Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prośba o fachową poradę dotyczącą paneli podłogowych

CryCat

Recommended Posts

Witam wszystkich. To mój pierwszy post i zarazem prośba moich znajomych, którzy mają następujący problem:

Kupili w Praktikerze panele firmy Kronoplus (w cenie 53 zł/m2)

i po założeniu i umyciu ich (woda z płynem do paneli), na łączeniach

porobiły się wybrzuszenia (podobny efekt, jak zmoczymy kartkę papieru).

Mieszkanie na 1 piętrze w 10 letnim bloku z cegły, w którym dawno wyschły

już wylewki. Więc o zawilgoceniu nie może być mowy.

Nie była położona folia paroizolacyjna, tylko zagruntowano tą suchą wylewkę.

Na zagruntowanie położono piankę i na to panele. Niech mi ktoś powie jakim

cudem od razu po przecieraniu paneli, wychodzi coś takiego?.

Mogę jeszcze dodać, że zdziwiony tym faktem stolarz, wziął dla pewności

2 luźne panele, położył złączone razem na sąsiedniej podłodze i skropił to

łączenie. Efekt był ten sam.

Prosiłbym kogoś o radę. Jakich użyć w stosunku do producenta argumentów,

by właściwie skorzystać z reklamacji.

Bo jak wiadomo.. kupić wszystko (również bubel) jest łatwo.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za poradę

Witaj CryCat , twoi znajomi chyba nie czytali ulotki dołączonej do podłogi i z tego powodu wynikł ten problem .

Zacznę może odpowiadać od końca . :wink:

Jakich użyć w stosunku do producenta argumentów,

by właściwie skorzystać z reklamacji.

Obawiam się że znajomi nie będą mogli skorzystać z reklamacji , gdyż podłoga została ułożona niezgodnie z instrukcją montażu .

Nie była położona folia paroizolacyjna, tylko zagruntowano tą suchą wylewkę.

Na posadzki betonowe obowiązkowo kładzie się folię paroizolacyjną .Gruntowanie posadzki zwiększyło wilgotność betonu który teraz paruje a podłoga wchłania właśnie tą wilgoć z posadzki .

Złamano także zasady pielęgnacji podłogi z paneli

po założeniu i umyciu ich (woda z płynem do paneli), na łączeniach

porobiły się wybrzuszenia (podobny efekt, jak zmoczymy kartkę papieru).

Mogę jeszcze dodać, że zdziwiony tym faktem stolarz, wziął dla pewności

2 luźne panele, położył złączone razem na sąsiedniej podłodze i skropił to

łączenie. Efekt był ten sam.

Podłóg panelowych nie myje się na mokro tylko na wilgotno . Nie można pozostawiać wody na deskach a tym bardziej na łączeniach .

W instrukcji montażu dołączonej do paczki z podłogą zapewne jest dokładnie napisane jak montować oraz pielęgnować podłogę z paneli .Nie spełnienie tych warunków wiąże się z utratą gwarancji .

Na stronie internetowej kronopolu w instrukcji montażu jest napisane :

Czyszczenie:

Zanieczyszczenia luźne usunąć szczotką lub odkurzaczem nadającym się do twardych powierzchni. Ślady butów i zanieczyszczenia zetrzeć dokładnie wyżętą ścierką. Nie stosować mokrych ścierek i mopów.

Adres tej instrukcji to :

http://www.kronooriginal.com/go.live.php/PL-H5/produkty/C10/montaz.html

Panele podłogowe to tylko panele...niejest to luksusowa podłoga. Aby słuzyły długo i na lata to nie nalezy ich wogóle użytkować :wink: Efekt puchnięcia łączeń można zminimalizować środkiem uszczelniającym ClickGuard. Nie powinno się kupwać paneli z wysokim polyskiem i jasnych... Na tych bardzo widać łączenia w szczególności gdy jest okno tarasowe. W takich pomieszczeniach lepsze są ciemniejsze, bez połysku i najlepiej rustikalne.

Czy to znaczy ze zadnych paneli nie wolno myc na mokro? Jaka jest roznica miedzy szmata wyzeta a mokra ??? Wyzeta tez jest mokra, tylko z niej nie kapie woda. Wg mnie instrukcje co do mycia paneli sa sprzeczne.

Zamierzam kupic panele sprzedawane przez firme witex - maja tez panale np. classen, jest to wzor duzej deski z sekami ( nazwa to chyba orzech wloski)

Czy "classena "tez nie wolno myc woda?? :roll:

witam

...Kupili w Praktikerze panele firmy Kronoplus (w cenie 53 zł/m2)

... człowiek uczy się na błędach

nie poruszę kwestii czy kupili dobry produkt czy nie i czy przepłacili czy też to była okazja :lol:

... wiele firm produkuje panele podłogowe , niektórym to nawet wychodzi a niektóre firmy niestety maja zbyt wielką tolerancje jakości i wówczas najcześciej pojawiaja sie kłopoty

akurat znajomym trafił sie bubel lecz niestety nie spełnili warunków reklamacyjnych (syndrom polskiego fachowca) i teraz niewiele im pozostaje

- moga liczyć na przychylnośc przedstawiciela producenta :roll:

- moga kupić jeszcze raz panele

- moga kupić wykładzinę

pozdrawiam

Czy "classena "tez nie wolno myc woda?? :roll:

... sprzedawca będzie pewnie wspominał zalety woskowanych krawędzi lecz z kilkuletniej obserwacji stwierdzam iż tego wosku na krawędziach "classena" jest coraz mniej , czasami jest tylko na jednej krawędzi a czasami tylko na ulotce informacyjnej :lol:

a panele podłogowe myje się odpowiednimi środkami do mycia podłóg laminowanych .... zresztą na ulotce czy też w materiałach reklamowych każdej podłogi jest informacja o czyszczeniu i pielegnacji

pozdrawiam

Nie popadajmy w przesadę .... :roll:

Ja mam panele Classena w całym mieszkaniu łącznie z kuchnią od trzech lat. Myte zwykłym mopem i to środkami nie koniecznie przeznaczonymi do podłóg laminowanych, ze o kotach lubiących sobie wylać np. miskę wody na podłogę gdy my jesteśmy w pracy nie wspomnę ... Nigdy nic się panelom nie stało.

Panele podłogowe to tylko panele...niejest to luksusowa podłoga. Aby słuzyły długo i na lata to nie nalezy ich wogóle użytkować

A co to jest luksusowa podłoga? Parkiet po 300zł/m2, ze szparami po włączeniu ogrzewania w mieszkaniu?

• 3 weeks później...
Nie popadajmy w przesadę .... :roll:

Ja mam panele Classena w całym mieszkaniu łącznie z kuchnią od trzech lat. Myte zwykłym mopem i to środkami nie koniecznie przeznaczonymi do podłóg laminowanych, ze o kotach lubiących sobie wylać np. miskę wody na podłogę gdy my jesteśmy w pracy nie wspomnę ... Nigdy nic się panelom nie stało.

Panele podłogowe to tylko panele...niejest to luksusowa podłoga. Aby słuzyły długo i na lata to nie nalezy ich wogóle użytkować

A co to jest luksusowa podłoga? Parkiet po 300zł/m2, ze szparami po włączeniu ogrzewania w mieszkaniu?

Ja jednak wybieram ten "rozłażący się" parkiet... Lubię czekoladę a nie wyrób czekoladopodobny... :wink: ...i jak spadnie mi długopis na parkiet to nie budzę sąsiadów...

• 3 weeks później...

A co powiecie na panele firmy kronopol z serii PLATINUM AC5 CZY warto kupic je czy lepiej zainwestowac w parkiet?

Zwykle drewniane podlogi nie wytrzymaja u mnie za duzo biegania i szurania butami...

Ale to mycie podlogi laminowanej jest co najmniej smieszne no i slyszalam komentarze , ze laminowane podlogi nie sa zbyt zdrowe??? :-?