o drewnie, a przecież tu chodzi tylko o jego bezwładność.Jak chciałam robić podłogi na ogrzewaniu podłogowym to mnie szlag jasny trafiał, bo firmy nie chciały się czepiać takiego zlecenia, ale wiadomo fizyk-ryzyk.Dobrze wierzyć we własny rozum i dobrze, ze znalazł się Duchaty, no i jest paru Fachowców na forum, którzy też dobrze sobie radzą z tym tematem.Szacuneczek.A ja sobie wlasnie siedze na bosaka na parkiecie i jest mi przyjemnie, jak macam palcami drewno. Załuje tylko, ze nie robiłam ogrzewania podłogowego w sypialniach. Ze ja sie dałam w maliny wpuścic ludziom, ktorzy mowili, ze sie przy tym ciezko bedzie oddychac w nocy, ze rozdzielnia za mała i nic sie nie da zrobic. A niech to. Przecież temperatura podłogówki jest niska przy dobrze uszczelnionym domu, a nawet mozna wyłączyc.Jest nieznaczna różnica odczuwalna stopą jak sie przekracza tą barierę podłóg drewnianych grzanych i nie grzanych.I to nie jest prawda, ze podłogówka droższa od systemu mieszanego, albo samego grzejnikowego. Kupuje się w końcu troche tańszy piec, nie kupuje się pomp do grzejników, grzejnikow-które tanie też nie są, głowic termostatycznych, nikt potem nie musi nic montować na scianie, obrabiac i wykańczać itd.

A ja sobie wlasnie siedze na bosaka na parkiecie i jest mi przyjemnie, jak macam palcami drewno.

jak macam palcami płytki to też jest przyjemnie :)

przy podłogówce znika obiegowe przekonanie ze kamień jest zimny

I to nie jest prawda, ze podłogówka droższa od systemu mieszanego, albo samego grzejnikowego.

jednak jest droższa ...

pozdrawiam

Piotr

• 4 weeks później...
  • 1 year później...
  • 2 weeks później...

Ja mam natomiast trochę inny przypadek. Otóż planujemy podłogówkę na całym parterze (nie wiem jeszcze jak na piętrze).

Na podłodze w salonie deska x-warstwowa lub parkiet. Reszta parteru to płytki.

Moje pytanie dotyczy natomiast sposobu ogrzewania - głównym źródłem ciepła ma być piec gazowy kondensacyjny (niska temp zasilania) a dodatkowym kominek z płaszczem wodnym (wyższa temp. zasilania). Z kominkami planujemy korzystać często i gęsto bo sprawia nam to frajdę.

Jak pogodzić te dwa rodzaje ogrzewania i naszą chęć założenia podłogówki (między innymi pod podłogą drewnianą)? Ktoś korzysta z takiej kombinacji ?

Zrezygnować z płaszcza wodnego.

Zdecydowanie. Zrezygnować też z mieszacza i wszelkich komplikacji układu. Zostawić kocioł, rozdzielacze i podłogówkę. Kondensat będzie wtedy pracować w optymalnych warunkach. Do zwykłego kominka możecie zrobić rozprowadzenie jeśli bardzo lubicie w nim palić.

Zdecydowanie. Zrezygnować też z mieszacza i wszelkich komplikacji układu. Zostawić kocioł, rozdzielacze i podłogówkę. Kondensat będzie wtedy pracować w optymalnych warunkach. Do zwykłego kominka możecie zrobić rozprowadzenie jeśli bardzo lubicie w nim palić.

No tak mądrze prawicie, natomiast cały myk z kominkiem jest taki, że nie dość, że pykający ogień sprawia frajdę (zupełnie tak jak ludziom pierwotnym), to jest naszym sposobem na zmniejszenie rachunków. Mamy dostęp do własnego/taniego drewna więc chcemy to maksymalnie wykorzystać. DGP odpada w przedbiegach z innych powodów. A samo ciepło z kominka /ew. obudowy cegłami szamotowymi itp. nie da zadowalających efektów...

Wiem, że odbiegamy od tematu także ew. spostrzeżenia proszę na priv (chyba, że podepnę się gdzieś indziej), a tymczasem wklejam dośc ciekawy link dot. drewnianych podłóg i ogrzewania w wylewce, żeby nie było zupełnie nie na temat :)

http://www.lakiery.pl/parkiet_na_ogrzewaniu_podlogowym,p,38.html

A samo ciepło z kominka /ew. obudowy cegłami szamotowymi itp. nie da zadowalających efektów...

Mylisz się.

Duża akumulacyjność domu o co dzisiaj nie trudno + dobre ocieplenie i można ogrzać dom kilkukilowatową kozą bez dodatków typu DGP, akumulacyjna (ciepła) obudowa czy płaszcz wodny.

To, że da się ogrzać to ja sobie zdaję sprawę. Natomiast zauważ, że ruch ciepłego powietrza podlega pewnym prawidłowościom. Nie chcę mieć w niektórych miejscach sauny a w innych odleglejszych pomieszczeniach (np. na parterze) temperatury ledwo akceptowalnej.

Przyszedł mi natomiast do głowy inny pomysł aby wykorzystać ciepło z kominka, mieć jednocześnie piec kondensacyjny zasilający podłogówkę oraz drewnianą podłogę na tej podłogówce.

Co powiecie na zamontowanie wywiewu powietrza wentylacji mechanicznej tuż przy kominku ? Tym sposobem można by ogrzać inne pokoje ale już świeżym powietrzem z zewnątrz. Pytanie tylko jaką sprawność da się uzyskać - bo nie chciałbym oddawać większości ciepła z kominka atmosferze :)

No i oczywiście dochodzi do tego całego bałaganu jeszcze jedna instalacja - WM...

• 8 months później...

Temat widzę trochę podupadł więc podciągam. Mam na parterze parkiet dębowy lity, grubość 16mm, szerokość 70mm, długość 350mm, klepki ułożone w jodełkę, lakierowane matem. Dom ogrzewany PC- piąty sezon grzewczy, na górze grzejniki. Drewno jest jak już ktoś wcześniej napisał- bezcenne, a poza tym na podłogówce nie dzieje się z nim nic niepokojącego, nie stosuję żadnych nawilżaczy, palę czasem w kominku, nie mam rekuperatora. Fakt, zimą pojawiają się mikroskopijne szczeliny między klepkami, ale po pierwsze nikomu one nie przeszkadzają, a po drugie znikają po sezonie grzewczym. Większe spustoszenie zrobiło słońce, które zbyt długo padało na tę podłogę drewnianą w letnie dni :).

Teraz mam przed sobą kolejne wyzwanie budowlane. Do osób mających większe, praktyczne doświadczenia z drewnem niż ja mam prośbę o poradę, jakiej firmy parkiet dwuwarstwowy, lub przemysłowy (czy taki też mogę ułożyć w jodełkę?) polecacie?. Zależy mi na zachowaniu dobrej relacji jakości do ceny, na górę rozważam mozaikę, albo bruk, również dębowy- tu zależy mi na tańszym rozwiązaniu. I jeszcze kwestia tego, czy olej, czy lakier- podobają mi się olejowane podłogi, ale mam obawy co do codziennej konserwacji takiego parkietu, lakier pod tym względem jest bardzo komfortowy. Na całości oczywiście podłogówka, drugi raz się nie dam namówić na raczej średnio zdobiące pomieszczenia grzejniki, tym bardziej, że podłogówka sprawdza się super, zwłaszcza z PC.

Dla wszystkich, którzy się zastanawiają jakie ogrzewanie gdzie dać i co położyć na podłogę najważniejsze jest chyba określenie priorytetów.

Dla mnie najważniejsze jest mieć:

1 drewno (żeby było dla dobrego samopoczucie- w naszym klimacie jakoś terakota i kamień w salonie lub sypialni do mnie nie przemawiają)

2 niższe koszty ogrzewania

3 komfort cieplny- rzadko tutaj pojawia się ten aspekt sprawy, ale zupełnie inaczej człowiek się czuje (lepiej) w pomieszczeniu, które jest ogrzewane na całości powierzchni niskotemperaturowym źródłem ogrzewania, niż w pomieszczeniu gdzie owszem jest ciepło, ale przy grzejniku nie da się wysiedzieć...

Edytowane przez natus