Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ziemia z pieczarkarni

Recommended Posts

Mam okropna gliniasta, pobudowlana ziemie na dziełce. Musze jją chyba przeorac i zmieszac z czyms innym poniewaz inaczej nic nie urośnie. Szczególnie nie chce trawnika na glinie. Poradżcie prosze czy moge przywieźć troche ziemi z pieczarkarni i wymieszac...czy moze potrzebne jest cos innego. Dodatkowo bardzo trudno jest kupić jakąś rozsądna ziemie...

Kochani ...HELP

Hmmmm, z tego co ja wiem, obornik pod pieczarkę jest wapnowany lub kredowany,potem pasteryzowany, więc ziemia popieczarkowa nie jest kwaśna, nie zaleca się jej do nawożenia kwasolubnych!

Wartości ph podłoża w/g róznych zródeł wahają się od 8,5-7ph, więc są mocno zasadowe.

Ale podłoże popieczarkowe jest wspaniałym zasobem rozluźniaczy ( przefermentowana słoma, odchody) więc do gliny - wspaniałe.

Pytanie tylko - jakie ph ma glina?

Jak wyzej piach piach piach a dodatkowo jak masz w okolicy biologiczna oczyszczalnie sciekow to mozna wladowac w to pare transportow osadu po oczyszczaniu tylko ze smród jak cholera i utrzymuje sie tak przez rok albo i dluzej wiec jak mieszkasz na jakims osiedlu domkow to lepiej tego nie rob ale jak masz dzialke na totalnym przepraszam zadupiu to na tym osadze bedziesz mial najlepsza trawe w wojewodztwie :D

No nie wiem, znam wielu rolnikow co maja to na polach i po 2 latach mozna spokojnie siac i zbierac plony... oczywiscie co pewien czas trzeba dac glebe do badan lab... u mnie w firmie wala to na przyszle trawniki i trawa rosnie jak cholera a osad jest czysty od tego calego badziewia bo czasmi jak mam wolna chwile to sam go badam i jest oki no chyba ze u was sa jakies szczegolne osady :wink:

Zgodzę sie, że osad z oczyszczalni można stosować do rekultywacji terenów poprzemysłowych, zakładania terenów zielonych, zieleni wokół dróg itp. Żeby nadawał się dla celów rolniczych musi mieć odpowiedni atest i spełniać wymogi sanitarne, oraz zawartości metali ciężkich. Ale nawet wtedy nigdy nie przywiózł bym go sobie pod dom :)

Ja tez bym tego pod dom nie przywiózl ale z tego wzgledu ze jest to smierdzacy temat... jak bym byl w fazie budowy to pies morde lizal ale teraz za chiny ludowe nawet jakby doplacali :D

Przerobiony osad z poletek osadowych "na oko" nie różni się niczym od kompostu.

Miałem na studiach praktykę na oczyszczalni ścieków i wiem co mówię.

Najbardziej spektakularne zjawisko, to łany pomidorów na poletkach osadowych,

taki osad nie zawiera praktycznie innych nasion niż pomidorów, które przeżywają podróż przez przewód pokarmowy człowieka.

Mówiono nam, że pracownicy w "sezonie zbiorów" noszą siatkami do domów piękne pomidory,

wcale mnie to nie przerażało, gdyż rośliny zasadniczo nie gromadzą obcych toksyn w takich miejscach jak owoce.

Nie wiem jak to jest z tymi pomidorami ale wiem jak jest u mnie w firmie. Osad jest oddawany rolnikom ktorzy chetnie go biora i wysypuja na pola... jakis czas temu w calej firmie w ramach poprawy wizerunku terenow zielonych kolo budynkow zostal rozsypany i posiali na to trawe... rosla az milo 8) ale walilo jak cholera :cry: ale po roku smrodzenia bylo juz dobrze :lol:

Trawa wyrośnie na wszystkim :lol: dobrze tylko czy to będzie trawnik??

Co do pH obornika z pod pieczarek nie znam się ale sprawdzałem taki wyparzony i suchy miał 4pH ale możliwe że podczas tego parzenia.... bo faktycznie coś słyszałem o dodawaniu kredy.

kwestia pielegnacji koszenia nawozenia areowania i innych zabiegow. Raczej wapno ale w sumie kreda to prawie to samo co wapno tylko pytanie skad tyle tej kredy wziasc... trzeba by jakas szkole obrabowac z zapasow na caly rok