Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie,

dwa lata temu wybudowałem wodociąg (a dokładniej: przedłużyłem istniejący) do naszej działki. Zanim to zrobiłem, poszedłem do sąsiadów (którzy są pomiędzy naszą działką a istniejącym, gminnym wodociągiem) i pytałem czy nie chcą partycypować w kosztach ale odmówili. Tak więc sam musiałem wszystko sfinansować. Ponieważ obawiałem się, że będą chcieli się podłączyć do niego za darmo kiedy już będzie własnością gminy, więc nie przekazałem go gminie. Gmina natomiast zainstalowała swój licznik itp. tak więc mam wodę, płacę za nią, jeden z sąsiadów już podłączył się do "mojego" wodociągu (oczywiście po uiszczeniu części kosztów budowy) itp.

Niedawo kolejny sąsiad dzwonił do mnie, że chce się podłączyć tak więc wyraziłem na to zgodę na piśmie (znów: po uiszczeniu części kosztów budowy) i z tym pismem poszedł do wodociągów. Okazało się, że wodociągi nie chcą mu dać warunków technicznych przyłączenia wody ponieważ ten odcinek nie jest własnością gminy i nie ma go w gminnym majątku. W związku z tym mam do Was pytania:

- czy wodociągi mogą nie dać warunków zasłaniając się tym co piszę wyżej ?

- jakim sposobem dali warunki poprzedniemu sąsiadowi ?

Kiedy byłem w gminie (kilka razy) w celu jakiegoś (odpłatnego) przekazania go gminie, zawsze słyszałem, że gmina nie ma pieniędzy. Ale jednocześnie ciągle słyszałem, że powinienem jej przekazać ten wodociąg na własność. Nie mogę się pozbyć wrażenia, że gmina chce na mnie wymusić przekazanie jej tego wodociągu ...

Pozdrawiam

p.

https://forum.murator.pl/topic/79893-gmina-kradnie-mi-wodoci%C4%85g/