Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki tynk wewnętrzny

Jaki tynk wewnętrzny  

54 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki tynk wewnętrzny

• tynk tradycyjny cementowo-wapienny k

Recommended Posts

Jestem "gorącym" zwolennikiem tyku gipsowego kładzionego z agregatu.

Dlaczego? Bo zgodnie z moimi przewidywaniami wyszło tanio, dobrze i szybko.

Wiele już było opinii i sporów na ten temat na forum.

Zapraszam do wypełnienia ankiety forumowiczów którzy już tynkowali lub tez dokonali wyboru.

Jestem ciekaw (zapewe nie tylko ja) jaka opcja ma najwięcej zwolenników

To nie takie proste...

no bo np materiał który został kupiny ( cement, żwir, wapno ) był używany również do wylewek, poza tym nie we wszystkich pomieszczeniach będzie gładź ( tzn nie będzie jej w garażu i kotłowni ). Pewnie wyjdzie drożej niż tynki gipsowy z agregatu - sama robocizna ( ale razem z malownaiem na gotowo ) u nas wynosi 18pln/m2 - za sam tynk c-w ten sam wykonawca liczy 10. Ale po wykonaniu robót spróbuję to jakoś oszacować :) z dokładnością +- 7%.

Gdybym teraz miała wybierać to zdecydoiwałabym się chyba na tynki gipsowe z agregatu i to nie tylko ze względu na cenę, ale i na szybkoiść prac. Nasi wykonawcy same tynki lepili przez miesiąc :(

Dręczy mnie ten sam dylemat - mało jest czasu (trzeba wszystkoo skończyć przed podniesieniem VATu) - a pieniędzy też nie tak dużo - porównałem już wstępnie ceny i chyba zdecyduję się na robiony ręcznie - z mojego wywiadu wynika bowiem, że

- tynk gipsowy maszynowy kosztuje wraz z materiałem od 15 do 20 zł za metr kwadratowy (zależne od dokładności murarzy - moi jak się okazało dokładni nie byli), ponadto wymaga często (prawie zwasze) wygładzenia niektórych miejsc ręcznie gładzią gipsowa co zwiększa koszt o około 3 zł na m2 - czas prac błyskawiczny

- tynk standardowy (reczny, zaprawa wapienna) to koszt około 8-11 zł m2 z materiałem + gładź gipsowa 3-5 zł m2 z amteriałem - ale piwnicy i poddasza gipsować nie muszę - bo po co - wystarczy wybielić, czas prac 3 tygodnie (480 m2 powierzchni podstawy)

w związku z tym, no cóż - wybieram tynk standardowy, ponadto fama głosi że tynki gipsowe podatne są na wilgoć (w łazience i kuchni na suficie płytek nie położę) a tynk jest bardzo cienki i pęka gdy pracuje np strop.