gabik9 30.05.2007 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 Witam Mam pytanko czy kominy z klinkieru murować ze zwykłej zaprawy czy kupic jakaś specjalną do kominow?? Jeżeli tak to jaka.... I drugie pytanko jaką fuge kupic?? i jakie jest mniej więcej zuzycie? bede miał ok. 600 cegieł klinkierowych. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Funia28 30.05.2007 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 Radzę użyć specjalnej zaprawy do klinkieru - zawiera tras - zwykła zaprawa spowoduje wykwity - białe zacieki na powierzchni klinkieru. Tą samą zaprawą można fugować. Polecam http://www.atlas.com.pl/oferta/produkty/11FEB2FCBAF4FC90C125703700381EB0/ZAPRAWA+MURARSKA+ATLAS+Z+TRASEM+-+DO+KLINKIERU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-maro- 30.05.2007 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 Mi w tym tygodniu właśnie skończono komin (remont bo wymieniam pokrycie dachu na dachówkę i chcąc nie chcąc musiałem "fundnąć" sobie nowy komin). Weszła cała paleta cegły, czyli dokładnie 420 szt. i murowany był na zaprawie BOLIX - grafitowej. Zaletą zapewne jest to iż nie trzeba później fugować i podobno jest ona dobra i jak wspomniał poprzednik nie będzie po specjalnych zaprawach do klinkieru wykwitów a jest je naprawdę ciężko usunąć.Natomiast (według mnie) jest mało wydajna bo u mnie zużyto 22 worki po 25kg.!!! (przy minimalnych ubytkach, które spadały)Teraz pozostało tylko zapuścić komin olejem do klinkieru aby się nie brudził a zarazem zakonserwował i myślę, że wytrzyma więcej niż poprzedni ze zwykłej cegły a tamten miał przeszło 30 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabik9 31.05.2007 05:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 Mi w tym tygodniu właśnie skończono komin (remont bo wymieniam pokrycie dachu na dachówkę i chcąc nie chcąc musiałem "fundnąć" sobie nowy komin). Weszła cała paleta cegły, czyli dokładnie 420 szt. i murowany był na zaprawie BOLIX - grafitowej. Zaletą zapewne jest to iż nie trzeba później fugować i podobno jest ona dobra i jak wspomniał poprzednik nie będzie po specjalnych zaprawach do klinkieru wykwitów a jest je naprawdę ciężko usunąć. Natomiast (według mnie) jest mało wydajna bo u mnie zużyto 22 worki po 25kg.!!! (przy minimalnych ubytkach, które spadały) Teraz pozostało tylko zapuścić komin olejem do klinkieru aby się nie brudził a zarazem zakonserwował i myślę, że wytrzyma więcej niż poprzedni ze zwykłej cegły a tamten miał przeszło 30 lat. a ile płaciłes?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heath 31.05.2007 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 Ja miałem murowane na zaprawie do klinkieru Kreisel i lekkie wykwity i tak się pojawiają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carringtontomas 31.05.2007 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 Teraz pozostało tylko zapuścić komin olejem do klinkieru aby się nie brudził a zarazem zakonserwował i myślę, że wytrzyma więcej niż poprzedni ze zwykłej cegły a tamten miał przeszło 30 lat. Co to za olej?? Właśnie jestem na etapie murowania komina więc ten temat mnie dość mocno interesuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-maro- 31.05.2007 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 Mi w tym tygodniu właśnie skończono komin (remont bo wymieniam pokrycie dachu na dachówkę i chcąc nie chcąc musiałem "fundnąć" sobie nowy komin). Weszła cała paleta cegły, czyli dokładnie 420 szt. i murowany był na zaprawie BOLIX - grafitowej. Zaletą zapewne jest to iż nie trzeba później fugować i podobno jest ona dobra i jak wspomniał poprzednik nie będzie po specjalnych zaprawach do klinkieru wykwitów a jest je naprawdę ciężko usunąć. Natomiast (według mnie) jest mało wydajna bo u mnie zużyto 22 worki po 25kg.!!! (przy minimalnych ubytkach, które spadały) Teraz pozostało tylko zapuścić komin olejem do klinkieru aby się nie brudził a zarazem zakonserwował i myślę, że wytrzyma więcej niż poprzedni ze zwykłej cegły a tamten miał przeszło 30 lat. a ile płaciłes?? Koszt materiałów to 1000zł. Co do robocizny to nic bo robił to znajomy ojca i oni mają swoje rozrachunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-maro- 31.05.2007 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 Teraz pozostało tylko zapuścić komin olejem do klinkieru aby się nie brudził a zarazem zakonserwował i myślę, że wytrzyma więcej niż poprzedni ze zwykłej cegły a tamten miał przeszło 30 lat. Co to za olej?? Właśnie jestem na etapie murowania komina więc ten temat mnie dość mocno interesuje. Co do mojego oleju to jest to BOTACT R73 firmy Botament Systembaustoffe. Podobno jest dobry i nie zostawia tłustej powierzchi i nic nie powinno się do niego kleić. Jest według mnie trochę drogi bo u mnie litr kosztuje 36zł (cena z zeszłego roku), ale z drugiej strony jest wydajny bo na opakowaniu zużycie jest podane w przedziale 10-20 m2 w zależności od chłonności podłoża. W poradach eksperta też piszą o tym oleju: http://www.muratordom.pl/eksperci_ogrodiotoczenie/odpowiedz/czym-czyscic-cegly-klinkierowe_,3982,24.htm Lub poszukać poprzez Google. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carringtontomas 31.05.2007 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 Co do mojego oleju to jest to BOTACT R73 firmy Botament Systembaustoffe. Podobno jest dobry i nie zostawia tłustej powierzchi i nic nie powinno się do niego kleić. Jest według mnie trochę drogi bo u mnie litr kosztuje 36zł, ale z drugiej strony jest wydajny bo na opakowaniu zużycie jest podane w przedziale 10-20 m2 w zależności od chłonności podłoża. OK, ale czy ten olej jest konieczny? - przyznam się, że wcześniej nic o nim nie wiedziałem. I jeszcze jedno - zmarujesz powierzchnię zewnętrzną komina czy wewnętrzną również? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-maro- 31.05.2007 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 Co do mojego oleju to jest to BOTACT R73 firmy Botament Systembaustoffe. Podobno jest dobry i nie zostawia tłustej powierzchi i nic nie powinno się do niego kleić. Jest według mnie trochę drogi bo u mnie litr kosztuje 36zł, ale z drugiej strony jest wydajny bo na opakowaniu zużycie jest podane w przedziale 10-20 m2 w zależności od chłonności podłoża. OK, ale czy ten olej jest konieczny? - przyznam się, że wcześniej nic o nim nie wiedziałem. I jeszcze jedno - zmarujesz powierzchnię zewnętrzną komina czy wewnętrzną również? Co prawda jeszcze nie smarowałem tym olejem bo ostatni popadało i chyba muszę poczekać aby trochę komin przeschnoł, ale z pewnością nie zaszkodzi. Czy jest konieczny? - nie jestem ekspertem, aby odpowiedzieć, ale na opakowaniu jest napisane, że powierzchnie zabezpieczone tym olejem nie przyjmują wilgoci, zabrudzeń i poprawia się kolor klinkieru. Co do powierzchni wewnętrznej komina to raczej nie będę jej zapuszczał. Tylko zewnętrzną część. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 31.05.2007 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 Stosowałem specjalną fugę. Z sadzą. Specjalną do klinkieru...ale zabijcie mnie a nie mogę sobie tego przypomnieć...nie było to tanie i nie był to Atlas.Zero wykwitów!! Nie chciałem ryzykować...tym bardziej, że jasna cegła...CRH Sahara... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carringtontomas 31.05.2007 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 Co prawda jeszcze nie smarowałem tym olejem bo ostatni popadało i chyba muszę poczekać aby trochę komin przeschnoł, ale z pewnością nie zaszkodzi. Czy jest konieczny? - nie jestem ekspertem, aby odpowiedzieć, ale na opakowaniu jest napisane, że powierzchnie zabezpieczone tym olejem nie przyjmują wilgoci, zabrudzeń i poprawia się kolor klinkieru. Co do powierzchni wewnętrznej komina to raczej nie będę jej zapuszczał. Tylko zewnętrzną część. Ok dzięki za informację - może znajdę coś w internecie na temat tego oleju i zobaczę czy naprawdę jest sens/konieczność napuszczania nim komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carringtontomas 31.05.2007 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 Stosowałem specjalną fugę. Z sadzą. Specjalną do klinkieru...ale zabijcie mnie a nie mogę sobie tego przypomnieć...nie było to tanie i nie był to Atlas. Zero wykwitów!! Nie chciałem ryzykować...tym bardziej, że jasna cegła...CRH Sahara... Hmmm na jasnej cegle na pewno widac mniej wykwity niż na ciemnej. Ja mam czarny kolor Terca Matrix. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 31.05.2007 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 Hmmm na jasnej cegle na pewno widac mniej wykwity niż na ciemnej. Ja mam czarny kolor Terca Matrix. No na pewno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabik9 01.06.2007 05:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2007 Czy ktos stosował taka zaprawe?? http://www.muratorplus.pl/technika/sciany/konstrukcje/zaprawa-do-klinkieru-pozmur---kl,17053_1406.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabik9 01.06.2007 13:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2007 nikt nie stosowal?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts