Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podjazd z kamienia?

Recommended Posts

Czy ktoś z Was ma może zrobione podjazdy i dróżki z drobnego kamienia? Zastanawiamy się z czego zrobić dojścia do domu i podjazdy pod dwa auta. Kostka odpada. Chcieliśmy kostkę granitową. Dziś przez przypadek zobaczyliśmy jak układają ją u znajomego. Nie podoba się nam. Zastanawiamy się na d drobnym kamykiem. Nie wiem tylko jak to sie sprawuje w praktyce? Czy nie ma problemu z zapadaniem się pod ciężarem auta? U nas podłożem jest piasek. Ma ktoś coś takiego zrobione? Jakieś fotki? A jeśli nie kamień to co innego na podejścia i podjazdy?

z miła chęcią odpowiem tak zaangażowanej Forumowiczce:

1. sam piasek nie wystarczy, kamyczki zostaną "wprasowane" w piasek i dalej w ziemię

2. albo twarda podbudowa (jakiś anoryktyczny beton) albo geowłóknina (taką, co używają drogowcy)

3. rozważ jak to będziesz odśnieżać

z miła chęcią odpowiem tak zaangażowanej Forumowiczce:

1. sam piasek nie wystarczy, kamyczki zostaną "wprasowane" w piasek i dalej w ziemię

2. albo twarda podbudowa (jakiś anoryktyczny beton) albo geowłóknina (taką, co używają drogowcy)

3. rozważ jak to będziesz odśnieżać

To w moim przypadku zadecydowało o odrzuceniu drobnego kamienia jako materiał na podjazd.

Barbossa, dziękuję :lol:

Jakiej grubości powinien być ten beton? Czy 4-5 cm wystarczy? Uzbrajać go prętami? A ta geowłóknina od drogowców od takiej ogrodowej różni się grubością? Można ją normalnie kupić?

A z tym odśnieżaniem...no cóż...to trzeba jeszcze przemyśleć :wink:

Barbossa, dziękuję :lol:

Jakiej grubości powinien być ten beton? Czy 4-5 cm wystarczy? Uzbrajać go prętami? A ta geowłóknina od drogowców od takiej ogrodowej różni się grubością? Można ją normalnie kupić?

A z tym odśnieżaniem...no cóż...to trzeba jeszcze przemyśleć :wink:

1.jeżeli beton to dałbym nawet z 10-15cm (najsuchszy i najchudszy jaki ktokolwiek ukręci) wtedy nalezy też wyprowadzić jakieś spadki, aby woda nie zalegała pod żwirem, na to żwir (pewnie też tak z 15cm)

zbyt cienka warstwa betonu popęka; kwestia co po tym będzie jeździć

2. geowłoknina - jest mocniejsza od tej ogrodowej, do kupienia spoko, ile kosztuje nie wiem. czyli tak podbudowa (piasek, który masz, zagęszczony najlepiej z dodatkiem cementu) geowłoknina i żwir, ale więcej tak z min 20cm (bo będzie się wszystko "układało" i trzeba dać więcej)

oczywiście dookoła obrzeża/krawężniki na jakimś betonie

chyba...

• 8 years później...
Ja polecam Ci zrobić podjazd z kostki np brukowej. Ja do swojego podjazdu użyłem kostki kamiennej z zakładu polecanego przez kumpla, t nie żadna tajemnica tobie też mogę polecić: http://www.kamieniarski.pl/page/oferta-kostka przystępna cena i dobre wykonanie bo trzyma się jak trzeba :D

Miała już czas na zrobienie ..............i to 8 lat.Źle się zareklamowałeś.:yes: