Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Mam ogromną prośbę, czy mógłby mi ktoś coś doradzić w sprawie ogrzewania?Dom ma powierzchni urzytkowej 200m, podłogówka (wodna) 44m, reszta grzejniki,2 łazienki, pralnia i kuchnia oczywiście. W planach mam piec gazowy, ale nie bardzo wiem jaki, jakiej marki, jaka moc, jedno, dwu funkcyjny, kondensat czy też nie??? za dużo tych niewiadomych jak dla mnie, a ja w tej materii jestem całkiem zielona :oops: w przyszłości myślimy też o kolektorach słonecznych(instalacja już jest) ale póki co jest nas tylko 2 więc rozsądniej byłoby poczekać aż będzie nas troszkę więcej :wink: kominek też będzie, bez płaszcza wodnego, myślimy o rozprowadzeniu ciepłego powietrza.Zastanawiamy się też nad dodatkowym piecem na paliwa stałe (gł.drzewo),z tego co wiem w takiej sytuacji czujnik pogodowy na zewnątrz nie wchodzi w grę, a czy jest jakiś wewnętrzny np. żeby go zamontować w salonie i żeby on uruchamiał piec gazowy?Jak z podłogówką czy można ją uruchamiać niezależnie tzn grzejniki ścienne wyłączone a cieplutka podłoga :lol: no i jak zrobić żeby ciepła woda płynęła z kranu zaraz po odkręcenia kurka?I na koniec jaki duży zasobnik potrzebujemy?tak jak wspomniałam jest nas dwoje , w przyszłości mam nadzieję że będzie nas przynajmniej 4 :wink: Proszę doradzcie coś

https://forum.murator.pl/topic/79897-jak-ogrza%C4%87-200m-pytanie-do-fachowc%C3%B3w-od-co/

Za duzo pytan :cry: ja mam ok 140 m2 powierzchi i mam kociol Viessmann vitogas 100 z zasobnikiem CWU 160 l kociol ma moc 21kW(kociol gazowy-gaz ziemny) czujka pogodowa jest na zewnatrz i mam tylko grzejniki :D podlogowka wg wielu ekspertow jest do de! poniewaz rurki po pewnym czasie zarastaja i zmiejsza sie ich przekroj(mozna to zalac plynem borygo ale to idzie strasznie w koszta) aha mam tez kominek ale bez rozprowadzenia(jest on w centrum domu kolo klatki schodowej i wystarczajaco ogrzewa cala kubature) i rowniez bez plaszcza wodnego(powod jest prosty... nie chce mi sie magazynowac 15-20 m3 drewna na sezon)

Jestem zadowolony z tego kotla :D i wcale nie zaluje ze nie kupilem kondensacyjnego(szkoda kasy)

Powodzenia w dokonywaniu trafnych wyborow z ogrzewaniem :wink:

https://forum.murator.pl/topic/79897-jak-ogrza%C4%87-200m-pytanie-do-fachowc%C3%B3w-od-co/#findComment-1804358