CryCat 30.05.2007 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 Witam wszystkich. To mój pierwszy post i zarazem prośba moich znajomych, którzy mają następujący problem: Kupili w Praktikerze panele firmy Kronoplus (w cenie 53 zł/m2) i po założeniu i umyciu ich (woda z płynem do paneli), na łączeniach porobiły się wybrzuszenia (podobny efekt, jak zmoczymy kartkę papieru). Mieszkanie na 1 piętrze w 10 letnim bloku z cegły, w którym dawno wyschły już wylewki. Więc o zawilgoceniu nie może być mowy. Nie była położona folia paroizolacyjna, tylko zagruntowano tą suchą wylewkę. Na zagruntowanie położono piankę i na to panele. Niech mi ktoś powie jakim cudem od razu po przecieraniu paneli, wychodzi coś takiego?. Mogę jeszcze dodać, że zdziwiony tym faktem stolarz, wziął dla pewności 2 luźne panele, położył złączone razem na sąsiedniej podłodze i skropił to łączenie. Efekt był ten sam. Prosiłbym kogoś o radę. Jakich użyć w stosunku do producenta argumentów, by właściwie skorzystać z reklamacji. Bo jak wiadomo.. kupić wszystko (również bubel) jest łatwo. Pozdrawiam i z góry dziękuję za poradę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakaowy 30.05.2007 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 Witam, Skad pewnosc, ze towar byl w pierwszym gatunku i trzymal parametry, ze to nie byl jakis odpad z produkcji albo panele nie lezaly w magazynie na wolnym powietrzu niczym z zewnatrz nie przykryte? To jest Praktiker, z moich doswiadczen wynika ze u nich wszelkie cuda sa mozliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GACUŚ 30.05.2007 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 Witaj CryCat , twoi znajomi chyba nie czytali ulotki dołączonej do podłogi i z tego powodu wynikł ten problem . Zacznę może odpowiadać od końca . Jakich użyć w stosunku do producenta argumentów, by właściwie skorzystać z reklamacji. Obawiam się że znajomi nie będą mogli skorzystać z reklamacji , gdyż podłoga została ułożona niezgodnie z instrukcją montażu . Nie była położona folia paroizolacyjna, tylko zagruntowano tą suchą wylewkę. Na posadzki betonowe obowiązkowo kładzie się folię paroizolacyjną .Gruntowanie posadzki zwiększyło wilgotność betonu który teraz paruje a podłoga wchłania właśnie tą wilgoć z posadzki . Złamano także zasady pielęgnacji podłogi z paneli po założeniu i umyciu ich (woda z płynem do paneli), na łączeniach porobiły się wybrzuszenia (podobny efekt, jak zmoczymy kartkę papieru). Mogę jeszcze dodać, że zdziwiony tym faktem stolarz, wziął dla pewności 2 luźne panele, położył złączone razem na sąsiedniej podłodze i skropił to łączenie. Efekt był ten sam. Podłóg panelowych nie myje się na mokro tylko na wilgotno . Nie można pozostawiać wody na deskach a tym bardziej na łączeniach . W instrukcji montażu dołączonej do paczki z podłogą zapewne jest dokładnie napisane jak montować oraz pielęgnować podłogę z paneli .Nie spełnienie tych warunków wiąże się z utratą gwarancji . Na stronie internetowej kronopolu w instrukcji montażu jest napisane : Czyszczenie: Zanieczyszczenia luźne usunąć szczotką lub odkurzaczem nadającym się do twardych powierzchni. Ślady butów i zanieczyszczenia zetrzeć dokładnie wyżętą ścierką. Nie stosować mokrych ścierek i mopów. Adres tej instrukcji to : http://www.kronooriginal.com/go.live.php/PL-H5/produkty/C10/montaz.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 31.05.2007 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 Panele podłogowe to tylko panele...niejest to luksusowa podłoga. Aby słuzyły długo i na lata to nie nalezy ich wogóle użytkować Efekt puchnięcia łączeń można zminimalizować środkiem uszczelniającym ClickGuard. Nie powinno się kupwać paneli z wysokim polyskiem i jasnych... Na tych bardzo widać łączenia w szczególności gdy jest okno tarasowe. W takich pomieszczeniach lepsze są ciemniejsze, bez połysku i najlepiej rustikalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Broc 02.06.2007 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2007 Czy to znaczy ze zadnych paneli nie wolno myc na mokro? Jaka jest roznica miedzy szmata wyzeta a mokra ??? Wyzeta tez jest mokra, tylko z niej nie kapie woda. Wg mnie instrukcje co do mycia paneli sa sprzeczne. Zamierzam kupic panele sprzedawane przez firme witex - maja tez panale np. classen, jest to wzor duzej deski z sekami ( nazwa to chyba orzech wloski) Czy "classena "tez nie wolno myc woda?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
znafca 04.06.2007 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 witam ...Kupili w Praktikerze panele firmy Kronoplus (w cenie 53 zł/m2) ... człowiek uczy się na błędach nie poruszę kwestii czy kupili dobry produkt czy nie i czy przepłacili czy też to była okazja ... wiele firm produkuje panele podłogowe , niektórym to nawet wychodzi a niektóre firmy niestety maja zbyt wielką tolerancje jakości i wówczas najcześciej pojawiaja sie kłopoty akurat znajomym trafił sie bubel lecz niestety nie spełnili warunków reklamacyjnych (syndrom polskiego fachowca) i teraz niewiele im pozostaje - moga liczyć na przychylnośc przedstawiciela producenta - moga kupić jeszcze raz panele - moga kupić wykładzinę pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
znafca 04.06.2007 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 Czy "classena "tez nie wolno myc woda?? ... sprzedawca będzie pewnie wspominał zalety woskowanych krawędzi lecz z kilkuletniej obserwacji stwierdzam iż tego wosku na krawędziach "classena" jest coraz mniej , czasami jest tylko na jednej krawędzi a czasami tylko na ulotce informacyjnej a panele podłogowe myje się odpowiednimi środkami do mycia podłóg laminowanych .... zresztą na ulotce czy też w materiałach reklamowych każdej podłogi jest informacja o czyszczeniu i pielegnacji pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga_koty 05.06.2007 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2007 Nie popadajmy w przesadę .... Ja mam panele Classena w całym mieszkaniu łącznie z kuchnią od trzech lat. Myte zwykłym mopem i to środkami nie koniecznie przeznaczonymi do podłóg laminowanych, ze o kotach lubiących sobie wylać np. miskę wody na podłogę gdy my jesteśmy w pracy nie wspomnę ... Nigdy nic się panelom nie stało. Panele podłogowe to tylko panele...niejest to luksusowa podłoga. Aby słuzyły długo i na lata to nie nalezy ich wogóle użytkować A co to jest luksusowa podłoga? Parkiet po 300zł/m2, ze szparami po włączeniu ogrzewania w mieszkaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 23.06.2007 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2007 Nie popadajmy w przesadę .... Ja mam panele Classena w całym mieszkaniu łącznie z kuchnią od trzech lat. Myte zwykłym mopem i to środkami nie koniecznie przeznaczonymi do podłóg laminowanych, ze o kotach lubiących sobie wylać np. miskę wody na podłogę gdy my jesteśmy w pracy nie wspomnę ... Nigdy nic się panelom nie stało. Panele podłogowe to tylko panele...niejest to luksusowa podłoga. Aby słuzyły długo i na lata to nie nalezy ich wogóle użytkować A co to jest luksusowa podłoga? Parkiet po 300zł/m2, ze szparami po włączeniu ogrzewania w mieszkaniu? Ja jednak wybieram ten "rozłażący się" parkiet... Lubię czekoladę a nie wyrób czekoladopodobny... ...i jak spadnie mi długopis na parkiet to nie budzę sąsiadów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudia11 12.07.2007 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 A co powiecie na panele firmy kronopol z serii PLATINUM AC5 CZY warto kupic je czy lepiej zainwestowac w parkiet? Zwykle drewniane podlogi nie wytrzymaja u mnie za duzo biegania i szurania butami... Ale to mycie podlogi laminowanej jest co najmniej smieszne no i slyszalam komentarze , ze laminowane podlogi nie sa zbyt zdrowe??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
znafca 13.07.2007 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2007 witam kronopol z serii PLATINUM AC5 CZY warto kupic je czy lepiej zainwestowac w parkiet? dobry parkiet to ok 200 zł/m2 a że teraz kronopol kusi sprzedawców nagrodami to może uda Ci sie wytargowac cenę za AC5 w granicach 50-60 zł/m2 pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts