Renuszka 29.05.2007 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 Mam okropna gliniasta, pobudowlana ziemie na dziełce. Musze jją chyba przeorac i zmieszac z czyms innym poniewaz inaczej nic nie urośnie. Szczególnie nie chce trawnika na glinie. Poradżcie prosze czy moge przywieźć troche ziemi z pieczarkarni i wymieszac...czy moze potrzebne jest cos innego. Dodatkowo bardzo trudno jest kupić jakąś rozsądna ziemie... Kochani ...HELP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 29.05.2007 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 Wpisz na górze, po prawej w SZUKAJ, słowo "glina". Ten temat był wałkowany z 30 razy Piach, piach, piach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yurec 29.05.2007 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 piach, piach, piach, a ziemia z pieczarkarni jest dobra, jeśli świerza (obornik) wymieszać z gruntem+sporo piachu i jest lepiej, pamiętaj jednak że trochę zakwasi ziemię, czyli dodaj dolomitu. A może wysiej dobry poplon(przedplon?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 29.05.2007 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 Hmmmm, z tego co ja wiem, obornik pod pieczarkę jest wapnowany lub kredowany,potem pasteryzowany, więc ziemia popieczarkowa nie jest kwaśna, nie zaleca się jej do nawożenia kwasolubnych!Wartości ph podłoża w/g róznych zródeł wahają się od 8,5-7ph, więc są mocno zasadowe. Ale podłoże popieczarkowe jest wspaniałym zasobem rozluźniaczy ( przefermentowana słoma, odchody) więc do gliny - wspaniałe. Pytanie tylko - jakie ph ma glina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogo5660 29.05.2007 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 Jak wyzej piach piach piach a dodatkowo jak masz w okolicy biologiczna oczyszczalnie sciekow to mozna wladowac w to pare transportow osadu po oczyszczaniu tylko ze smród jak cholera i utrzymuje sie tak przez rok albo i dluzej wiec jak mieszkasz na jakims osiedlu domkow to lepiej tego nie rob ale jak masz dzialke na totalnym przepraszam zadupiu to na tym osadze bedziesz mial najlepsza trawe w wojewodztwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stalker Greg 29.05.2007 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 Osady z oczyszczalni ścieków na działkę? Trzymaj się od tego z daleka. No chyba, że lubisz jaja pasożytów, metale ciężkie i inne syfy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogo5660 29.05.2007 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 No nie wiem, znam wielu rolnikow co maja to na polach i po 2 latach mozna spokojnie siac i zbierac plony... oczywiscie co pewien czas trzeba dac glebe do badan lab... u mnie w firmie wala to na przyszle trawniki i trawa rosnie jak cholera a osad jest czysty od tego calego badziewia bo czasmi jak mam wolna chwile to sam go badam i jest oki no chyba ze u was sa jakies szczegolne osady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stalker Greg 29.05.2007 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 Zgodzę sie, że osad z oczyszczalni można stosować do rekultywacji terenów poprzemysłowych, zakładania terenów zielonych, zieleni wokół dróg itp. Żeby nadawał się dla celów rolniczych musi mieć odpowiedni atest i spełniać wymogi sanitarne, oraz zawartości metali ciężkich. Ale nawet wtedy nigdy nie przywiózł bym go sobie pod dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogo5660 29.05.2007 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 Ja tez bym tego pod dom nie przywiózl ale z tego wzgledu ze jest to smierdzacy temat... jak bym byl w fazie budowy to pies morde lizal ale teraz za chiny ludowe nawet jakby doplacali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renuszka 30.05.2007 06:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 Czyli można tę ziemie z pieczarkarni przywieżć? I jak zrozumiałam wymieszac z piaskiem i moją rodzimą gliną. Czy tak przygotowana ziemia wystarczy pod iglaki i trawę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogo5660 30.05.2007 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 Powinno wystarczyc tylko trzeba to bodrze przeorac albo przekopac bo inaczej to bedzie zero efektow... trawa i tak wyrosnie prawie na wszystkim(przynajmniej tak mi sie wydaje i tak wynika z mojego doswiadczenia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yurec 30.05.2007 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 Trawa wyrośnie na wszystkim dobrze tylko czy to będzie trawnik?? Co do pH obornika z pod pieczarek nie znam się ale sprawdzałem taki wyparzony i suchy miał 4pH ale możliwe że podczas tego parzenia.... bo faktycznie coś słyszałem o dodawaniu kredy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelm 30.05.2007 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 Ja tez bym tego pod dom nie przywiózl ale z tego wzgledu ze jest to smierdzacy temat... jak bym byl w fazie budowy to pies morde lizal ale teraz za chiny ludowe nawet jakby doplacali Przerobiony osad z poletek osadowych "na oko" nie różni się niczym od kompostu. Miałem na studiach praktykę na oczyszczalni ścieków i wiem co mówię. Najbardziej spektakularne zjawisko, to łany pomidorów na poletkach osadowych, taki osad nie zawiera praktycznie innych nasion niż pomidorów, które przeżywają podróż przez przewód pokarmowy człowieka. Mówiono nam, że pracownicy w "sezonie zbiorów" noszą siatkami do domów piękne pomidory, wcale mnie to nie przerażało, gdyż rośliny zasadniczo nie gromadzą obcych toksyn w takich miejscach jak owoce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogo5660 30.05.2007 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 Nie wiem jak to jest z tymi pomidorami ale wiem jak jest u mnie w firmie. Osad jest oddawany rolnikom ktorzy chetnie go biora i wysypuja na pola... jakis czas temu w calej firmie w ramach poprawy wizerunku terenow zielonych kolo budynkow zostal rozsypany i posiali na to trawe... rosla az milo ale walilo jak cholera ale po roku smrodzenia bylo juz dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogo5660 30.05.2007 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 Trawa wyrośnie na wszystkim dobrze tylko czy to będzie trawnik?? Co do pH obornika z pod pieczarek nie znam się ale sprawdzałem taki wyparzony i suchy miał 4pH ale możliwe że podczas tego parzenia.... bo faktycznie coś słyszałem o dodawaniu kredy. kwestia pielegnacji koszenia nawozenia areowania i innych zabiegow. Raczej wapno ale w sumie kreda to prawie to samo co wapno tylko pytanie skad tyle tej kredy wziasc... trzeba by jakas szkole obrabowac z zapasow na caly rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yurec 31.05.2007 03:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 Ja pisałem o kredzie dodawanej do słomy podczas produkcji pieczarek.A na trawnik jak potrzeba- najlepiej dolomit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts