Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto ma tynk WEBER TD 336?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tynk baranek (nasz wykonawca mówi "kaszka") grubość 1 mm

A ma na taką grubość papki (1 mm to chyba nie tynk ?)mają aprobaty techniczną na ociepleniu ? - wysoce wątpię?

To są skutki ryczałtu z wykonawcą - zużyje mniej materiału. Tynku (?) 1 mm nie można kłaść na dużych powierzchniach. To właściwie masa strukturalna.

PORAŻKA :( OSTRZEGAM

Uwagi Sp5s przyszły za późno.

Dom otynkowany i wyszła panterka. Niektórzy tego nie zauważają :wink: szczególnie wykonawca. Po fakcie dowiedzieliśmy się, że tynk 1 mm równo może położyć tylko super, super fachowiec. Na kukawkach była próba, wyszło dobrze (myślę, ze nie kładli tego nasi panowie), dalej tragedia ima dalej tym gorzej. Ścianę czołową kładli na zakończenie. Powinna być jakaś wprawa, ale niestety wyszła najgorzej. Pod spodem jest biały podkład i prześwituje.

Kolor ładny (przypominam130 D).

Doradca WEBERA radzi po zakończeniu prac pomalować farbą silikonową. Ostrzega, że po malowaniu dom wyjdzie trochę jaśniejszy.

I co robić, dodatkowy koszt ok 1000 zł, nie wiemy jeszcze co na to nas wykonawca. Na budowie na razie przerwa.

Kto chce zobaczyć domek po tynkowaniu proszę o meila.

I proszę o rady :cry:

Grazia,

ja poproszę email. Wystarczy kliknąć w ten żółty guzik pod moimi postami (obok PW).

Jeżeli wygląda bardzo źle, to bym pomalował. Czy elewator należy do jakiegoś zrzeszenia zawodowego? Może dałoby się sciągnąć stamtąd kogoś do rzucenia okiem i wydania oceny? Może uda Ci się pomalować na koszt elewatora???

Pozdrawiam,

Maciek

Niestety efekt był do potencjalnego przewidzenia.

Nie każdy budynek zrobiony niezgodnie z technologią wychodzi źle. Trafiłaś na gorsząpołowę.

Przykro mi że się spóźniam. Dużo pracuję w delegacjach, a aktywnośc na forum traktuję jako ganianie z kagankiem oświaty, którego "większa połowa i tak nie słucha". Nie mam szans na systematyczną obecność.

Oprócz tego jeszcze czasem mi się oberwie...

Daleko nie sięgając...

Chyba już wiesz dlaczego sugerowałem położenie większej próbki.

Naprawdę nie mam czasu pisać za każdym razem rozprawki z uzasadnieniem wyroku (niestety czasem trafnie wydanego z góry).

Teraz metody

- w zależności od umowy - trzeba przeczytać dokumenty.

- wykonawca musi oddać obiekt wolny od wad - wyplamienia są wadą

- zgodnie z KC sposób określenia metody usunięcia wady leży po JEGO stronie -> oznacza nie musisz dostać tego tak jak chcesz.

Fakt, że za dużo możliwości nie ma.

- niesportowa metoda - zarządać aprobat technicznych na dostarczony materiał - i spodziewam się, że 1 mm Weber nie ma tego tynku w systemie (oczekiwanie, nie wiedza). Jest to podstawa do niezapłacenia i brutalna walka na papiery. Dużo zależy od tego kto kupował materiał.

- rzetelny kompromis - zapłać za farbę (przypadkiem nie Weber), przyzwoitą ,silikonową , takiej powinno wystarczyć 1 malowanie - Relius - Silkosan , Sto, Caparol - Amphisilan, wykonawca niech da robotę za darmo w ramach reklamacji.

Korzystając z okazji - skoryguj kolor pożądany. Przy różnicach półtonu do tonu dla DOBREJ farby taka korekta przy jednokrotnym malowaniu nie ma znaczenia

- a opóćz tego... połóż próbkę. (już się boję, że mi się znowu dostanie...)

- druga metoda - całość przeszpachlować klejem i nałożyć przyzwoity 2,5 / 3 mm tynk.

- tym razem żaden cud silikatowo-silikonowy (ponownie polecam archiwum - dlaczego ?), tylko jakościowy tynk silikonowy

Nic Ci się nie dostanie. Radzisz rzeczowo.

Czy ja dobrze rozumiem? Nie polecasz farby WEBERA? Pomimo, że wcześniej Cała Chemia była WEBERA? Przybliż bardziej dlaczego? Czy coś typu : "zważy" " nie pokryje"?

Druga metoda droga i nie daje pewności, że znowu nie wyjdzie błąd?

Jak skorygować kolor pożądany? Jak wybrać z palety? W naturze Weber wyszedł jaśniejszy niż na palecie, a sprzedawca zapewniał nas, że będzie ciemniejszy.

Doradź proszę,

Strasznie mi przykro, że spotkała Cię taka nieszczęśliwa okoliczność... Sam popadam w ogromny przestrach, ponieważ nasz tynk też będzie cieniusi... (1.5 mm). Liczyłem, dopłata do 2.5 mm wyniosłaby ponad 5 tys zł. Sporo, biorąc pod uwagę, że it tak przekroczyłem już budżet wieloma innymi dodatkami (a to elektryczny bojler, bo gazownia postanowiła przedłużyć o rok termin realizacji podłączenia, a to grubsze ocieplenie strychu (25 cm wełny zamiast 18 ), a to tynk silikonowy zamiast silikatowego, a to rekuperator, a to ...). Zbiera się tych "dodatkowych" wydatków (u nas pewnie można by zliczyć to w grubych tysiącach).

I teraz pytanie: zakładając, że mam w miarę uzasadnione przekonanie, że mój inspektor nadzoru inwestorskiego pogoni wykonawcę i nie pozwoli mi zapłacić za spaprany tynk, czy mogę ze względnym spokojem nie bać się o ten półtoramilimetrowy tynk, czy też wypruwać się na ten dodatkowy milimetr?

Pozdr.

M

Siedzę właśnie na podlaskiej wsi, z dala od cywilizacji, i sprawdzam, czy faktycznie internet jest wszędzie. Łączę się przez komórkę, a tu zasięg marniutki, więc i prędkość nie najlepsza (nie wiem, czy nawet GPRS). Ergo, zdjęć jeszcze nie oglądałem.

Ale drżę z niepokoju...

Tutaj też siąpi. Szaro po horyzont w każdą stronę i chłodnawo. Niedawno przeszła burza (w sumie tylko trochę pogrzmiało). Ale rano było ładnie i cieplutko. Jesteśmy na działce teściów - wczoraj wojowaliśmy z malowaniem metalowych elementów ogrodzenia (streszczenie w naszym "Dzienniku").

Pozdr.

M

Za "jeden szczebel do wypełnienia", czyli sztachetę, również o wysokości 150 cm (i grubości 2,5 cm) płacimy 3,20 zł (nie wiem, czy to nie jest przypadkiem cena po znajomości, jaką mój teść otrzymał w zaprzyjaźnionym tartaku). Drewno iglaste. Sztachety nie frezowane, z zaokrąglonymi końcami, heblowane na gładko.

Mogę spytać, ile kosztowały was słupy i pasy (poziome poprzeczki) po ocynkowaniu i proszkowaniu (za sztukę, jakie wymiary)?

Pozdrawiam,

Maciek

Pasów nie zamawialiśmy, zrobimy drewniane. A słupy metalowe ocynkowane i proszkowane, kolor RAL z daszkiem, 66x60x2x220, brutto 49,50.

Sztachety (to zaraz kojarzy się z walką na sztachety) są u nas w różnej cenie od 2,50 (ale nikt jeszcze takich nie kupił) do 5,00. Podaję informacje naszych kolegów, ponieważ my się jeszcze nie orientowaliśmy. Być może będziemy robić z kupionego drewna.

, dopłata do 2.5 mm wyniosłaby ponad 5 tys zł.

I teraz pytanie: zakładając, że mam w miarę uzasadnione przekonanie, że mój inspektor nadzoru inwestorskiego pogoni wykonawcę i nie pozwoli mi zapłacić za spaprany tynk, czy mogę ze względnym spokojem nie bać się o ten półtoramilimetrowy tynk, czy też wypruwać się na ten dodatkowy milimetr?

M

Coś ta dopłata 5000 pln wychodzi niewiarygodnie. Różnica w zużyciu 1,5 mm do 2,5 mm to ok max. 1 kg , czyli Twoja fasada musiałaby mieć miałaby pomiędzy 1000 a 2000 m2 , tyle co mały blok.

Pomiędzy tynkiem 1,5 mm a 1 mm JEST różnica.

Tynki 1,5 mm jest ca 30% grubszy niż 1 mm !!

Tynki 1,5 mm są dopuszczone no ocieplenie, 1 mm nie.

Kwestia pogrubienia - sprawa indywidualna.