Jagna 01.07.2003 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2003 Przeczytałam wszystko co było na ten temat na forum, ale u nas jest jeszcze inna sytuacja: działka - glina. Piękna, równiutka glina Na wysokości 80cm położone są dreny na całej działce (kładła gmina 15 lat temu). Sąsiad kilka działek dalej wykopał sobie dół i na głębokości mniej więcej 150cm jest lustro krystalicznej wody... (suche lato) Dom będzie bez podpiwniczenia. Architekt mówi tylko poszerzeniu ław i nie widzi potrzeby badań geotechnicznych ("bo widać co tam jest"). A ja się zastanawiam nad płytą fundamentową - czy to ma sens? Dodam, że planujemy ogrzewanie powietrzem + rekuperator, przy czym marzy mi się ogrzewanie podłogowe powietrzem, bo uparłam się na gres...czyli Legalett? Czy ja straszne bzdury tu plotę? Czy ktoś może coś poradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drozdek 01.07.2003 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2003 Geotechnik nikomu jeszcze nie zaszkodzil, a wielu już uratował przed popelnieniem najwiekszego błędu, którego później nie da się już poprawić... No i nie jest w końcu taki drogi.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 01.07.2003 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2003 ogrzewanie powietrzne nie ma duzego wplywu na to jakie fundamenty zastosujesz. bardziej istotne jest czy bryla budynku jest zwarta (prostokatna lawa fundamentowa) czy bardziej skomplikowana oraz w jakiej technologii bedzie budynek, ile kondygnacji itd ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 01.07.2003 14:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2003 Dom na planie litery T, parterowy z użytkowym poddaszem, beton komórkowy z dociepleniem. Faceta od ogrzewania powietrznego mamy i będzie robił projekt całej instalacji mam nadzieję już niebawem. Teraz walczymy o fundamenty - jak zrobić, żeby było dobrze. Ja też stawiam na geotechnika, ale mąż (główny sponsor imprezy) mówi, że "a po co?" Dlatego pytam tutaj....może ktoś coś doradzi. Zawsze zostaje możliwość ulitmatum: albo geotechnik, albo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alexsoft 01.07.2003 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2003 Geotechnik:koszt od 500PLN do 1000PLN - w kosztach domu (wielkosc typu 200000PLN-400000PLN) zadna roznica, za to moze uratowac przed postawieniem domu na ruchomych piaskach = wywaleniu w bloto calosci kwoty potrzebne na budowe domu...... Uwazam ze jesli dysponuje sie finansami na dom trzeba dysponowac finansami na ekspertyzy potrzebne do stawiania domu..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecky 02.07.2003 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2003 Hey To, że na poziomie posadowienia fundamentów znajduje się glina o niczym jeszcze nie świadczy...dopiero badanie geotechniczne pozwala stwierdzić czy w warstwach niższych nie zalegaja tzw. warstwy o słabszej nośności...dopiero analiza odwiertu pozwala stwierdzić jednoznacznie jakiej nośności jest grunt... Jeśli chodzi o rady architekta to dziwię się, że ignoruje tę kwestię w końcu to mu powinno zależeć na tym by spać spokojnie ...zresztą o posadowieniu budynku powinien decydować konstruktor a nie architekt... architekci nich decydują o bryle i funkcji Pozdrawiam cieplutko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.07.2003 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2003 Zrób ekspertyzę geotechniczną. Będziesz budował spokojniejszy o końcowy wynik a potem spał spokojnie.Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 02.07.2003 07:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2003 Wręczyłam mężowi kartkę z telefonem do geotechnika. Zobaczymy. A co do architekta, to ja też byłam zaskoczona, Jarecky Ale kto by słuchał "głupiej baby" (napisałam w cudzysłowiu, bo wiadomo, że to nie ja ) Dzięki za rady. Szczerze mówiąc...takich się spodziewałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecky 02.07.2003 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2003 Witam Jagna tak trzymaj...fundamenty to podstawa ... Pozdrawiam cieplutko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts